Blog


...

Lars Lund

24 aug 2016 15:20

Sommeren svigtede, men læg foråret nu

Læg løgene nu og få større succes

Engang holdt tulipanløg i mange år, men i dag skal man være heldig, hvis ens tulipanløg holder meget mere end i to år.

En del af forklaringen ligger i, at de nyere løg har gennemgået et forædlingsarbejde, hvor det, at løget kunne komme igen og igen, har haft mindre betydning end selve blomsten.

En anden forklaring er, at løg let angribes af svampesygdomme, og i dag plejer de færreste deres løg, som man gjorde tidligere. Skal et løg holde længe, nipper man hovederne af, så snart de første kronblade begynder at falder af. Gør man det, så sætter tulipanen sideløg i stedet for frø, og løget er mindre udsat for sygdomme.  Når løget er afblomstret, skal det have lidt gødning, så det kan samle kræfter. En måneds tid efter blomstringen, når blade og stængel er visnet ned, tages løgene op, og tørres i solen. Giver man tilmed løget et svampemiddel inden, de igen skal i jorden, så holder det længere. Det er der bare ikke tid til nu om dage. Du kan lave en genvej. Jo tidligere du får dine løg i jorden, jo hurtigere kommer de i gang med at danne rødder, og jo større mulighed er der for sunde løgplanter.

Tulipanerne er favortitløget over alle, mens liljerne kommer på en anden plads, når det gælder Europa. Tulipanerne blev introduceret i Holland i slutningen af det 16. årh. af Carolus Clusius. Folk i Holland var hurtige til at se muligheder i tulipaner, og det viste sig, at kystområdet, især området indenfor klitterne mod Nordsøen, var perfekt til at avle blomsterløg. Kystklimaet med de milde vintre og kølige somre, god vandforsyning og en konstant vandstand i de små kanaler, samt en rigtig let jord var alle forhold, der var med til at skabe de gode resultater.

Den viden kan man bruge i haverne. Blomsterløg skal ligge i en veldrænet jord. Er jorden hård, så gør den løs, ved at grave og fylde sand i. Er den sandet, så læg en smule spagnum i plantehullet. Lægge dybden er - som en tommelfingerregel – to til tre gange løgets højde. Store Scilla lægges i en dybde, der mindst er to gange deres egen højde. Påskeliljer og de fleste narcisser, samt de større tulipaner skal plantes i den dobbelte dybde af deres højde. En alt for dyb plantning giver ofte mange blade.

Så snart du har lagt dine løg i jorden, så dæk dem med blade, halm eller spagnum. Især tulipaner nyder godt af et mindre dække. Gød ved lægningen med lidt blandingsgødning og gentag, når de første blade viser sig.

Du kan forlænge foråret ved at lægge forskellige løg. I februar og marts kommer vintergækker, krokus, erantis, vårris, narcisser, porcelænshyacint og botaniske tulipaner.

April og maj er domineret af tulipaner, påskeliljer, pinseliljer, prydløg, kejserkrone og nikkende fuglemælk.

Juni og juli er liljernes måned. Liljer er ikke så vanskelige at dyrke, som man tror. Der findes en mængde sorter, der tåler det danske klima.

Iris, Cleopatras nål og spansk Scilla er andre løgplanter i juni og juli. Og vil man have efteråret med, så er der mange løg til haven her også. Det er næsten kun november, december og januar, der er løg-fattige.

Løg kan selvfølgelig også lægges i potter og i altankasser. I altankasserne egner især de små løg sig. Husk at her skal beskyttes ekstra godt i perioder med frost.

I drivhuset er det selvfølgelig også oplagt at lægge løg, så vil du få endnu tidligere forår. Her kan de lægges i bedene eller i potter du så senere kan tage ind i din bolig, og være blandt de tidligste der har forår i stuerne.