Blog


...

Lars Lund

24 aug 2016 15:32

Det alternative drivhus

Ny bog som drivhusejeren også kan have glæde af

Af Lars Lund

l@rslund.dk

 

Der er kommet en ny bog fra Turbine forlaget om at dyrke i en plasttunnel. For bare 974 kr. kan du få en af slagsen, og det er altså drivhus tunneler vi taler om. Ikke de små nuttede over jordbærbedet. Nej de lidt større som du nok skal ret langt ud på landet, for at se anvendt, sådan  i større stil, men de er der da. Problemet er, at de ikke er særlig kønne, men kan man gemme dem lidt væk, som man også gjorde, da de første drivhuse kom på markedet, ja så er de bestemt lige så effektive som et drivhus.

Polytunnelen er meget let at sætte op. Den kræver ikke et fundament, men det gør jo så også, at den lettere kan flyve væk. Der er dog modeller, hvor hvert enkelt ben på buekonstruktionen, er forsynet med noget, der ligner et pælebord. Det vil sige, er der fem buer, så er der ti styk pælebord, der holder hver enkelt bue ben i jorden. Ganske smart. Bare der ikke er orkan.

 

Det virker, men er det kønt? 

Foto fra bogen

 

Det vigtigste er afgrøderne

Hvis man bare vil dyrke, er polytunnelerne ikke så ringe endda, og kan være et godt supplement til dit drivhus, som du så kan bruge på mange andre måder.

 

Bogen giver mig heldigvis ret, så jeg er helt lettet. Polytunnelerne er grimme, men det du dyrker, bliver bare meget flottere end på friland. Du kan tilmed dyrke afgrøder hele året. Du skal nemlig ikke kun dyrke det mest varmekrævende som tomater og agurker, men også rødbeder, kål, gulerødder, jordbær og så videre. Kort sagt det er som i et drivhus. Du kan komme meget tidligere i gang og høste meget længere og for billige penge få meget plads. 

 

Man må medgive at der er rigtig meget plads i en plasttunnel.

Foto fra bogen

 

Bogen giver tips til, hvilken tunnel du skal vælge. Det er et stort arbejde at udskifte polythylen, så køb det bedste, og det der holder længst. Køb altid hos en anerkendt forhandler er også budskabet, og køb altid en stor rulle reparationstape, samtidig med, at du køber plasttunnelen. Hmmm!!

Bogen giver herefter tips til, hvordan du bedst indretter din tunnel og herudover alt det gængse, der gælder for jord, frø og vandforsyning. Vi følger årets gang. Et godt kapitel, der minder os om, hvad vi kan så og høste i alle årets måneder. Ind imellem undrer jeg mig dog lidt over de råd, der gives. Agurker vil gerne have et fugtigt miljø og gerne overbruses og gangstier i huset skal vandes så fugtigheden er høj, skrives der. Andet sted gør man en dyd ud af, hvor vigtigt det er at lufte ud, for ikke at få en høj fugtighed.

Især afsnittet med oplysninger om afgrøderne er rigtig godt.

Foto fra bogen 

 

Forfatterne anbefaler sort plast til at opvarme jorden. Herhjemme bruger vi klar plast, fordi varmen så trænger længere ned i jorden. Måske er det passager i oversættelsen, der går galt. Eller også bygger det på nogle misforståelser. Agurker skal have masser af vand, og det er også rigtigt, at spindemider bedst trives i et tørt miljø, men ligefrem dagligt vande jorden for at få en høj fugtighed, giver grobund for mange sygdomme.

Skadedyr og sygdomme på planter er også beskrevet. Her lyder rådene til gengæld ganske fornuftige. Endelig er der gode tips til fremstilling af egen flydende gødning og fremstilling af eget jord.

Uanset om du dyrker i en plasttunnel eller i drivhus, så kan bogen bestemt anvendes. Styrken ligger især i kapitlet om årets gang.   

 

Afgrøder Året rundt-dyrkning i polytunnel.

Joyce og Ben Russel ( Irland)

200 sider, 250 kr.

Forlaget Turbine