Blog


...

Lars Lund

24 nov 2016 17:29

Ærter der sås om vinteren

Vinterslik i drivhuset

 

Ærter er normalt noget, vi sår om foråret, men i oktober deltog jeg i en herlig havefestival arrangeret af praktisk økologi. På festivalen var der en stand, hvor man kunne bytte frø, eller bare tage for sig af andres overskud. Jeg faldt straks over nogle ærter, der gik under betegnelsen vinterærter. Mere præcis hed sorten Winterkefe. Ærterne var doneret af www.froesamlerne.dk , en forening du bør se mere på, hvis ikke du allerede kender den. Her kan du få frø, du ikke kan få andre steder, og ofte gratis. Frøsamlerne passer på, at gamle sorter ikke går i glemmebogen, og deres arbejde er guld værd.  

Winterkefe er en sukkerært, altså en af den slags, der spises med skal og det hele. Det gode ved den er, at den kan sås om vinteren, hvorefter man kan høste den meget tidlig.

Jeg startede med, at lægge de tyve ærter jeg fik i en skål vand i et døgn midt i november. Herefter blev hver enkelt ært plantet i en potte med jord og straks sat ud i mit drivhus. 

I dag den 24. november har jeg været ude at tjekke dem. De står i den afdeling af mit hus, der ikke er frostfrit. Det har jeg valgt, fordi de skal kunne tåle det. Og hvad så jeg? Spirerne er kommet gennem jorden. Sådan skal det være. Nu skal de blot have en ganske lille smule vand, og så får de lov at gro videre. Jeg planter dem ud i slutningen af februar eller starten af marts, afhængig af, hvordan vejret nu arter sig, og måske får de lidt vinterbeskyttelse, når de for alvor skal ud i kulden.

I drivhuset har jeg sat de små potter i en stor murbalje, hvor jeg har dræn i med Leca. Det isolerer også lidt, selv om det ikke skulle være nødvendigt. Det er en balje, hvor mine agapanthus normalt står i om sommeren, men planterne er nu flytte på vinterhotel, uden deres balje, der er en slags urtepotteskjuler. De fylder for meget i mit plantehotel.

Mit drivhus bruger jeg også til overvintring. Jeg har delt det op, så jeg har skabt et rum, hvor en tredjedel af hele huset er til vinteropbevaring af citrus og oliven. Oliven kan godt tåle lidt frost og også ned til minus 18 grader max en enkelt nat, og så absolut heller ikke mere. Jeg har en gasovn til mit drivhus fra Kosangas med termostat stående. Jeg tænder for et vågeblus, når vejrmeldingen lyder på frost, og når frosten så kommer, skruer den selv op for varmen og varmer det lille rum op til det antal grader, jeg nu har sat den på. Jeg har haft systemet i tre år nu, og det fungerer ganske godt.