Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

28 jul 2016 14:29

Grønne fællesskaber i byens rum

Af Mads Boserup, Tagtomat.

Sommeren er tid til ferie og samvær med venner, familie og for de fleste haveejere helt sikkert også havens eller drivhusets grønne vækster. For mit eget vedkommende har forår og forsommer stået på at etablere rammer for grønne fællesskaber i hovedstadsområdet, som jeg varmt kan anbefale at besøge. Takket være vores kapillærkasser på taget af skraldeskuret i vores baggård på Nørrebro, har vi fået en nogenlunde taghave op at stå. 

Besøg Frølaboratoriet på Valby eller Sydhavns bibliotek:
Hvis du er til indendørs beplantninger med selvvanding via pumper og forbundne kar, kan jeg anbefale at besøge vores formidlingsprojekt ”Frøblab” som er to installationer, der via kapillærvanding og en simpel timer sørger for at planterne trives i indendørsmiljøerne på Sydhavn og Valby biblioteker i København. Projektet er en afstikker af vores udviklingsprojekt KontorTomat, og vi har forsøgt at koble Open Source teknologi via noget der kaldes Arduino på, og den større intention bag systemerne kan læses og høres i radioen ”Harddisken på P1” via dette link. Sysler du med teknik og selvvanding, så del gerne dine erfaringer med os.

Strandbar og byhaver i København, Frederica og Århus havne:
I takt med at flere og flere danske havne omdannes til byformål, anvendes byhaver og andre kulturelle formål og sportsaktiviter som generatorer for liv før, under og efter bydelene vokser op.

Fine eksempler på dette findes eksempelvis i Fredericia under navnet Grow Your City eller i Aarhus hvor foreningen Øhaven har skabt Danmarks måske største byhave. Øhavens historie er fortalt i TagTomatbogen, og jeg kan varmt anbefale at besøge de to byhaver hvis du er på de kanter. Du kan evt. tage vandflyveren til København, hvis du har brug for overblik over nedenstående projekt.

I København har vi siden midten af juni måned haft fornøjelsen af at etablere fire blomsterenge, en selvvandende fælleshave samt opsat et antal større plantekasser som danner bagtæppet for Nordhavnens nye strand og strandbar på Redmolen ved havnens udsejling. Hver eftermiddag kl. cirka 1645 kaster Oslobåden trosserne og hver morgen kl. cirka 9:45 anløber den Langelinie igen. Et par gange om dagen letter og lander vandflyveren til Aarhus. Det hele kan opleves på tæt hold indtil udgangen af september måned, hvor byggeriet på molen går i gang. Du kan se videoer og billeder af projektet på TagTomats Facebookside eller Instagram med #Redmolenhvis du ikke har mulighed for at kigge forbi. Adressen er Mariehamngade, 2150 Nordhavn

 

Guldfisk og vandtrapper til stenbroens fortove
En god ven af TagTomat, Karsten fra Isværket på Stefansgade, har længe drømt om at få en fiskedam ude foran sin isbutik. Karsten havde som dreng fiskedam i sine forældres baghave i Vestjylland, og hans trang til klukkende vand og åkander er blevet henvist til sønikkes akvarie på 250 liter. Karsten spurgte derfor om, jeg ville være med til at lave et lille udviklingsprojekt bestående af en 800 liter store fisketank på fortovet. Vi har bygget et af vores standard plantebede om, og i den sidste måneds tid gået og leget med forskellige vandtrapper og flydende åkander. I august måned skal vi lave de første vinduer så børn og andre barnlige sjæle kan kigge ind til de 30 guldfisk som bassinet rummer. Hvis du selv har gode erfaringer med lignende installationer så del dem gerne med os. Det er utroligt, hvad levende dyr og klukkende vand giver af positiv feedback fra forbipasserende børn og voksne. Der ligger et par videor på vores Facebookside af de forskellige trin, og du kan følge udviklingen på Instagram med #GuldfiskTomat.

 

Læs mere om grønne fællesskaber i byens rum:
Lige før sommerferien fik vi E-bogsudgaven af vores udgivelse ”TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen” færdig, og den fysiske udgave af bogen kan nu lånes på biblioteker landet over. August måned ud kan vores bog, fysisk som e-bog, købes med 15% rabat hvis du bruger rabatkuponnen ”Drivhusklubben”. Du kan komme til vores webshop via dette link. De fleste af vores guides findes også på vores hjemmeside som videoer. Bogens 10 guides findes også i en pixieudgave til download.

TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen

Hvis du har andre ideer eller erfaringer med selvvanding end tranditionelle kapillærkasser, drypvanding eller vandingscomputere, så del dem gerne med os på TagTomats eller Drivhusklubbens facebookside.

Og som altid er du velkommen til at besøge os i vores showroom på Nørrebro.
Adressen er Husumgade 2, 2200 KBH N, og er vi der ikke så giv et kald på 71991966 og lav en aftale.

Grøn front og god sommer


/Mads fra TagTomat