Blog


...

Lars Lund

23 nov 2017 10:10

Bobler til drivhuset

Vinteren kommer og meterologerne hævder, den bliver særlig slem i år. Vi skal i gang med at gøre drivhuset vinterklar. Bobleplast af den rigtige slags kan næsten halvere den varmeudstråling der er gennem et enkelt lag glas, så det er bare med at komme i gang. Lars Lund viser, hvordan og hvor let det er at isolerer, og viser også, hvordan du billigst kan sætte ekstra varme på, når det er nødvendigt. Hvis du vil læse mere, kan du også læse Lars Lunds guide i Haverselskabets nyhedsbrev  Se her

Accepter venligst marketing-cookies for at se denne video.

10 Kommentarer til dette indlæg

...

Dan Ullerup

30 nov 2017 17:41

God video/vejledning. Men hvad gør man ved fugten? 

For isoleringen skaber større forskel mellem varme og kulde og dermed mere fugt. Udluftning er det svar, man får hvis man googler, men udluftning er også lig at lukke kulden ind og så er man jo lige vidt :-/

PS. De bedste bobler til drivhuset er i øvrigt ikke store plastbobler... men de bobler man får fra champagne-distriktet ;-)

...

Lars Lund

30 nov 2017 19:07

Den med champagne var god. :) Jo du lufter ud når der ikke er frost. Vi har ikke frost ret længe ad gangen, så det er ikke noget der udgør et problem. 

...

Dan Ullerup

01 dec 2017 14:41

Vores drivhus (12,1m2 juliane, glas isat med silicone) er dog meget fugtigt... som i rigtig, rigtig meget fugtigt.

Selv når vinduerne står på klem og døren er helt åben, så forsvinder fugten knap nok :-/

Har googlet og googlet, læst og læst, men har endnu ikke fundet en løsning. Har du et bud? :-)

...

Lars Lund

01 dec 2017 17:43

Ruder med et enkelt lag glas afkøles meget hurtigt af den lidt koldere luft udenfor . Den indvendige luft inde behøver blot at være en anelse varmere, så dannes der dug.

Dug dannes alle steder, hvor varmt og kold luft mødes. Også på vægge, men her ses det bare ikke på samme måder som ruder, og det kan være vanskeligt at skabe nok udluftning før duggen helt forsvinder. Du kender det fra bilruden om morgenen. Når bilen bliver varm indvendig, kommer der dug, og du skal have den store blæser på.

Hvis du vil helt af med fugten, så skal der med andre ord meget blæst på og så skal du åbne så der er gennemtræk.  

Hvis det nu var en rude i en bolig vi talte om, så ville man sætte et fotsatsvindue op med tætningslister, så der dannes et isolerende lag mellem ruden og boligen . Luften mellem vinduet og fortsatsruden isolerer og holder så fugten fra indeluften væk fra den yderste kolde rude. Med lidt held er det det man opnår ved at sætte bobleplast op. Kan man skabe et lufttæt mellemrum mellem ruden og plasten vil det holde fugten ude. Generelt er bobleplast derfor med til at mindske fugtigheden.  Man kan sige at silikonen der har både plusser og minusser har den ulempe at det laver huset tættere og derfor mindsker gennemtræk. Til gengæld gør silikonen huset betydelig stærkere i storm og tættere mod regn.  

...

Dan Ullerup

04 dec 2017 17:46

Tror jeg prøver at købe et jalousivindue og sætte i, så der kan skabes lidt mere gennemtræk inde i boble-hulen.

For det skal også lige siges, at vores boble-hule kun har plast på 3 ud af 4 sider, da den 4. side vender ind mod huset - og vi derfra gerne vil kunne se ud i drivhuset og følge livet derude (vagtler:-)).

...

Lars Lund

05 dec 2017 09:04

Ikke en dårlig ide Dan. Der findes også ventilatorer drevet af solceller

https://www.bilka.dk/have/drivhuse-og-tilbehoer/drivhustilbehoer/solventilator/p/100187469?cmpid=aw_search_01040203014800000000&gclid=EAIaIQobChMInt-Rm7Ty1wIVq53tCh1pyQcEEAYYBCABEgLfEfD_BwE

problemet er dog, at de ikke kører, når der ike er sol :)

...

Dan Ullerup

06 dec 2017 07:25

Ja, det har jeg også kig på :-)

Synes dog prisen er lidt pebret, når man skal op i de 70 cm... så har kig på sådan en her i stedet:

https://solcelle.dk/wordpress/produkt/ventilations-kit-med-solcelle-solcelle-og-ventilator-kcvm05/

Den er vel lige så fin, selv om det bliver hjemmegjort? :-)

Fordelen ved den tænker jeg også er, at der kan ventilatoren sættes i taget - så den halvt giver ventilation til boble-hulen og halvt ventilation til resten af drivhuset (dvs. lige der hvor bobleplasten går ind på drivhustaget).

...

Anne Ingerslev

19 dec 2017 09:08

Hej. Sidder lige og læser på dette indlæg. Jeg har også haft et bobleplast drivhus sat op i mit drivhus, og det fungerede OK, men jeg havde problemer med at det bliver ALT for varmt lige så snart solen er på. Der bliver lyn hurtigt 30 grader, og de store svingning kan planterne ikke lide. Det er ikke noget problem når vi er hjemme og kan lukke op, men når det er koldt om morgenen når vi kører og sol midt på dagen og koldt igen inden vi er hjemme dur det ikke.

...

Lars Lund

19 dec 2017 11:57

Hej Anne Det er jo vanskeligt at sige dine oplevelser imod, og ja det kan være ret store svingninger, men jeg har nu ikke oplevet at planterne ikke kan tåle det. Det kan så være du har planter, der reagerer negativt på det. Hvad kan du så gøre ? Automatiske vinduesåbnere kan jo stilles til at lukke op fra omkring 15 grader, kunne det være en mulighed? Hvis du kender vejrudsigten kunne du måske åbne om morgenen og på den måde udligne noget af forskellen. En mere omkostelig affære er at sætte en ventilator ind, den vil jo give en hvis afkøling og endelig kunne du lægge et hvidt insektnet ind, der også vil beskytte planterne. Jeg har selv oliven og citrus og i forhold til de planter har jeg ikke oplevet noget problem. Om et par dage lover de vist ni grader varme udenfor. Det er meget for planter der er i dvale, men de lader sig ikke snyde, og på samme vis tror jeg heller ikke at svigningerne har den store betydning, i de ret få perioder der er tale om.    

...

Anne Ingerslev

20 dec 2017 11:59

Tak for svar. Jeg prøver igen :-)