Blog


...

Lars Lund

22 feb 2017 10:25

Så starter sæsonen

Gør drivhuset klar

Drivhussæsonen er begyndt. Så snart solen titter frem, er der hurtigt 25 grader i drivhuset. Om natten bliver det igen koldt, og det giver store temperaturudsving, og derfor masser af fugt.

Har du planter til vinteropbevaring, så husk udluftning. Skimmel kan være lige så ødelæggende som frost, så alt der er tildækket, skal have luft, når der ikke er frost. Det gælder også udenfor drivhuset, hvor du måske har dækkede roser og rododendron udenfor.

 

Sæbesprøjten

Inden du tager dit drivhus i brug, så gør det grundigt rent. Brug en havesprøjte og kom brun sæbe i. Sprøjt ind i alle kroge og sprækker. Har du faste bede i drivhuset, kan du dække jorden med plast, mens du vasker, men jeg har dog aldrig oplevet, at den smule sæbe, der lander på jorden, gør skade.

Så og plantetider

Gør bede klar til tomater, agurker, chili og alt det du elsker, men plant ikke for tidligt ud, så går planterne i stå, og senere får de sygdomme, som du undrer dig over.  

 

Tomater kan du så nu og plante ud, når jordtemperaturen er 15 grader. Det vil sige tidligt i maj. Er det for koldt, så stil hellere dine planter på en bakke og bær dem ud i drivhuset om dagen, hvis temperaturen er over 13 grader. Bær dem så ind igen om natten. På den måde får de lys nok. 

 

Agurkerne skal først ud omkring juni. Jordtemperaturen skal være 15 grader. Frøene sår du inde omkring 15 april. Spiretemperaturen skal være 25 grader, og må ikke komme under 18.  

 

Hvis ikke du har sået chili, så gør det nu. De kan sættes ud, når jordtemperaturen er 14 grader, og har du dem i potter, så vil de nok hurtigere nå denne temperatur. Plantes de direkte i jorden, får du større planter med mere frugt.   

 

Brug ventetiden til at så salat, gulerødder og alt det tidlige, du også kan så i haven, og som du vil have tidlig høst af.   

 

Gulerødder i mælk

Nyere undersøgelser viser, at især kvinder mellem 30 og 50, spiser mange gulerødder. Derfor skal du hurtig i gang. Brug en tom mælkekarton. I hvert karton sår du omkring ni frø, der dækkes med en centimeter sand. Kartonen anbringes nu ved stuetemperatur, indtil spiringen er begyndt, så flyttes kartonen et lyst sted med cirka 15 graders varme. Planterne tyndes ud, så der er seks i hvert karton. Når vejret udenfor er rimelig lunt, flyttes kartonen ud. Dæk eventuelt med en plasttunnel, som du kan lave af et par elektrikerrør og plast. Eller sæt dem i drivhuset eller drivbænken. Bunden skæres helt af, og kartonen graves nu ned i jorden og dækkes for oven med et insektnet. Der vandes med fortyndet gødningsvand. Resultatet bliver flotte store og lige gulerødder. Gå efter de tidlige sorter som Harlekin, Nantes2, Purple Dragon, Berlicum,Jaune de Ducibus.

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Gunhild Margrethe Nielsen

23 feb 2017 23:54

Når drivhuset bliver rengjort om efteråret skal det så gentages igen inden jeg tager det ibrug her til foråret når tempraturen er til det. drivhuset blev vasket af i efteråret med sæbespånevand og spulet grundigt efter så kom havemøblerne ind efter at de også var vasket af med sæbevand og spulet og tørret.Jeg havde lidt rødspind i mine agurker sidste år,men tomaterne og chilierne fejlede ikke noget.

Hilsen

Gunhild