Blog
Sikring af drivhuset før stormen
Aksel fra Hørning fik Bodil at føle, men nu tager han hævn
Allan, Bodil, Carl. Alexandre, Dagmar, Egon, Freja, Gorm og senest Helga, ja du kender dem. Det er storme eller orkaner, der har gjort livet surt for såvel husejere som drivhusejere. Navngivning af storme og orkaner begyndte herhjemme i 2013 med Allan. Allan er den værste orkan, vi har haft siden. Vindstyrken var 53,3 m/s, og ud over store skader kostede den 3 mennesker livet. Den næstværste havde vi så sendt som 29 november 2015. Her raserede Gorm med 45,9 m/s. Helga der fulgte i kølvandet 4. december var kun en storm - dog med stød af orkanstyrke. Her blev målt 34,5 m/s.
Så kraftige vinde giver mange skader, og det kan ikke undgås, at det også går ud over drivhuse. Det koster rigtig mange penge for forsikringsselskaber og drivhusejere, men først og fremmest koster det utrolig mange ærgelser.
Derfor er jeg gået i gang med en landsomfattende undersøgelse, der skal klarlægge, hvordan vi kan sikre os mod fremtidige storme og orkaner. Over 300 har deltaget med svar på en skriftlige undersøgelsen. Herudover besøges producenter for dels at høre om deres erfaringer og få gode råd, men også for at høre hvad de gør for at fremtidssikre drivhusene.
Jeg besøger uheldige og heldige drivhusejere, og DTU medvirker med tekniske beregninger af vindtryk og vindforhold. Endelig indsamles materiale fra forsikringsselskaberne.
Der vil gå noget tid, inden alt materiale er bearbejdet, men det kan siges, at det både er billige og dyre huse, det er gået ud over, og blandt de huse, der er på markedet, er der bred repræsentation af mærker købt af folk, der har været uheldige, og folk der har været uheldige.
Når materialet er bearbejdet, vil du her på Drivhusklubben kunne læse meget mere om resultatet, og jeg vil komme med endnu flere bud på, hvordan du kan sikre det hus, du nu har.
Aksels møde med Bodil
Her det første tips: Aksel Borup Jensen fra Hørning er en af de drivhusejere, der har medvirket med viden. Hans første hus kollapsede totalt, da Bodil sidst i november kom forbi. Han var modig og købte et hus magen til, for det skulle gerne kunne stå på samme sokkel.
Aksel har også været hurtig, for det nye hus står allerede på den gamle plads. Huset står egentlig godt beskyttet, men alligevel ser det ud til, at det der skete var, at det blev revet op og løftet i vejret. Det skal bare ikke ske igen, så nu har han (som billedet viser) lavet et specialbeslag, der passer ind i profilerne og spændt en wire fast, der kan strammes fra taget og ned i fundamentet. Wiren er sat ved hver spærfag. Aksel glæder sig ikke ligefrem til at se, om det virker, men når der igen kommer en ny storm, så er han sikker på, at skulle huset lette igen, så bliver det med hele fundamentet, og det er nu nok lidt af en umulighed.
Forsikring
Heldigvis fik Aksel dækket drivhuset af forsikringen. Det er langt fra alle forsikringer, der dækker, og gør din ikke, så kan du faktisk tegne en særskilt glasforsikring hos Dansk Glasforsikring. Selvrisikoen er typisk 500 kr., og præmien afhænger af husets pris. Et hus op til 10.000 kr. koster ca. 500 om året. Koster det op til 20.000 er prisen 570 kr. og op til 30.000 er prisen 747 kr. Du kan forsikre alle huse uanset pris.
5 Kommentarer til dette indlæg

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Martin Basse
29 jan 2016 08:20
Hvordan er wiren fastgjort til taget ?
dyja
29 jan 2016 15:05
500 kr. om måneden? Det er 6000 kr. om året i forsikring for et drivhus til 10.000 kr. Så er jeg ikke i tvivl om hvad der er bedst for mig og min pengepung. Det er en Bodil oftere end hvert 2. år der jævner drivhuset med jorden, eller jeg tager chancen og lader forsikring være forsikring! Kunne også plante en stedsegrøn hæk, der kunne tage det værste vindpres af.
Lars Lund
29 jan 2016 15:57
Det er ogs¨en fjel. Priserne er pr. år :)
Anja Egeriis
29 jan 2016 20:32
Jeg fik også et tilbud fra Dansk Glasforsikring - jeg præsenterede det for mit forsikringsselskab, som ellers ikke havde villet forsikre mit temmelig dyre drivhus. Og pludselig kunne det lade sig gøre - jeg skal give 500 kr. om året og er forsikret op til 70.000 kr.
Så prøv at presse jeres forsikringsselskab lidt :)
Lars Lund
30 jan 2016 14:01
Sådan Anja .... man skal bare handle :)