Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

24 jun 2016 14:08

Spis og pynt med dit ukrudt

Af Louise Køster, Rabarbergaarden

Timianblomster er fine som topping - her på hotdogs

Det er alle vegne. Især lige der, hvor man allerhelst ikke vil have det. Og det vokser hele tiden fra tidlig forår til langt ind i august. Man hiver og slider flere gange om ugen for at holde det nede og væk.

Det er ukrudtet, jeg taler om, med alt lige fra melder og duftløs kamille til det forfærdelig kvikgræs. Når man er økologisk certificeret og tror på, at gift ikke hører til i haver, så er det primært knofedt, der kan få bugt med ukrudtet.

Man kan vælge at bande og svovle over, at der er ukrudt, men jeg kan her afsløre, at det ikke får det til at gå væk. Men man kan også vælge en anden tilgang, nemlig at spørge sig selv, om det ukrudt egentlig kan bruges til noget?

Og ja, det kan det. Der er nemlig en hel del af det, der kan spises. Og her på gården er vi så heldige, at det ukrudt vi ikke gider spise, det er der en del dyr, der gerne vil fortære.

Her i huset og i vores restaurant på gården er vi blandt andet rigtig glade for melder også kaldet hvidmelet gåsefod. Den har fine bløde ovale blade, og når planten er relativ lille, har den en fin krydret smag, der passer fint i en salat eller som topping på en varm ret.

Fuglegræsset spirer også frem mellem rækkerne i permanent-haven og mellem de toppede brosten i gården. De er nemme at hive op og har den fineste sprødhed og meget lette salatsmag. De danner en fin lille hvid blomst, der kun gør den endnu mere yndig som pynt på eksempelvis et stykke stegt fisk.

Noget andet man også kan blive lidt irriteret over er, når krydderurterne går hurtigt i blomst, og man for tidlig bliver nødt til at klippe dem til, og deraf må vente på, at de kommer igen.

Men også her vender vi det om og spørger: hvad kan vi bruge blomsterne til? 

For det første har mange af dem en fin smag af den krydderurt de stammer fra, og så kan de forvandle selv den kedeligste gryderet fra i går til et smukt syn.

Her på gården bruger vi lystigt timianblomst, frøstande fra den vilde kørvel, salvie og oregano blomst og frø fra rabarberplanterne til både at pynte med men også som smagsgivere til eksempelvis sirupper og kryddersalte.

Og kryddersalte er netop noget af det letteste at lave, og er det, der kan give din bøf eller din fisk der skal på grillen et pift.

Hvidmelet gåsefod og oregano sammen emd en asparges salat

God sommer!