Blog
De stakkels agurker
Nu er de altså ved at være godt trætte
Nu når vi til august, og mange af vores drivhusplanter bliver helt naturlige syge. Det er alderdomstegn, og jo ældre man bliver, jo mere udsat er man også for sygdomme. Først og fremmest er det svampesygdomme og spind, der driller, og først og fremmest handler det om at lufte rigtig godt ud. Hos mig selv står alt åben både i juli og august. Der er skam rigeligt med varme i huset i forvejen. Og ja også åbent om natten.
Brogede blade på agurkerne er typisk lige nu. Ofte er det spindemider, som kun kan ses med en lup. Du skal se på undersiden af bladet. Der er mange husråd mod spindemider, og blandt de bedre er, at plante regnfang i drivhuset eller så bønner, der så gror under agurkerne. Spindemiderne foretrækker så bønnerne frem for agurkerne. Der er også rådet om at give stænglen en wc rulle på med selvklæbende lim, der så fanger miderne på vej op i planten. Det forudsætter, at planten ikke allerede er inficeret af spindemider. Spindemiderne kan angribe alle planter, men det går som regel værst ud over agurkerne. Kompleksiteten ligger i, at de især trives i tørre områder. Derfor vander nogle også bladene på agurker.
Omvendt giver vand på blade også grobund for svampe, og her er det især agurkeskimmel, der er problemet. I starten minder denne sygdom lidt om spindemider. Der kommer gule pletter på bladene, men senere flyder pletterne sammen og bliver brune. Til sidst dør bladet. Er et blad angrebet, kan du ikke rede det. Du kan forebygge med god udluftning, og give god plads mellem dine planter, så der kommer luft mellem dem, uden de står i træk. Fjern også altid syge blade.
Mod spindemider er der stort set ikke andet, der virker end rovmider. Det er dog sjældent, at planten som sådan lider den store skade, før vi når hen mod slutningen af sæsonen, men det svækker naturligvis planten, når spindemiderne suger saft.
Har dine agurker ofte hængt med bladene for til sidst måske at dø, ja så kan de have været angrebet af kransskimmel. Denne sygdom overlever i jorden, så her er det især vigtigt, at du skifter jord næste gang, du planter. Når sygdommen er i gang, kan du ikke stoppe den, heller ikke selv om du fortvivlet forsøger at vande planten. Kransskimmel kommer ind gennem rødderne og ødelægger transporten af vand til planten. En sygdom, der giver samme billede, er svampen Fusarium.
Meldug giver bladene en hvid belægning, der typisk kommer mod slutningen af høsten. Planten ødelægges af svampen. Udluftning og god plads er modsvaret i forhold til forebyggelse.
Herudover kan agurker få sygdomme, der kommer efter beskæring, hvor svampe kan gå ind og ødelægge planten omkring såret. Rodhalsråd ses som råd ved rodhalsen og forebygges ved ikke at plante for tidligt ud og ved at undgå vand ved rodhalsen, og så er der selvfølgelig gråskimmel, der ses, ja netop som gråt skimmel, ofte ved beskæringssår. Dog ikke ret ofte.
3 Kommentarer til dette indlæg

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Britta
28 jul 2016 21:01
Mine to agurkeplanter i drivhuset er friske og med godt udbytte. Men agurkerne er meget bitre i stilkenden. Hvad skyldes det? Mvh Britta.
Lars Lund
29 jul 2016 10:17
Hej Britta
Der er forskellige forklaringer, men det er ikke ualmindeligt at agurker særligt i spidsen kan være bitre. For et par år siden advarede fødevarestyrelsen mod bitre agurker, da folk blev syge af dem. Gamle gartnere tjekkede altid deres agurker i spidsen ( dem de selv skulle spise) for at smage, om de var bitre. Selve bitterheden kan man også finde i squash og honningmelon, og den skyldes et stof der kaldes cucurbitaciner. Især de lidt gamle sorter var de bitre gener af og til dominerende. Vilde agurker er ofte bitre. Efterhånden har man så avlet dette gen væk, men af og til dukker det op igen som dominerende. Det kan skyldes frø, hvor der er vilde frø blandet ind. Bitterheden kan også udvikles ved for meget varme, tørke, og ved store temperatursvingninger. Du kan sagtens spise agurken hvis det kun er spidsen, der er bitter. Skær det bitre væk. Er hele agurken bitter, ja så bør du efter sundhedsstyrelsen ikke spise den. Den vil så kunne give kvalme og opkastning.
Britta
30 jul 2016 19:11
Tusind tak - så spiser jeg videre af de mange agurker :-)