Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

29 maj 2017 20:22

Vagtler, tomater og pandekagestegning - få drivhusnovicens erfaringer

Tekst: Nanna Stærmose
Foto: Louise Kamman Riising, HeyHome

Louise Kamman Riising, der er interiørstylist og står bag HEYHOME, er i gang med sin første sæson i sit nye drivhus. Vi har fået Louises bedste (og værste) erfaringer fra sin første tid som drivhusejer. 

“Vores ambition med drivhuset er, at det godt må fungere som et helle i haven. Et sted, hvor vi kan trække os tilbage - enten hver især eller sammen. Vi har også haft nogle skønne aftener i drivhuset, hvor vi har samlet venner til mad og hygge,” siger Louise Kamman Riising. 

Hun bor nord for København med sin mand og børn i et hus med en mindre have. Drivhuset er en Botanica på 13 kvm og udover at være havens helle, er det også meningen, at her skal dyrkes forskellige planter, og så havde Louise en plan om vagtler, fordi det lød så hyggeligt at have dem gående i drivhuset, men efter at have fået de små fugle hjem har hun ændret strategi. 

Erfaring nr. 1

De kom, de sked (over det hele), og nu går de i et bur udenfor drivhuset

Egentlig begyndte det med, at børnene gerne ville have et kæledyr, og så var det jo oplagt at kombinere det med et dyr, der kunne gøre gavn i drivhuset. Og det kan vagtler. For de små fugle er kendt og brugt af mange drivhusejere som nyttedyr, der spiser myrer og ande utøj, der kan snige sig ind i drivhuset. 

Louise drog derfor ud og købte seks vagtler - tre japanske og tre kinesiske. Hun satte en kasse op til dem i drivhusets ene hjørne, strøede hø til dem og alt gik fint lige indtil, de begyndte at skide over det hele. 

“Der var fuglelort overalt, og det gik ikke så godt i spænd med, at vi også gerne ville bruge drivhuset som et sted at sidde i. De svinede virkelig meget på vores nylagte smukke stengulv i sildeben fra firmaet Steffen Sten, som vi virkelig havde brugt både tid og ressourcer på at finde og få lagt.” 

Louises konklusion: “Vagtler er på mange måder en god idé. De lagde små æg, som vi lavede små spejlæg af, og de er hyggelige og gode nyttedyr, men for os var det for meget svineri i drivhuset. Så nu står vagtlerne i et bur i haven”

Erfaring nr. 2

Hav tålmodighed med udplantningen

Familien har forspirret både agurker og tomater. Og midt i april tænkte Louise, at det nu måtte være tid til at sætte agurkerne ud. De kom over i større krukker og ud i drivhuset, men nattefrosten var ikke helt væk, og nu er der kun visne agurkplanter tilbage.

Til gengæld har tomaterne det fint. Her har Louise valgt en busktomat, en pæretomat og en almindelig tomat.

Louises konklusion: “Vær tålmodig med udplantningen, bare fordi kalenderen siger forår, er det ikke ensbetydende med, at temperaturen tillader at sætte de spæde spirer ud. Tænk også over, hvad du skal plante over i. Krukker er jo fine, hvis du har tænkt dig at vande hele tiden selv, men min erfaring nu er, at de skal have ret meget vand, og derfor er jeg på udkig efter kapilærkasser, der er selvvandende. Og så skal man have plads - planterne fylder jo mere, des større de bliver.” 

Erfaring nr. 3

Vin til skygge og den søde tand

Louise har plantet to vin i drivhuset - en i hver ende. Målet er, at hele loftet skal være en stor vinranke. De er plantet direkte i jorden og ser ud til at komme fint. 

Louises konklusion: “Indtil videre tegner det godt med vin i drivhuset. Jeg har valgt en stenfri, sød sort, som vi kan plukke af og spise, og så er det meningen, at vinen skal give skygge til os og husets andre planter.” 

Erfaring nr. 4

Eksotiske træer

Drivhuset rummer også et mandeltræ, nektarintræ, oliventræ og et citrontræ. De har alle overvintret i huset, og de tre første har det fint, men citrontræet er gået ud, og Louise har derfor været ude for at købe et nyt. 

Louises Konklusion: “Jeg har nok glemt at vande træerne henover vinteren. Det er jo let at glemme, når det er koldt udenfor, men de skal altså stadig have vand.”  

Erfaring nr. 5

Gasblus og strøm giver hygge og lune pandekager

Familien har fået lagt strøm i drivhuset, så de kan skabe hygge derude, når mørket falder på med små lamper. Derudover har de placeret et gasblus, så de har deres eget lille udekøkken. 

Louises Konklusion: “Vi er rigtig glade for de to ting. Forleden lavede min mand pandekager på gasblusset, og vi har også holdt børnefødselsdag i drivhuset, hvor vi lavede vafler til alle børnene. Det fungerede fint, selvom det var minusgrader udenfor.”

 

 

Om Louise Kamman Riising

Louise er uddannet fotograf og har arbejdet på Danmarks Radio B&U

i 2008 grundlagde hun designvirksomheden HEYHOME

HEYHOME er specialiseret i at lave styling til boligreportage samt indretning for virksomheder og private.

3 Kommentarer til dette indlæg

...

Lars Lund

01 jun 2017 14:12

Citrus kan som udgangspunkt ikke tåle frost, ellers held og lykke med projektet :) 

...

Dan Ullerup

02 jun 2017 11:03

Det en menneskepligt at sætte sig ind i dyr inden anskaffelse.

I forhold til vagtler er det oplagt at bruge Danmarks eneste vidensgruppe om vagtler - 'Alt om Vagtler':

https://www.facebook.com/groups/AltomVagtler/

Der er guides m.m. til at holde vagtler i drivhuset (også uden det store svineri)... vagtler er med god grund ret populære :-)

Men anskaffer man sig vagtler/dyr uden at sætte sig ind i dem, så er det næsten dømt til at gå galt. Det er dog ikke dyrenes skyld. Artiklen giver derfor et misvisende billede... f.eks. også når den hævder, at vagtler er kæledyr.

Håber derfor Louise Kamman Riising og andre har lyst til at give vagtlerne en fair chance :-)

...

Jane

31 maj 2022 13:38

Vi er også på 2. sæson med vores drivhus. Har et oliventræ som har klaret sig fint i vinter og foråret. Det har fået mange blomster, men også nogle gule blade. Har læst mig til, at det er pga det har det for varmt, så nu er jeg i tvivl om hvorvidt jeg skal sætte det ud i have sommeren over.

...

Lars Lund

01 jun 2022 10:27

Kære Jane

Gule blade er ikke en entydigt svar De kan komme ved manglende lys, overvanding og selvfølgelig også høj varme. Jeg har dog mit stående i drivhuset (roden) gravet ned i jorden, og det står også temmelig varmt til tider. En oliven skifter af og til blade, og de gamle dør og starter med at blive gule, så det er også en del af en naturlig proces. Et stedsegrønt nåletræ skifter også nåle, nogle gør det hvert 5 år, men vi opdager det sjældent, kun måske når der er nogle gule nåle, vi ikke tager særligt notits af. Du kan sagtens stille det ud i det fri nu. De gule blade vil falde af, og nye vil komme på nye grene. Alle planter, der kan komme ud, har kun godt af det. Hvis man tager træet ind om vinteren, som mange gør, vil der ofte komme mange gule blade, og nogle gange vil træet tabe alle blade, men det er yderst sjældent, det ligefrem går ud. Bladtab skyldes de pludselige ændrede lys og klimaforhold.

Mvh

Lars Lund