Blog
Brug den rigtige gødning til tomaterne
Vander du i kapilærkasser og bruger du organisk gødning, fordi du vil dyrke økologisk, så har du et lille problem. Organisk gødning virker ikke i vand, men kun med jordkontakt.
Det er da lidt af en nyhed, men når det kommer fra Lene Tvedegaard, der blandt andet driver gartneriet Toftegården, så er det værd at høre på. Hun ved alt om tomater, og har lige lavet en ny bog med titlen Smagen af tomat. Bogen er skrevet sammen med Gunvor Maria Juul.
Lene Tvedgaard har haft mere end tusind sorter gennem sine hænder og de er alle forskellige. Hun fortæller om tomaten at den som sådan ikke dufter af ret meget, men til gengæld har man fundet hele 400 forskellige stoffer, der alle er med til at give tomaten smag. Det drejer sig om alt fra forskellige sukkerstoffer, organiske syrer, naringin (en glykosid, som også er i grapefrugt) og forskellige olier.
De almindelige røde tomater har ikke meget salt i sig, men er de orange, så indeholder de mere end 8 gange så meget salt i forhold til de røde. De gule ligger omtrent midt imellem.
Et er tomatens smag, noget andet er, om den så er sund. I lighed med jordbær, anså man også i 1500-tallet tomaten for at være giftig. Tomater er af natskyggefamilien, men indeholder ikke samme giftige stof, solanin, som grønne kartofler gør. De grønne tomater indeholder derimod stoffet tomatin, der også er giftigt, men man kan godt spise syltede, grønne tomater med måde.
Sundheden i en tomat ligger i dens indhold af C–vitamin og provitamin A, som kroppen selv omdanner til A-vitamin. Af mineraler er det især kalium, tomater bidrager med, og så indeholder de en stærk antioxidant, lycopen, der modvirker åreforkalkning.
Smagen af tomat, er en rigtig spændende bog, og den bog på markedet, der samlet giver mest viden om tomater. Foruden smag i tomat, beskrives også en række af de bedste tomatsorter. Der er lækre opskrifter, hvor tomater indgår, og der er i indledningen et spændende historisk afsnit om tomaten. Det er ikke en egentlig bog om at dyrke tomater. Den har Lene Tvedegaard allerede skrevet, men der er dog alligevel dyrkningstips i bogen..
Smagen af tomat
Lene Tvedegaard og Gunvor Maria Juul
157 sider, 228 kr.
Forlaget Koustrup & CO
5 Kommentarer til dette indlæg

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Albert
02 jul 2016 18:15
Hej, da jeg løb på dette indlæg med titlen "Brug den rigtige gødning til tomaterne" blev min fulde interesse vagt. Efter at have læst indlægget, var min skuffelse dog mærkbar. Stort set ikke et ord om gødningen.
Er det min tablet der er skyld i at jeg ikke kan se noget, eller er det en smutter fra forfatteren? ;-)
Mvh Albert
Lars Lund
03 jul 2016 09:56
Hej Albért den korte nyhed er :
Vander du i kapilærkasser og bruger du organisk gødning, fordi du vil dyrke økologisk, så har du et lille problem. Organisk gødning virker ikke i vand, men kun med jordkontakt.
Det er der rigtig mange der ikke er klar over. Nyheden er et lille pluk fra bogen om Tomat, der er en boganmeldelse. Af samme grund er artiklen ikke tænkt som en artikel om gødning, men når gødning fremhæves er det med andre ord for at trække, en af de mange spændende nyheder ud, der er i bogen. Gødning som sådan af tomater er sædvanligvis ikke et problem, idet der på markedet findes flere gødninger, der er specialfremstillet til drivhusdyrkning.
mvh
Lars
Albert
03 jul 2016 15:38
Hej Lars.
Tak for svar.
Okay så havde jeg misforstået artiklen.
Lene Tvedegaards bøger er bestilt, så jeg har lidt at se frem til. Der er sikkert meget nyt at lære, uanset hvordan man hidtil har gødet. Jeg bruger ikke kapilærkasser, i hvertfald ikke endnu.
Kamma jensen
03 maj 2023 21:43
Hvilken gødning er god når man planter i plantesække.
Vil gerne have dem så økologisk som mulig.
Med venlig hilsen
Kamma jensen
Lars Lund
10 maj 2023 08:28
Hej Kamma Du skal gå efter en flydende gødning med det røde Ø mærke. Der er flere der laver den, blandt andre farmergødning, Pindstrup, Champost og en dunk kan købes i de fleste byggemarkeder og havecentre.
mvh
Lars