Blog


...

Lars Lund

23 mar 2017 11:38

Kom videre med dit drivhus

Er ikke for begyndere og ej for viderekommende

Det er med vilje, jeg ikke har kaldt min seneste bog om drivhuse for Drivhuset for viderekomne, men Kom videre med dit drivhus. Jeg ved nemlig ikke, hvornår man er viderekomne, og hvornår man er begynder. Hvis man ikke dyrker det samme år for år, vil der hele tiden være emner, hvor man er begynder. På samme vis, skal der ikke så meget til, før man er ekspert. Med andre ord: Bøger om drivhuse for viderekomne, eksistere efter min opfattelse ikke. Det gør bøger for begyndere heller ikke. Begyndere skal have alt det bedste, sådan er det.

 

Titlen Kom videre med dit drivhus, skal du se som en flertydig titel. Er du gået i stå, fordi du aldrig nåede at høste, det du såede og plantede, så er der andet, du kan bruge dit hus til, og som ikke er så arbejdskrævende. Vil du gerne vide lidt mere om den jord, du dyrker i, så er der gravet et spadestilk dybere i emnet jord, end der normalt er plads til i en bog, der skal rumme alle emner. Bogen er derfor en bog, der på nogle områder går i dybden og på andre, er det en inspirationsbog. Ud over tekst og billeder er der i de enkelte afsnit henvisninger til 30 videoer, som alle kan ses af Drivhusklubbens medlemmer afhængig af bogen. Du finder dem under Havebloggen.

I denne præsentation er der stort set kun anvendt billeder, der ikke har været plads til i bogen. Derfor kan du se mange andre lækre billeder i selve bogen.

 

Dyrk i vand

Vi diskuterer om man skal dyrke i faste bede eller i plantesække, men måske skal vi dyrke i vand. Søren fra Skanderborg fortæller i bogen om det, der fik ham til at dyrke i vand, og der gives flere eksempler, på det der kaldes hydroponik og aeroponik. Bogen er den første drivhusbog, der tager emnet op.

Halmdyrkning

At dyrke i halm er en gammel teknik. Den forsvandt, da vi fik kapillærkasser og plantesække, men nu er teknikken igen dukket op. Eva fra Århus fortæller, hvordan hun dyrker i halmballer både i drivhus og i have og Holger fra Frederikssund der har dyrket i halm i 40 år, fortæller om, hvordan han har bygget kar til ballerne.

Hesteskohuset

Mark har en kolonihave i Hasle med et drivhus, der ikke ligner alle andres. Det er formet som en hestesko og er vel knap omkring to meter i bredde. I bogen kan du læse, hvorfor han valgte at lave sit selvbyggede hus på præcis den måde.

Tre små blev til et stort plus et vandfald

Henrik og Inge fra Odense havde tre små julianadrivhuse af ældre dato. I dag er de bygget sammen til et enkelt palads. Et fantastisk hus som alle helt sikkert kan få inspiration af at læse om. I samme område bor Ole, der har lavet et tropisk vandfald i sit drivhus

Billig havestue

Kim fra Odder har fået lidt af den samme ide med at bygge flere huse sammen som henrik og Inge fik. Kim har bygget to halvtagshuse sammen til et, og har på den måde fået en stor og meget billig havestue.

Båden driver nu som drivhus

Steen Bordinggaard er kendt fra flere TV Fri udsendelser om anderledes huse. Han har lavet et drivhus ud af en gammel motorbåd og genbrugsvinduer. Et rigtigt hyggeligt lille båddrivhus.

Nordjysk sparsommelighed med vandrør

Jens Ole fra Ålbæk kastede sig ud i et projekt vandrør. Han har samlet sit hus af vandrør og fået et godt stormsikret hus ud af anstrengelserne. 

Nej til store huse

Mens andre går efter store huse, går Fin og Linda efter små. De vil heller have fem små huse end et stort. Fordelen er, at man så kan koncentrere sig om en enkelt afgrøde i hvert hus, men der er også andre fordele, som de fortæller om i bogen.

Lækker, lækker drivherhus

Den finske arkitekt Ville Hare tegnede et drivhus til en kunde. Undervejs ændrede det karakter og blev til det mest fantastiske driverhus. Huset er med indbygget redskabsskur. Jeg har været så heldig, at få ret til at vise hendes billeder på tryk. Se flere flotte fotos i bogen.

Et hus helt uden profiler

Matt fra England arbejder til daglig i et glarmesterfirma. Flere gange har firmaet leveret store hærdede ruder til byggeprojekter og til skillerum i badeværelser. En dag slog det ham, at de solide ruder også måtte kunne limes sammen til et drivhus uden profiler. Der gik ikke lang tid fra tanke til ide, og resultatet er blevet nogle rigtig flotte huse.  

Råhygge i drivhuset

Thomas elsker vildmarken, men også komfort. Sammen med familien drager de ofte langt mod nord, hvor de slår et stort telt op, som så udgør familien base. Til tider kan det godt være lidt koldt i de nordlige egne - også om sommeren. Derfor fik han ideen til at lave en brændeovn, der passede til et telt. Teltovne findes, men ingen magen til Thomas. Det er nemlig en rigtig brændeovn med glas, så man også kan hygge sig ved bålet. Læs hvordan du kan bruge den lille charmerende brændeovn i et drivhus.

Stormen tog det hele

Bogen indeholder mange andre emner. For eksempel går den bag om det, der sker, når et drivhus kollapser i en storm. En vindekspert fra TDU fortæller om vindtryk i et drivhus og giver gode gode råd om, hvordan du må en nem måde kan sikre dit drivhus.

Og alt det andet

Flere og flere får planter, der ikke tåler frost i længere perioder. Der er tips til, hvordan du løser det problem, selvfølgelig er der også gode vandingstips, blandt andre fra Martin, der har lavet sit helt eget system.

Der er også et afsnit om gødning, planter (her især roser i drivhuset), og sygdomme. Nogle afsnit, skal ses som supplement til de tips, der er i min bog Det Økologiske Drivhus.   

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Bente Clausen

29 jun 2017 07:15

Har lige læst din bog og er meget begejstret for den. Jeg har haft drivhus(e) i mange år og prøvet lidt af hvert, men her var mere at hente, og vil i gang med at prøve flere ting og genprøve de tidligere eksperimenter. Især afsnittet med roser er helt i top. En god bog at have ved hånden.

...

Lars Lund

29 jun 2017 07:57

Tak Bente. Det er da rigtig dejlig at få sådan en melding. Og tak fordi du gav dig til til repons. Den sælger heldigvis også godt, siger forlaget :) Mange hilsner Lars