Blog
Bladene falder, men nogle bliver til bøger
En god havebog kunne være en julegave
Det er vinter, men heldigvis kommer forlagene stadig med nye bogudgivelser, som interesserer os, der kan lide have og drivhus. Du får her de seneste nyheder.
Havens buketter
Claus Dalby var i sine unge dage tryllekunstner, og dengang mine børns store idol. Han lavede tryllebøger, hvis ideer vi alle afprøvede. Nu fortsætter han så trylleriet, og er blevet ældre, men hvor det før var oversavede damer, der var emnet, så er det nu afskårne blomsterbuketter, han tryller op af hatten. Nu er det så det, mine nu voksne børn, lige skal afprøve.
Dalby har lavet endnu en ny bog om blomster og nu med titlen ”Blomster året rundt”. Den handler om at lave blomsterbuketter af købte blomster og blomster fra haven. Vasen er tryllestokken, for vasen bestemmer, hvad der kommer frem under ærmet. Det er de meget enkle vaser, helst i keramik, men også i glas, der har hans kærlighed.
Claus Dalby tryller også fantastiske blomsterhoveder af påskeklokker op ad en æske. Ideen er ikke hans, men en dansk blomsterkunstner Nicolai Bergmann. Dalby kan heldigvis også kan lade sig inspirere. Nicolai Bergmann har stjernestatus i Tokyo, hvor han driver en række eksklusive butikker. En sjov ide, der bestemt er værd at have med i bogen og værd at kopiere. Claus Dalby kan også selv. Bogen har mange gode og informative historier om blomster og folk, men er først og fremmest en inspirationsbog.
Drik en stenbider
Drivhuset er som skabt til krydderurter. De elsker varmen, og har du dem i potter, så skal de helt sikkert have plads i drivhuset om vinteren. Krydderurter kan bruges som te og i madlavningen, men du kan jo også lave kryddersnaps, og faktisk er der virkelig gået mode i kunsten også blandt unge mennekser. Det siges ellers, at ungdommen er ret afholdende, men de nyder heldigvis at lave egne snapse.
Kryddersnaps kan laves på forskellige typer alkohol. Mange laver den på Brøndum, men forfatteren i en ny bog Niels Stærup fra Hjørring foretrækker vodka. Det gør han, fordi han mener, at vodka er mere neutral i smagen, og at vodka derfor ikke giver den færdige kryddersnaps en sprittet smag. Det er også vigtigt at være opmærksom på alkoholprocenten. Spritindholdet afgør nemlig også, hvad der trækkes ud af krydderurterne. De flygtige aromastoffer udtrækkes bedst ved en alkoholprocent på 40 eller derunder. Laves udtrækket på en vodka med over 40 procent, bliver der også udtrukket nogle bitterstoffer.
Niels Stærups bog 150 kryddersnapse året rundt er en rigtig god julegave. Den er fuld af lune, som kun nordjyder er det ( skrev en nordjyde) og så laver han altså også nogle ret sjove drinks ud af snapsen. For eksempel en stenbidershot. Den tilberedes først, når alle gæster er der, og klar til at smage. I et 5 cl snapseglas kommer man en teskefuld frisk stenbiderrogn i. Herefter tilsætter man vodka. Ryst glasset let, så stenbiderrognen svømmer rundt i alkoholen. Den proteinholdige drink må ikke bides over, men skal drikkes i et hug. God fest.
Skulpturel minimalisme
Blomsterbinder Margit Egen kan slet ikke stå for kaktus og sukkulenter og glæder sig over, at de igen er blevet moderne. I København er ligefrem åbnet en blomsterbutik af to unge, der udelukkende sælger kaktus.
Kaktus og sukkulenter har de mest fantastiske skulpturelle former og farvenuancer og tilmed er de robuste og nemme at pleje. Fra at være hengemt bag gardinerne i vindueskarme og tobakslugtende bodegaer, er de rykket frem i front. De passer ind til den minimalistiske stil i den morderne boligindretning, og selv om de kommer langt fra syd, så passer de også til den nordiske indretningsstil.
Margit Engen er så begejstret for sukkulenter og kaktus at hun sammen med fotografen Peter Bilde Fogh har lavet en bog om de to skabninger. Det er en bog med meget lidt tekst, mest tekst om pleje og pasning, og ellers en række flotte inspirationsbilleder med korte tekster. Inspiration er også målet med bogen, så på den led er projektet i mål.
Træk duften ud af planterne
Dufte har gennem tiderne fået folk til at betale skyhøje priser, for netop at eje en helt bestemt duft. Vi tiltrækkes af dufte, og vi frastødes af dufte. Siden urtiden, har dufte haft betydning for vores velvære, og især i urtiden også en vej til at finde spiselige planter, og at kunne artsbestemme dem i en kombination mellem duft og udseende.
Planternes æteriske olier bliver anvendt i mange sammenhænge. Til at lave parfume, til at smøre på kroppen for at dulme ømme muskler, i sæber, badesalte eller til at indgå i potpourrier. Ikke mindst parfumeindustrien anvender, eller har anvendt, de æteriske olier. I dag fremstilles en stor del af duftene ad kemisk vej. Det skyldes, at det er en langt billigere fremstillingsproces at lave kemi, end at udvinde olien fra planterne.
Du kan få den ægte vare ved at lave arbejdet selv. Anemette Olesen har skrevet mere end 50 bøger om krydderurter, lægeplanter, spiselige blomster og mange andre, og har nu også lavet en lille næsten velduftende bog med gode opskrifter til, hvordan du gør. Titlen er ”Duftende planter”. Duftene fra planterne, og deres smag kan udtrækkes i vand, olie, eddike eller spiritus. Vil du for eksempel blot lave noget duftevand fra lavendel, ja så skal du samle 4 dl frisk eller 5 dl tørret lavendel. De friske blomster klippes af og lægges i en skål med en liter regnvand (eller vandværksvand), og stilles ud i solen. Du kan også koge vand og blomster i en gryde i fem minutter, og så si blomsterne fra. Duftevandet kan du bruge til at stænke på havemøblerne lige før du får gæster, eller putte i badekaret.
Har du mere lyst til at lave en dejlig salve, for eksempel en basilikumsalve, så skal du bruge 2 spsk. kokosfedt, 20 gram bivoks, 2 spsk. olivenolie, 2 tsk. hvedekimolie og 8 dråber basilikumolie. Smelt kokosfedt og bivoks, og rør olivenolien i. Tilsæt 2 tsk. hvedekimolie. Når grøden er blevet fingervarm, røres basilikumolien i, og derefter har du den dejligste salve, lige til at hælde på en dåse. I stedet for basilikumolie kan du også findele 2 dl. Basilikumblade, og blande med olivenolien. Efter fire timer kan du si bladene fra.
Bogen rummer en mængde opskrifter fra fodsalt til fodbad mod sure tæer, og til rosenpotpourrier. Ja er du plaget af fluer og møl, så er der også en opskrift med en duft, der holder den slags væk.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster