Blog
Sommerlæsning med lækre salater, syge høns og nordiske haver
Året 2017 har virkelig været havebøgernes år. I Nyhedsbrevet i juni, kunne vi kort fortælle om 15 nye af slagsen. Denne gang får du en kort omtale af tre af de seneste, og der er stadig flere på vej.
Råkost med blomster
Fantasilat er et nyt begreb, når vi taler om lækre salater. En Fantasilat er en basissalat af grønne blade og plantedele skåret fint i stykker, meget fint. Derefter blandet med en god dressing og pyntet med årstidens spiselige blomster. Blomsterne skal være i forskellige farvenuancer, der matcher den smag, man bedst kan lide eller passe til den ret, man gerne vil servere en Fantasilat til. Med andre ord, det er ikke bare en blomstersalat med bløde slatne salatblade. Det er hortonom, naturplanteskoleejer, Noma leverandør og meget mere, Aiah Noack, der sammen med samarbejdspartneren biolog Lisbeth Dahlmann-Hansen har opfundet begrebet, og fået det registreret som varemærke. Ordet er naturligvis sammensat af fantasi og salater. Konceptet er både at bruge en række spiselige blomster og at udvide, eller måske mere at erstatte, de typiske grønne, vandede købe-salatblade med rustik, smagsfuld og mættende bladgrønt fra haveplanter, som man måske ikke i almindelighed kender ret meget som salatplanter. Det er for eksempel grønkål, gulerodsblade eller hvidkløver fra plænen eller marken.
Skal den virkelig smage af noget, så skal ingredienslisten mindst være 80 arter og med 100 er det et festmåltid for øjne, gane og mave. Her kan man sjældent nøjes med de blomster, man har i egen have, men må ud i naturen og finde de vilde blomster.
I bogen får du tips til sammensætninger, en fyldig liste over de planter, du ikke bliver syg af, dyrkningsvejledning og meget mere.
Vi kan det der med haver i Norden
Claus Dalbys bøger er fede i to betydninger. De er generelt meget tykke og fylder godt ud i bogreolen, og generelt fede på især den billedemæssige side. Den nye bog Nordiske haver, er i høj grad en bog med billeder fra haver i hele norden. Det er billeder af haver, hvor man kan hente ideer og overføre dem til egen have, eller bare nyde dem, og drømme lidt om selv at komme mere rundt og se nordiske haver. Claus Dalby har bebudet, at han drosler lidt ned for bogudgivelserne og i stedet har han nu oprettet en haveklub, man kan blive medlem af. Her får man jævnligt et nyhedsbrev og adgang til specielle videoer. Bogen er der dog intet der slår, og taler vi om havebøger ligger Dalby blandt de bedste, så vi er mange der håber, han vender stærkt tilbage.
Syge høns
Der er skrevet mangt og meget om høns i baghaven. Høns bliver jo som os andre syge og dyrlægeregninger er ikke noget, man bryder sig om at slås med. Nu er der så kommet en lægehåndbog for hønseavlere. Det er da en rigtig god ide. Dyrenes velfærd afhænger af hønseholderens forståelse, omsorg og engagement i omgangen med høns. Bogens morale er, at man med forarbejdet i orden kan undgå, at mange problemer opstår, og at man med den rette viden, hurtigt kan reagerer, når noget endelig går galt. Der beskrives 100 af de mest almindelige problemer med diagnoser og løsningsforslag.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster