Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

25 feb 2016 11:18

Tante Grøn og Syrenprinsessens Cottagehave

 

Haveblogger og forfatter, Eva Sandner Gravesen, har været så venlig at give os et indblik i en helt vidunderlig have på Mors.
Fotos og tekst er uddrag fra bogen HAVEELSKERNES HAVER, af Eva Sandner Gravesen udgivet på Nyt Nordisk Forlag. 

"Eva Sandner Gravesen har kastet sig ud i eksperimentet og lave en bog om skønne haver. Det er bare lykkedes til fuldkommenhed at skabe en bog, der både er en nydelse at bladre i" Skrev Lars Lund i sin anmeldelse af bogen i 2015. Læs hele anmeldelsen her: 
http://www.drivhusklubben.dk/profiles/blogs/genbrug-og-tomater-bier-og-h-jbede-og-sk-nne-haver-du-bare-m-se

God læselyst!


I en have på en bakke på Mors bor Tante Grøn og Syrenprinsen. Jeg besøgte haven, da tulipaner og løgvækster satte blomsterfyrværkeriet i gang.

Et ganske særligt ægtepar på Mors John og Jytte Justesen har bragt et lille stykke Vermont til Danmark. Et af parrets helt store forbilleder er nemlig Tasha Tudor, som havde en usædvanlig have, der er blevet kendt jorden rundt for dens skønhed. Når man ser den morsingboske have, ser man med det samme, at cottagegarden- stilen er højt yndet i denne have. For i hver en krog er haven spækket med flotte syn og blomster, der slynger sig, væver sig ind i hinanden og tårner sig op. Farveorgiet af tulipaner langs alléen af seljerøn er blot begyndelsen på denne sejrsrunde af blomstringer. 

 

Mange haver har nok blomstring, men få har så mange som her. Jytte fortæller: ”John og jeg lægger gerne mange tulipaner. Det er nærmest som et lykkedepot, der lægges i jorden, og når arbejdet er gjort, kan man glæde sig til en fest for øjet”. Her møder man rendyrket haveglæde. Hvor stor haveglæden er, forstår man først rigtigt, når man ser haven med egne øjne. 

HEROVER Det sorte bed rummer flere af de mørkeste purpur-tulipaner. Dramatisk og skønne i al deres vælde: Her ses tulipanen 'Queen of Night' med mørkbladet hyld og den mørkløvede kvan 'Vicars Mead'. 

Helleborus er en af de andre store passioner, som nydes i det tidlige forår. Her viser John os Helleborus orientalis 'Smokey Blue', hvis farve er helt fantastisk. Frøstanden i midten ligner en eksotisk frugt. 

HEROVER Her dækker tulipaner og vellugtende aftenstjerne den jomfruelige forårsjord med en overdådig blom- string i pink og lilla. 

Naturligt og harmonisk byder æblelunden sig til med skønne stier, hvor man kan gå på eventyr under frugttræernes blomstrende kroner. Stierne snor sig gennem et hav af forglemmigej i blå, hvid og rosa. Et engelsk fuglehus med hvide duer fuldender poesien.

Bakken, som leder op til udkigsstedet, hvor Jytte og John nyder udsigten over de åbne vidder og markerne, er plantet til med æbletræer og kirsebærtræer i bedste Tasha Tudor-stil. Det er et mageløst syn i maj, når træerne blomstrer. For nylig er bakken beriget med tolv hundrede narcisser, som også må blive et drømmesyn.

Må du bare se flere skønne haver, så gå ind på Eva Sandner Gravesens blog http://evigglade.blogspot.dk Her er der link til, hvor du kan købe bogen.