Blog


...

Lars Lund

20 okt 2016 14:04

Grønne tomater til vinterbrug

Der findes grønne tomater, der er modne, men grønne tomater kan også bruges 

Tomatsæsonen i drivhuset var længe om at komme i gang, men nu bugner drivhuset med både røde og grønne tomater. De røde begynder måske at sprække, hvilket er et tydeligt tegn på, at sæsonen er ved at være forbi. Når de sprækker på denne årstid skyldes det, at kondensvand sætter sig på frugterne, og det får dem til at sprække. Vil du undgå det, så skal du undgå kondensvand ved at lufte ud, men det er ikke let.

 

Snart kommer frosten, og så skal du alligevel til at høste, hvad høstes kan. De små cherrytomater må du guffe i dig, og har du de større madtomater, så kan du koge dem til brug for en senere sovs.

 

Tomater kan også tørres, men en tomat består af 94 % vand, så der bliver ikke det store tilbage efter en tørring. Også her er det sortsbestemt, hvilke tomater der er bedst egnet. De bedste er de aflange Perini-tomater, men prøv dig bare frem. Somme tider bliver man positivt overrasket. Du skærer dem op i fire stykker, lægger dem på en rist og sætter dem i ovnen ved 30-40 grader i 8- 12 timer. Tag dem ud mens de endnu er bløde, ellers bliver de så seje, at de ikke kan tygges. Der er sikkert andre opskrifter, som du kan finde på nettet.

 

Syltede tomater

De grønne tomater kan syltes. det kan de røde også, men grønne tomater der burde være røde, er en lille smule giftige. De indeholder alfa-tomatin, men det er i så små mængder, at Fødevarestyrelsen ikke ser nogen grund til ikke at spise grønne tomater, vel at mærke med måde. Spiser man for mange, får man måske ondt i maven.

Der er dog grønne tomater, der aldrig bliver røde. Det er sorter som den lille cherry Green Grape, den smagsfulde Lime- Green tomat, der er en mellemstor tomat med en sød og frisk smag. Den bliver en smule gul i skinnet, når den modner helt, men kødet forbliver grønt. Et eksempel er også Green Zebra, der har en god balance mellem det søde og det syrlige.

Syltebogen

Frøken Jensens syltebog er 100 år og udgivet på Gyldendal. Her er selvfølgelig syltede tomater med. For 100 år siden havde man mange grønne tomater, fordi tomater hovedsageligt blev dyrket ude i det fri eller i vindueskarmen. Her får du en af Frøken Jensens tre forslag, der passer til 1 kg grønne tomater.

 

Tomaterne skylles, tørres og prikkes med en gaffel. 1/2 liter eddikelage kommes i kog og blandes med ½ kg sukker og krydderier ( kanel og nelliker og ingefær). Tomaterne kommes i og koger atter i 5 minutter. Gryden tages fra varmen og tomaterne trækker i lagen til næste dag. 

Dagen efter bringes blandingen af tomat og lage igen op til kogepunktet. Kog ved svag varme i 5 minutter. Tag nu tomaterne op og kom dem i rene glas. Lad lagen koge i fem minutter, skum den og tilsæt konserveringsmiddel, inden det hele hældes over tomaterne. Glasset lukkes godt til.