Blog


...

Lars Lund

17 dec 2017 20:41

Brug havens mos til dine rødbeder

Mos er ikke blot til julepynt, men kan bruges til at holde dine rødbeder og andre grøntsager friske hele vinteren.

 

I det nordlige Norge er sommeren kort og vinteren lang, og så gælder det selvfølgelig som havebruger om at kunne lagre sine grøntsager ikke mindst i de år, hvor høsten har været særlig god.

I 2016 have Gartner Anders Nordum, der skriver på den norske haveblog 'Datsja' et forrygende udbytte af rødbeder, mens 2017 var et rigtig dårligt år.

Heldigvis havde han gemt en del af høsten fra 2016, så han også i vinteren 2017 har kunnet spise helt friske rødbeder fra året før. På sin blog deler han ud af sine erfaringer.

Rødbederne holder sig friske ved en temperatur på 3–4 grader kombineret med en høj fugtighed. Den lave temperatur kan du få i et køleskab, og luftfugtigheden får du ved at putte rødbederne i en plastpose. Arne Nordum har dog en kælder, hvor temperaturen om vinteren ligger på plus fire grader, og her ligger rødbederne så indtil temperaturen igen bliver for høj, så flyttes de til køleskab.

Når rødbederne ligger i kælderen, er de pakket ind i mos, som skulle være et helt fantastisk lagringsmateriale til alle rodfrugter. Endelig kan mosset fra græsset da bruges til noget fornuftigt. Under lagring kan rødbeder godt begynde at gro, men det stopper den norske gartner ved at skære vækstpunktet i toppen samt rodspidsen af, for så at pakke dem ind i mos igen. Det standser den nye vækst.

Anders Nordums erfaring er også, at de lange rødbeder holder sig bedre end de runde, og hans foretrukne sort er en F1 hybrid med navnet Taunus.