Blog
Økologi, haven på væggen og pragtfulde haver
Dette år slår alle rekorder med udgivelse af nye havebøger. Vi prøver at følge med, men det er ikke let. Der er mange sider, der skal pløjes igennem og vurderes. I dette nyhedsbrev følger endnu tre anmeldelser.
Økologien vinder indpas
To små, men gode bøger
“Dyrk frugt og grønt” og “Økologisk i haven”, er titlerne på to små havebøger i serien Grønne fingre af den svenske haveguru Eva Robild. Bøgerne er især velegnet for nye havefolk, der har brug for en hurtig og god grundviden. Det får de som sædvanligt og også denne gang i Eva Robilds bøger, der er nemme at gå til, skrevet med hjertet og ledsaget af små, gode illustrationer. “Dyrk frugt og grønt” handler om dyrkning af grøntsager, bær og frugt, om drivhuset, krydderurterne og dyrkning i krukker. “Økologisk i haven” er grundlæggende viden om, hvordan du får en have uden gifte. Der er især fokus på jord, kompost og alternativ bekæmpelse af skadedyr og svampesygdomme.
Bøgerne udgives af Nyt Nordisk forlag, er på 96 sider og koster 150 kr. pr. styk.
Hæng haven på væggen
Hængende haver har været kendt før Kristi fødsel. De mest berømte hængende haver er nok Babylons hængende haver. Oldemor lavede også hængende haver. Hun brugte altankasser, og efter en tid at være dømt ude, er altankasserne igen blevet in. Nu er det dog ikke kun pelargonier, der pryder kasserne. De har fået følgeskab af salat, gulerødder, radiser og meget andet.
Det er især de unge i byerne, der er blevet vilde med haver, og her i byerne er der ikke altid den plads eller de muligheder, man nu kunne ønske sig. Derfor må man bruge de arealer, der er, og det er så altaner eller vægge, der fyldes op med det, der i dag kaldes minigardens.
”Lodrette haver” er en ny bog af den amerikanske havedesigner Shawna Coronado, oversat til dansk af Gitte og Pia Sloth Poulsen. Shawna er begejstret for de lodrette haver, fordi man kan dyrke så meget, uden egentlig at have et fladt liggende areal. Samtidig gavner de grønne vægge klimaet i byerne, og tiltrækker et mere mangfoldigt dyreliv. Endelig er det at arbejde med planter også afstressende.
Hængende haver kan laves af næsten alt med et ophæng. Den simple version er måske mere stående, en ganske almindelig bogreol, hvor man sætter urtepotter med diverse planter i. Den kunstneriske er planter i billedrammer med dybe kasser til planter i rammen, og genbrugsmodellen er paller, der efterhånden bruges til hvad som helst. Endelig er der købemulighederne, blandt andre hos minigarden-danmark.dk, myminigarden.dk, denfrodigehave.dk og mange andre.
Bogen giver sjove idéer til færdige havedesigns, lige fra en cocktail-urtehave, en kulinarisk køkkenhave, vandbesparende byhave, terapeutisk hængende have og yderligere 18 forskellige muligheder. Selv om bogen er fra USA, så er det en bølge, vi er med på her i Danmark, og der er ikke noget i bogen, der ikke ville passe til danske forhold, bort set fra smagen, der må siges at være anderledes i Norden. Men er du til planter på væggen, så har du et godt redskab med bogen ”Lodrette haver”.
Lodrette haver
Shawna Coronado
160 sider, 250 kr.
Forlaget Turbine
Foråret sluttede på print
Flot værk af mesteren
Claus Dalby har igen været land og rige rundt for at finde nye, smukke haver, og i den seneste bog har han også flirtet med haver i Tyskland, England og Frankrig. Det er blevet til en bog på 376 sider med fantastiske forårshaver.
Claus Dalby fortæller om, hvordan hans haveliv begyndte med 30 krukker, for derefter at vokse og vokse. Efter en gennemgang af havens forårsbebudere, tager vi en tur til Tange sø. Her bydes vi indenfor i Ivy Høgs have, et stykke dansk/svensk natur. Inspirationen kommer da også fra naturen i Lapland. På rejsen blev Ivy så betaget af naturen her, og hvad gør man så? Ja så sætter man manden til at skabe et stykke af den laplandske natur i haven omkring tange sø. Det har givet en meget både naturlig, men også stemningsfyldt have. Haven var tidligere åben for offentligheden, men er det desværre ikke længere. Derfor er det dejligt, at der er afsat et helt kapitel om denne skønne have.
Forårsturen går videre i Danmark. Blandt flere andre, besøger vi keramikeren Peder Rasmussen. Hans have på Sjælland er inspireret af en have i Italien, der igen er inspireret af en engelsk landskabshave. Jo det er godt at komme rundt i verden og se noget, vi ikke før har set, og så tage det med hjem i en dansk udgave.
Paradisets have finder vi i bogen hos Bjarne Dinesen på Nordvestfyn. Det er et nedlagt landbrug, der i april og maj står med smukke, blomstrende magnolier.
Claus Dalby bringer os videre til Tyskland. Også her finder vi ualmindelige smukke haver. Jo tyskerne kan skam godt være med.
Det fortsætter så man bliver helt stakåndet, for det er haver, man ikke bare lige finder rundt om hjørnet. Det har krævet masser af tid og research, og gør man det grundigt, så kommer der noget godt ud af det. Ud over den inspiration billederne giver, så er bogen også inspiration til at se andet end danske og engelske haver.
Forårshaver
Claus Dalby
376 sider 400 kr.
Forlaget Klematis

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster