Blog
Sæt din GPS på skåneprogrammet eller tag færgen fra Frederikshavn
Sverige byder på de helt store haveoplevelser, specielt i denne sommer.
En af disse har tilmed tre Micheline stjerner og det handler ikke om mad.
For mange er ferien slut, men det er jo stadig sommer, så hvorfor ikke tage et smut - en dag eller to - ud i det grønne. Drivhusfolket er optaget af drivhuse, men også af haver og et ganske lille smut fra Danmark ligger et land, hvis folk også godt kan lide at pusle med planter. Personligt har jeg i mange år været stor fan af svenskernes måde at gøre det på. På en eller anden måde forstår de at få landskabet med i deres havedrømme, men de har jo også så meget landskab, og så er svenskerne altså et utroligt venligt folkefærd, ikke mindst, når man møder dem på hjemmebane.
Der er bare så mange muligheder, men jeg vil i denne artikel koncentrere mig om to forslag til dig.
For jyder, sjællænder, fynboer, bornholmere og alle andre
Bor du i Nordjylland eller den vej omkring, så tag til Sverige via færgen fra Frederikshavn til Gøteborg. Bor du på Sjælland, Fyn eller Syddanmark, så tag over Øresundsbroen og fortsæt tværs over Sverige til Kivik. Det tager bare en times tid. Og ja har du tid, så snupper du selvfølgelig det hele uanset, hvor du bor. Drivhusklubben har også norske og svenske venner, men I kan jo godt selv finde vej.:) Jer der bor i Esbjerg, ved jeg godt, det er lettere at tage til England, men I skulle nu alligevel prøve Sverige.
De vil bare være grønnest
Lad os starte med Gøteborg. I år har de valgt at være Europas grønneste by, og det betyder, at der er en række specialarrangementer, som er værd at se nærmere på.
Göteborg har i forvejen nogle af Europas flotteste parker. Blandt parkerne er det for eksempel 1700-tallets slotspark, Gunnebo, lidt syd for Göteborg. På mange måder drives den stadig, som man gjorde det for hundrede af år tilbage. Blandt andet slås græsplænerne ikke med en maskine, men med en le. Køkkenhaven er stor og dyrkes økologisk, og slottet rummer selvfølgelig en restaurant med lækker økologisk mad. Der er små haveafsnit med staudehaver, æbleespalierer og roser. I øjeblikket opføres et victoriansk orangeri, bygget efter tegninger fra 1786. Måske får du lyst til at bygge en kopi i baghaven, men advaret: der skal en stor baghave til.
En have i centrum
Kunstnere fra den europæiske kunstelite har i anledning af Green World sat deres præg i både byen og i alle parker. Du behøver dog ikke køre de 9 km til Gunnebo, for at se planter. Trädgårdsforeningens have ligger midt i byen, og rummer blandt meget andet en stor rosenafdeling. Også palmehuset, der er en model af det historiske Crystal Palace i London, er værd at besøge.
Den superskønne have
Storslået er også den botaniske have, der i Michellins guide over parker og haver har 3 stjerner. Her er 16.000 forskellige planter i den over 40 hektar store have. Et nyt og mere vildt afsnit er i år taget i brug, og haven har selvfølgelig et stort væksthus med 1500 forskellige orkidéer og 4000 meget specielle planter. Afsæt god tid, for der er rigtig meget at se i haven, der især i de senere år er tilpasset, så den giver børn og voksne mange forskellige oplevelser. Det er den svenske haveguru Anders Stålhand, der også underholder med haver på svensk TV, der er chefgartner i haven, så du kan forvente dig en stor oplevelse.
Farlig have
Liseberg er kendt som en forlystelsespark, og man kan roligt tage en tur i rutchebane og spøgelseshuset, inden man begiver sig ind i den forbudte have. Her er giftige planter spærret inde i et fængsel, men man kan dog se dem gennem tremmerne. Fortsætter man, kommer man gennem det ene landskab efter det andet, med smukke beplantninger og rislende bække. I alt har Liseberg investeret 170 millioner svenske kroner, for at gøre parken til en endnu større naturoplevelse, end den i forvejen er, ud over de mange forlystelser parken i forvejen byder på.
Få det hele med tag afsted i morgen
Måske kan du lige nå at se Pop-up haverne. I anledning af Green World er et af hovedstrøgene i Gøteborg, Kungsportsgatan, frem til 7. august blevet en grøn oase. Hele 17 små haveafsnit fylder området. Her boltrer unge landskabsarkitekter sig, og har skabt deres egne små oaser ud fra idéer om, hvordan små byhaver og byrum kan indrettes. Fantasien har fået frit spil, og der er masser af inspiration at hente. En oplevelse helt for sig selv, og som giver gaden et ekstra pift.
Se en rutebeskrivelse og læs meget mere på www.gotenburggreenworld.com/gardenroute/
Så skal vi over broen
Det svenske svar på bonderøven finder du i Österlen
Så er der jo dem, der heller vil over broen, eller ligefrem flere broer. Her skal du næsten afsætte to dage. Så lover jeg til gengæld en kanon oplevelse.
Når du er over Øresundsbroen, kører du ca. en time tværs over Skåne til området omkring Kivik. Her kan du vælge at overnatte på det hyggelige gårdhotellet Svabesholm Kungsgård for her ligger dit første havebesøg, og det lige klods op ad en af Sveriges nationalparker, Stenshuvuds Nationalpark. Et par gæve, yngre flickor, Maria og Anette, tidligere apotekere, har på bare et år forvandlet en græsmark til en frodig, engelsk have. De har fået hjælp af kendte, engelske designere, og på de 250 kvm, er der plantet engelske roser, hundredvis af stauder, bygget et engelsk væksthus, et skyggehus og der er også blevet plads til en lille planteskole.
Ren økologi
Kun et stenkast mod syd, eller få kilometer herfra, i den lille by, Rörum, ligger en helt anden verden. Her er der tale om ren økologi, skabt af svenskernes svar på den danske bonderøv og hans familie. Stedet drives af Marie og Gustav samt deres børn, og hedder Mandelmanns trädgård. Det er et familiebrug med struttende grøntsager, store væksthuse og masser af dyr. Du bliver sat tilbage i tiden, og haven oser af stemning, som var du i syden. Det er næsten ikke til at komme fra stedet. Der er først og fremmest køkkenhave og café, hvor råvarerne hentes lige udenfor døren. Familien skriver også havelitteratur og optræder i svensk TV. Et sted du bare ikke skal gå glip af.
Her brygges planter og kunst
Den danske kunstsmed, Per Baker, og hans kone, Margarethas have giver dig en sanseoplevelse af dimensioner. Haven ligger ved huset, Gamla Bryggeriet, lidt sydligere i landsbyen, Smedstorp. Haven er kun 600 kvadratmeter, men indrettet, så du går fra den ene oplevelse til den anden. Smedejern blander sig med planter og vand. Haven har bløde linjer, nogle vil tænke en anelse japansk, og alligevel er den svensk og lidt dansk på samme tid.
Tæt ved Middelhavet og ned til Ystad
Du skal videre, nu mod syd til Hammenhög. Her snupper du `en liten bit av Medelhavet´. Det er navnet på en café, og det er baghaven, der har givet caféen navn. Ejeren er græker og har indrettet den lille baghave som en græsk have. Ganske hyggeligt. Både i Hammenhög og på vej dertil, er der masser af kunstbutikker med lokal keramik, skulpturer og malerier. Snup eventuelt endnu en overnatning på Örums Nygård i Löderup. Et gårdhotel med pool og spændende, nyanlagt have. I nærheden ligger et kafferisteri med en hyggelig restaurant.
Slut turen af i Ystad, og besøg Sveriges ældste og meget spændende planteskole, Åbergs Trädgård, der nu drives af femte generation. Planteskolen er fra 1872. Den karismatiske ejer, Kjeld, driver planteskolen efter gamle principper. Kan planterne ikke holde til det svenske klima, så er det ud. Der er meget at se på, og meget, der frister, og bliver du sulten, kan du spise mad på caféen, hvor råvarerne hentes direkte fra planteskolens store have. Fra Ystad kan du sejle til Bornholm, hvis du har lyst, men ellers går turen hjem med gode haveminder, du ikke glemmer.
Turens adresser og link:
Svabesholms Kungsgård, og Den engelske have, 27735 Kivik, www.Svabesholm.se og www.denengelskatradgarden.se
Mandelmanns trädgård, Djupadal Rörum, 27295 Simrishamn, www.mandelmann.se
Gamla Bryggeriet, Storgatan23, 27298 Smedstorp, http://bakers-designsmide.com/
En liten bit av Medelhavet. Simrishamnsvägen 8, 27650 Hammenhög, www.enlitenbit.se
Örums Nygård. Örumsvägen 141, 27176 Löderup, www.orumsnygard.se
Åbergs trädgård, Karlhamnsvägen 37, 27198 Ystad.
Andre haver i Skåne: www.kortlink.dk/fleretips/kqvc
Læs mere om Österlen på www.aboutosterlen.com og www.visitystadosterlen.se
På turistinformationer kan du få et hæfte, Trädgårdsrunda, med beskrivelse af 48 haver i området.
Andre gode havelinks der ikke ligger ret langt væk fra Malmø.
http://www.lottiestradgard.se/
Få endnu flere oplysninger på www.vistit sweden.com

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster