Blog


...

Nanna Stærmose

17 mar 2016 11:26

Dyrk i forhaven og flyt stuen ud i drivhuset - havetrends 2016

Haven skal være mere til nytte end til syn. Og så er drivhuset blevet den nye hippe krog i haven. Havedesigner Dorthe Kvist giver dig her sine bud på årets havetrends. 

Selvforsyning og hyggekroge. Haven skal være mere til nytte end til fremvisning. Dermed gør den nye havegeneration op med tidligere tiders tendenser om sirlige bede og mosfrie græsplæner. 

“For den unge generation handler det om, hvad de kan få ud af haven mere end, at den skal fremstå snorlige. Det er pay-off fremfor show-off,” siger Dorthe Kvist, der er havedesigner og blogger. 

Samtidig må der gerne være lidt vild natur over haven, og den mosfrie græsplæne med snorlige kanter er også på retræte. 

“Fokus er flyttet mere over på haven som et funktionelt rum, hvor man dyrker jorden og laver plads til familiens behov - for eksempel bålplads, spiseplads, afslapning og legeområde til børnene,” siger hun.

Men skal der være plads til alt det, så kan det være en idé at flytte køkkenhaven ud i forhaven. Noget om Dorthe Kvist i højere grad er begyndt at anbefale sine kunder. 

“Det ville vi aldrig have gjort for år tilbage, dengang skulle forhaver være pæne og mere friserede. Men her er ofte et godt lys, og plads der ikke bliver udnyttet, og så frigiver det mere plads til at boltre sig på i baghaven, siger hun.

En anden tendens er at dyrke autentisk, hvilket ifølge Dorthe Kvist går ud på at dyrke på naturens præmisser. 

“Det kan være at hive ukrudt op og lade det ligge i bedet og formulde, at du planter morgenfruer og tagetes i nærheden af gulerødderne, da disse blomster fungerer som naturens eget sprøjtemiddel, der holder utøj væk. Og samtidig er det populært at blande afgrøder med blomster,” siger Dorthe Kvist. 

 

Stuen flytter ud i drivhuset

Drivhuset er ifølge Dorthe Kvist blevet den nye hippe krog i haven, hvor familien både dyrker grønsager og slapper af. 

“Det handler mere og mere om at ophæve grænserne mellem ude og inde. Ligeså vel som vi trækker naturen ind i stuen, når vi sætter potteplanter, blomster og til tider også afgrøder i vindueskarmen, så trækker vi nu også stuen ud i drivhuset,” siger Dorthe Kvist

Hun ser da også flere og flere, der prioritere at lave et loungeområde, eller lignende i drivhuset.

“Drivhuset et skønt sted at opholde sig, fordi du får lyset. På den måde kan det noget mere end blot at være et sted, hvor du dyrker dine grøntsager,” siger Dorthe Kvist.  

 

Fem trends du skal holde øje med.

1. Lilla bønner

“Gamle”grøntsager i nye farver. En af årets tendenser er at dyrke kendte grøntsager, men i nye farver. Prøv for eksempel lilla bønner, ærter og blomkål. Blå kartofler eller røde og hvide gulerødder. Foto: Dorthe Kvist 


2. Bland blomster og grøntsager 

Mix blomster med grøntsager. Dorthe Kvist har selv bærbuske og palmekål i staudebedet. Men blomster som tagetes fungerer også godt mellem grøntsager og kan være med til at holde utøj væk. Foto: Dorthe Kvist


3. Drivhuset er den nye luksus

Haven er mere end havearbejde - det er stedet, hvor vi lader op og opnår mentalt overskud. Her spiller drivhuset en central rolle. Her kan du indrette dit uderum, og så at sige flytte stuen ud i haven og dermed få lys og opnå følelsen af at være udenfor også på de lidt køligere dage. Foto: Dorthe Kvist


4 Gul og orange er hipt 

Gule og orange farver er det hippeste, du kan pryde haven med i 2016. Foto: Dorthe Kvist


5. Grøftekanten ind i haven 

Det skal ikke være tæmmet og friseret. Få grøftenkanten ind i haven - dyrk lokale arter, og skab et stykke “vild” natur i haven. Foto: Dorthe Kvist

Om havedesigner Dorthe Kvist

Foto: Camilla Hey
Tegner, designer og indretter haver for private og boligforeninger. Både villahaver, baghaver gårdhaver, taghaver og altaner.

Siden 2012 år fast haveekspert på Go´morgen Danmark, har lavtr Kvistens haveskole på BT og Berlingske´s hjemmeside (en lille film om havetips hver uge), dommer i programmet Årets dejligste have på TV2Fri , holder foredrag om sine bøger, om urban farming, og om havetrends, samt skriver diverse artikler til forskellige medier.

Jeg er forfatter til to havebøger:
Bliv ven med din have
Byhaven, kål, kartofler og kærlighed

Læs mere på: www.dorthekvist.dk