Blog


...

Lars Lund

20 okt 2016 13:24

Sådan får du dejlige lækre oliven fra dit drivhus

7 Kommentarer til dette indlæg

...

Mona

28 okt 2016 16:38

Hej Lars

Kan se, at der står en dejlig kakkelovn i dit drivhus. Det kunne jeg virkelig også ønske mig. Har du monteret ovnen og i bekræftende fald hvordan? Jeg kan ikke se nogen skorsten, og om der er "skåret hul" i glasset. 

Har et drivhus fra Pavillon Danmark med tykt sikkerhedsglas i lange glasbaner uden samlinger, så jeg har selv svært ved at se en løsning mht. etablering af brændeovn og skorsten.

Vh Mona

...

Lars Lund

30 okt 2016 12:17

Hej Mona Dit glas, skriver du er sikkerhedsglas, og det vil vel mene, at det er hærdet glas. Man borer hul i det før det hærdes. Når det er hærdet kan det ikke lade sig gøre. Så vil det netop gå i tusinder af små stykker. Du skal altså enten bestille et nyt glas med hul , der så efterfølgende hærdes, og skifte det med det gamle. Det er rigtigt, at der endnu ikke er en skorsten i mit nyeste hus.. Det er et projekt jeg ikke nåede i år, men når i løbet af vinteren eller det tidlige forår, og så laver jeg en video om det. Det jeg gør er at skifte et af de fag der er hærdet glas i, med en ikke brændbar plade. Det betyder der kommer et lille stykke med mur i drivhuset. Her bore jeg hul til en muret skorsten jeg sætter udenfor. jeg tror faktisk det tilføre drivhuset noget ekstra smukt. Vær opmærksom på at i princippet skal en skorsten i et drivhus også godkendes af skorstensfejeren. Er din kommune helt krakilsk, vil de måske sige, at det nu ikke længere er et drivhus, men en havestue og opgraderes det til det, og skal så overholde nogle andre skelregler. Jeg bor i Århus kommune. Her er de særlig sarte. Jeg vil dog ikke have problemer med at opfylde regler mod skel, da mit hus står langt fra, og jeg vil argumentere for at varmen er til mine drivhusplanter, hvis jeg skulle få problemer. Det tror jeg dog ikke jeg får. Det handler også lidt om, hvordan din skorstensfejer ser på det og hos mig er han fra Odder, hvor de er meget flexible. Men altså der er mange kringlede regler, hvis myndighederne er inde over, blandt andet noget om hvor meget du må opvarme en havestue/drivhus. Sådan som jeg lige husker nu er det vist max 15 grader. Alt det vil jeg komme ind på når jeg er i gang, så følg bare med i nyhedsbrevene.   

...

Lars Lund

30 okt 2016 12:18

Hej Mona der ligger et svar til dig, når du går ind på dit indlæg.

...

Mona

31 okt 2016 17:12

Hej Lars

Tusind tak for et godt og fyldigt svar - glæder mig til den kommende video om emnet.

...

Lars Lund

31 okt 2016 17:41

Nu har jeg gravet lidt mere i det lovmæssige

Ifølge skorstensfejere landet over, som jeg har talt med, er der ikke noget i vejen, hvis man overholder bygningsreglementet  for småhuse plus brandsikringsbekendtgørelsen. Reglerne her er de samme, som hvis du skal have en brændeovn i dit hus. Du kan dog ikke sætte en skrottet brændeovn op, da en installation i et drivhus også vil omhandle de lovkrav, der er i forhold til, hvor meget eller hvor lidt en brændeovn må forurene i dag. Skrottede brændeovne overholder netop ikke gældende regler. Du skal nok også regne med, at skulle betale for rensning af din skorsten.

I det hele taget er det en rigtig god ide især at tage din skorstensfejer, og måske også din kommunes byggeafdeling med på råd. For eksempel har Åhus kommune i en sag fra august i år ikke godkendt et drivhus som et drivhus, fordi der var stole i drivhuset. Ifølge sagen er et drivhus til planter og ikke til ophold. Sagen vakte stort politisk postyr og kommunen ændrede senere sin afgørelse. Det er nok også kun Århus kommune, der i en stund tolkede bestemmelserne ud over stolekanten.

For eksempel oplyser Frederikshavns kommunes byggeafdeling, at man ikke betragter det, at man i ny og næ sidder på en stol i sit drivhus, som værende varigt ophold. Her henholder man sig blot til småhusreglementet, og overholder man bestemmelserne her, så er det kun skorstensfejeren, der skal ind over.

Mens småhusreglementet kan give ret til at byggeri i skel, så gælder det ikke, hvis der er brændeovn i drivhuset. Så er reglen 2,5 meter fra skel. Man må heller ikke sende røg ind i naboens ovenlysvindue, så her er nogle særlige regler for skorstenshøjde og afstand.

 

...

Mona

31 okt 2016 20:53

Hej Lars
Endnu engang tak for gode og grundige oplysninger. Der er åbenbart flere ting, ud over det rent tekniske med selve opsætningen, som man skal have styr på for ikke senere at løbe ind i problemer. Det var jeg ikke helt opmærksom på, men det vil jeg tage til efterretning, da jeg også tror min kommune (Aabenraa Kommune) muligvis er ret krakilske.......eller måske bare yderst langsommelige i deres sagsbehandling.Jeg ventede et helt år på byggetilladelse til mit drivhus (18 m2), som er placeret langt fra skel/ca. midt på grunden.

Held og lykke med dit projekt - du er allerede rigtig godt i gang ;-) med alt det, du nu har fået undersøgt.
Jeg tænker lige lidt videre over mit projekt, mens jeg vasker ned og gør vinterklar.  

Vh Mona

...

Lars Lund

01 nov 2016 07:58

Normalt skal man ikke søge om at opsætte et drivhus under 50 kvm , kun anmelde det. https://www.bolius.dk/5-regler-du-skal-huske-naar-du-bygger-smaaprojekter-i-haven-2558/