Blog


...

Lars Lund

21 jun 2016 22:22

Den mest prestigefyldte haveudstilling

 

RHS Chelsea Flower Show afholdes hvert år i slutningen af maj. Arrangørerne er Royal Horticultural Society, forkortet RHS. Det tager år at planlægge og en måned at bygge udstillingen op, og så er udstillingen  åben i bare  fire dage. På de fire dage har 160.000 mennesker besøgt udstillingen, der er Europas, ja måske verdens mest prestigefyldte.

 

Kendte havedesignere fra ind og udland dyster om at vinde titlen, Årets bedste have, eller få den ære at få en plante kåret som den smukkeste plante. Omkring 500 udstillere møder op med alt fra haveredskaber, skulpturer, planter, ja alt til haven.

 

De haver der udstilles, skal se ud, som om de altid har været der. Det er en del af konceptet. Showhaverne er små haver på omkring 90 kvadratmeter, og haver op til et par hundrede kvadratmeter. I år var der flere hovedtemaer. Et var at gøre op med de grå fliser og få mere grønt i haven ”Greening Grey Britain”, og grå fliser, som egentlig er ret populære igen i Danmark, var der ikke meget af.  

 

Den vilde have slog for alvor igennem sidste år, og den er stadig repræsenteret, om end i mindre grad. Herudover er især det meningsfulde liv, sundhed og bæredygtighed, der har optaget designerne. Farverne er blå, lilla, hvide, rosa og rustrød, som de mest gennemgående. Den store farvepalet med alle farver er en saga blot.

 

Får du lyst til at se en haveudstilling i England, kan du lige nå Hampton Flowershow. Udstillingen er bestemt værd at besøge, selv om den er mindre end Chelsea. Den finder sted fra 5- 10 juli. Senere er der Tatton Park Flower Show, fra 20 – 24 juli. Du kan få flere oplysninger på vistitbritain.com eller rhs.org.uk 

I denne billedserie får du et lille indtryk af det, man kan se, men det bedste er selvfølgelig at se det selv. Du skal være i meget god tid for at få billetter. 

 

Den fornemste pris blev givet til denne have, der her kun vises i et lille udsnit. Haven er inspireret af jordens forandringer gennem millioner af år og en refleksion over det øjeblik ,vi er på jorden. De mørke bronze figurer symbolisere bjerge, mens smeltevandet løber for foden af bjerget. Designeren er Andy Sturgon.

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

 

Japan er tætbefolket, så denne have på en garage, må siges at være ret typisk japansk. De udnytter pladsen, hvor de kan. Typisk for japanske havedesignere er også anvendelsen af mos og japansk løn. Designeren navn er Kazuyiki Ishihara.

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

 

London er en spændende by, og selv om du sikkert tænker, at dette ikke har noget med haver at gøre, så er piges lår altså besat med blomstertatoveringer. (Tror jeg nok)

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Vand bliver aldrig umoderne, og en meget stor del af udstillingshaverne havde et eller andet element af vand. Denne er designet af Chris Beardshaw.

Foto: Grøn Kommunikation © 

 

En lille detalje. Trædesten i et bed kan også laves af mursten.

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Et godt eksempel på de farver, som vi kommer til at se meget mere til i de danske haver

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

 Foto: Grøn Kommunikation ©

 

 

Pilehegn i en ny udgave.

Foto: Grøn Kommunikation

 

Skulpturen er en del af "meningitis haven". Den er en af flere, udført i træ. En person kravler gennem en mur og videre over den næsten. Symbolikken er til at forstå. Designeren er John Everiss.

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Mekonghaven udgør en lille havedam med en båd som terrasse. Designer Sara Eberle

Foto: Grøn Kommunikation © 

 

Drivhuse i England er enten noget med ceder eller noget med høj murstenssokkel.

Foto: Grøn Kommunikation©

 

 Husqvarna Garden er haven for folk, der vil slappe af. Det gælder så nok mere opholdet i haven end arbejdet med den,  for det tager tid at forme de smukke hække. Et vandløb omkranser haven, og er med til at give den indre ro. Design Charlie Albane.

Foto:Grøn Kommunikation© 

 

Så har vi forklaringen på hvorfor engelske mænd foretrækker venstrekørsel.

Foto: Grøn Kommunikation©

 

 

 Pileflet i træernes kroner. Enkelt og dekorativt pynt.

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

 En spændende have, hvor vand laver lyde som et helt vandorgel, der skaber ro og helse.

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

 Den engelske tegner William Heath Robinson er kendt for at tegne sjove og latterlige Storm P.- lignende tegninger af mærkelige maskiner, der kunne løse alle hverdagens små problemer. Han har været inspirator til denne have, hvor de formklippede træer drejer rundt, og altankasser tager en tur fra stueetagen til 1. sal under ledsagelse af et strygerorkester.  Du kan se en lille video fra haven andet sted her på siden. http://drivhusklubben.dk/profiles/blogs/engl-nderne-ruller

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Selv i en ørken kan der gro planter.

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Og lad os slutte af med disse skønne roser.

Foto: Grøn Kommunikation ©