Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

17 mar 2016 11:26

Dyrk i forhaven og flyt stuen ud i drivhuset - havetrends 2016

Haven skal være mere til nytte end til syn. Og så er drivhuset blevet den nye hippe krog i haven. Havedesigner Dorthe Kvist giver dig her sine bud på årets havetrends. 

Selvforsyning og hyggekroge. Haven skal være mere til nytte end til fremvisning. Dermed gør den nye havegeneration op med tidligere tiders tendenser om sirlige bede og mosfrie græsplæner. 

“For den unge generation handler det om, hvad de kan få ud af haven mere end, at den skal fremstå snorlige. Det er pay-off fremfor show-off,” siger Dorthe Kvist, der er havedesigner og blogger. 

Samtidig må der gerne være lidt vild natur over haven, og den mosfrie græsplæne med snorlige kanter er også på retræte. 

“Fokus er flyttet mere over på haven som et funktionelt rum, hvor man dyrker jorden og laver plads til familiens behov - for eksempel bålplads, spiseplads, afslapning og legeområde til børnene,” siger hun.

Men skal der være plads til alt det, så kan det være en idé at flytte køkkenhaven ud i forhaven. Noget om Dorthe Kvist i højere grad er begyndt at anbefale sine kunder. 

“Det ville vi aldrig have gjort for år tilbage, dengang skulle forhaver være pæne og mere friserede. Men her er ofte et godt lys, og plads der ikke bliver udnyttet, og så frigiver det mere plads til at boltre sig på i baghaven, siger hun.

En anden tendens er at dyrke autentisk, hvilket ifølge Dorthe Kvist går ud på at dyrke på naturens præmisser. 

“Det kan være at hive ukrudt op og lade det ligge i bedet og formulde, at du planter morgenfruer og tagetes i nærheden af gulerødderne, da disse blomster fungerer som naturens eget sprøjtemiddel, der holder utøj væk. Og samtidig er det populært at blande afgrøder med blomster,” siger Dorthe Kvist. 

 

Stuen flytter ud i drivhuset

Drivhuset er ifølge Dorthe Kvist blevet den nye hippe krog i haven, hvor familien både dyrker grønsager og slapper af. 

“Det handler mere og mere om at ophæve grænserne mellem ude og inde. Ligeså vel som vi trækker naturen ind i stuen, når vi sætter potteplanter, blomster og til tider også afgrøder i vindueskarmen, så trækker vi nu også stuen ud i drivhuset,” siger Dorthe Kvist

Hun ser da også flere og flere, der prioritere at lave et loungeområde, eller lignende i drivhuset.

“Drivhuset et skønt sted at opholde sig, fordi du får lyset. På den måde kan det noget mere end blot at være et sted, hvor du dyrker dine grøntsager,” siger Dorthe Kvist.  

 

Fem trends du skal holde øje med.

Om havedesigner Dorthe Kvist

Tegner, designer og indretter haver for private og boligforeninger. Både villahaver, baghaver gårdhaver, taghaver og altaner.

Siden 2012 år fast haveekspert på Go´morgen Danmark, har lavtr Kvistens haveskole på BT og Berlingske´s hjemmeside (en lille film om havetips hver uge), dommer i programmet Årets dejligste have på TV2Fri , holder foredrag om sine bøger, om urban farming, og om havetrends, samt skriver diverse artikler til forskellige medier.

Jeg er forfatter til to havebøger:
Bliv ven med din have
Byhaven, kål, kartofler og kærlighed

Læs mere på: www.dorthekvist.dk