Blog


...

Lars Lund

23 nov 2017 09:41

Sådan opbevarer du det sarte fra have og drivhus

Vinter i udsigt

Vi er på vej mod den første vintermåned, og det er rimelig sikkert, at frosten bliver mere vedvarende, og at vi ikke kun får en enkelt eller to graders frost, men til tider mere, så nu gælder det. Alt det der ikke kan tåle frost skal beskyttes. 

Generelt kan vi dele planter, der ikke tåler frost op i to kategorier. Den ene kategori er planter, der ikke tåler frost, men god må være i mørke, og den anden er så planter, der skal stå frostfrit, og skal have en vis mængde lys.

Nogle af de planter der ikke kan tåle frost kan dog godt tåle det i kortere perioder og ned til en vis grænse. Det gælder for eksempel oliven og nogle citrusarter, men for en sikkerheds skyld kategoriserer jeg dem under planter, der ikke tåler frost.

Opbevaringsmulighederne til planter der ikke tåler frost, og skal have lys, er for eksempel et drivhus beklædt med bobleplast. Et drivhusglas har en U-værdi på 6, men med bobleplast beregnet til drivhus, er U- værdien reduceret til 2,4 . Det giver en varmebesparelse på 45 procent, og det er ikke så ringe.

Har du ikke et drivhus, så kan du købe et simpel et af slagsen, som du kan stille et lunt sted. Det kan bedst sammenlignes med et telt, hvor teltdugen er af plastbobler. Jeg ville dog beklæde det med endnu et lag 8 mm bobleplast, da de bobler der er på de købte telte er mindre end den drivhusplast, du køber i løs vægt.

 

Alternativerne til drivhuset er, at du bygger dit eget plantehotel. Det er bare et isoleret skur med nogle gode termoruder i. Orker du ikke det, og har du ikke plads, kan du få dine planter opbevaret på professionelle plantehoteller. Det koster i gennemsnit 600 kr. for en plads, der er på størrelse med en palle.

Planter der ikke kan tåle frost, men gerne må få mørke, er oftest lidt lettere at opbevare. De kan stå i flamingokasser, i et skur og pakkes yderligere ind i noget isolerende, når der er udsigt til længerevarende frost. Har du drivhus, kan du lave en kælder i drivhuset. En kælder er også let at lave ved husmurens sokkel. Grav et hul og læg dræn. Læg isolerende plader langs alle sider, og til sidst et låg af noget isolerende øverst.

Uanset hvilke løsninger du vælger, så sørg altid for luft til det der er gemt væk. Tag for eksempel den isolering der dækker planterne af,  når der ikke er frost. Opbevarer du rodfrugter og kål fra køkkenhaven, så sørg for at de ikke ligger for tørt og ikke for vådt. En tilpas fugtighed holder dem sprøde. Fjern syge blade fra kålhoveder. 

Husk:

Det eksotiske

Middelhavsplanterne som citrus, oliven, agave, nerie, krydderurter som rosmarin med flere, skal i hovedreglen stå køligt, det vil sige mellem 5 og 10 grader. De skal samtidig stå så lyst som muligt uden direkte at stå i solen. Oliven kan godt tåle minus 15 grader en enkelt nat og citrus som kumquat kan tåle minus 12 grader. Andre citrus som dværgcitron kan tåle helt ned til minus 20 grader, mens de almindelige citroner ikke bryder sig om en temperatur lavere end 5 grader. Med mindre du præcis kender sortsnavnet på dine citrusplantyer skal du som udgangspunkt tænke dine planter som nogle, der skal beskyttes om vinteren.  Citrus og i øvrigt også oliven foretrækker at temperaturen ved roden ikke er koldere eller varmere end omgivelserne. Derfor er det en god ide at sætte dem på noget isolerende. Jo mere lys, jo mere varme kræver de, og jo mere varme jo mere vand for det er vigtigt, at de aldrig tørre ud. De er ikke i vækst om vinteren, derfor skal de ikke vandes så ofte, men jorden skal være en smule fugtig også om vinteren.

Er din eneste mulighed et køligt soveværelse, så vil dine citrus kunne overleve her. Jeg har en enkelt af mine egne kumquat stående her og den trives ganske fint. Husk dog, at citrus skal ud under åben himmel, så snart det er muligt. Så trives de langt bedre og får sjældent spindemider. Stil dem ud i maj og tag dem først ind igen omkring september eller senere.   

Krukker

Noget af det første du i øvrigt skal kikke på, er dine krukkeplanter.  Et er, om planterne kan tåle frost, noget andet er, om krukkerne kan. Jord indeholder meget vand, og når det fryser udvider det sig, og så revner krukkerne. Det mest sikre er derfor, at du tømmer de krukker du kan og graver planterne ned i et fast bed. Stil krukken på hovedet, så der ikke kommer vand ind i dem. Kan krukkens planter ikke tåle frost, ja så må du pakke dem godt ind i boblefolie og stille dem så lyst, du kan. I mange tilfælde er det i en havestue og i andre vil det være i et drivhus.  

Til mørke

Knolde som dahlia, begonia, gladiolus, skærmliljer og en række almindelige liljer kan ikke tåle frosten. Grav dem op og læg dem til tørre i solen, så mug og skimmel tørrer væk. Læg dem derefter i en flamingokasse med lidt spagnum eller sand.

Køkkenhaven

Hovedkål, rødbeder, kartofler og gulerødder opbevares mørkt og køligt. Pil de stor blade af kålhovederne og træk kålene op med rod. Skærer du roden af, er der adgang til svampe.

De sarte høje stammer
Højstammede roser eller prydplanter, der er podet på en høj stamme, er i modsætning til planter, hvor podestedet er under jorden, meget udsatte. Podestedet kan ikke tåle ret meget frost, så det skal beskyttes.
Podestedet er der, hvor du ser en fortykkelse på stammen. Her kan du binde en stofpose, jutesæk eller tilsvarende åndbart fyldt med blade omkring stedet. Du kan også pakke planten ind i grangrene, så vil den også være beskyttet. Sæt den slags ind i drivhuset.