Blog


...

Lars Lund

20 apr 2016 07:56

Nye havebøger om drivhus, have og planteformering

Ærlig bog om drivhus

Økologisk drivhus er en bog af Jens Juhl og Sølva Falgren udkommet på Koustrup forlag. Det er en dejlig ærlig bog, der tager udgangspunkt i forfatternes eget 7 kvadratmeters drivhus og 1 ½ kvadratmeter væghus. Forfatterne fortæller, hvorfor de dyrker økologisk, og hvordan de gør det. De besøger drivhusejere og fortæller også om en rejse til Tibet, hvor man i januar måned dyrkede grøntsager uden brug af kunstig varme, selvom temperaturen lå mellem 12 og 15 graders frost om natten. Teknikken bestod i en jordvold med sten op ad drivhuset. Om dagen blev jordvolden varmet op af solen, der så afgav varme om natten. Herudover rullede man vintermåtter ned over det buede drivhus, der i øvrigt bare var bygget med plastik og ikke glas og det virkede bare. 

Bogen er traditionel i opbygningen, men der er ægte fortælllerstemning over den og man kan mærke jorden under neglene og duften af tomater, når man læser deres bog.  Indretningsmæssigt skal man ikke forvente den store inspiration, men det er heller ikke det bogen giver sig ud for. Det er først og fremmest kærligheden til at dyrke afgrøder der er udgangspunktet, og altså gøre det på en måde, så man føler, man gør det helt rigtige.

Økologisk Drivhus

Selvforsyning til husbehov

Jens Juhl og Sølva Falgren

157 sider, 198 kr. 

Koustrup

  

Her kan du spare mange penge

Planteformering er meget lettere end du tror

Hvorfor købe dyre planter, når du kan få dem gratis?  

Planter kan formeres på et utal af måder. Så mange, at man et eller andet sted tænker, at det da er godt, at det kun er planter, det gælder. Tænk den tanke, at man mistede en stump finger, og så plantede den i jorden, hvorefter der kom en tro kopi af en selv. Det er da uhyggeligt. Sådan er det med en stor del af de planter, der er udenfor vinduet. Formeringsmetoden kaldes ukønnet eller vegetativ formering. Her er planterne i stand til at danne det, der i botanikkens verden kaldes adventive celler, hvilket betyder organer, der kommer nye steder. Det kunne for eksempel være et blad, der pludseligt danner rødder, der igen sætter stængler og nye blade.

Lyder det indviklet? Det er det ikke du skal blot have fat i den nye bog Planteformering, der er lavet i samarbejde med Haveselskabet, så sparer du rigtig mange penge, men får også god viden om, hvordan du laver dine egene planter.

Bogen beskriver både vegetativ formering og frøformering. Du får også tips om, hvordan du kan få nye løgplanter, plus et lille podekursus. Endelig er der et godt, fyldigt register med de mest kendte planter, og med sidehenvisning til, hvilken formeringsmetode, der nu egner sig bedst til de enkelte planter. Har du for eksempel en lyng eller en lavendel, der er lidt pjusket, så klipper du den tilbage i hvileperioden. Når den har sat nye skud i foråret, graver du den ned, så de nye skud lige stikker op. I løbet af efteråret er der dannet nye rødder på alle skud, og nu kan du klippe dem af moderplanten, og plante dem som selvstændige planter.

Haveselskabets bog om

Planteformering

Geoff Hodge og Rosemary Ward

192 sider, 250 kr.

Forlaget Turbine

 

Farveglæde til haven og huset

Dejlig bog med ideer til din have

Farver i haven handler ikke kun om blomster

Nina Ewald, som vi er så heldige at have som gæsteskribent i dette nyhedsbrev, har skrevet en rigtig lækker bog om farver i haven med titlen Design din have med farver.

Nu vil du sikkert tænke, at den handler om planter. Det gør den også, men den handler også om farver på alt det, der omgiver dit hus, det vil sige dit hus, din have, dine små bygninger, dine havemøbler og meget mere. Det er netop det der gør bogen helt unik.

Eva har rødder som indretningsarkitekt, og det er et stort plus for os som læsere. Hun tænker nemlig utraditionelt, når hun giver sig i kast med et emne og hendes smag og evne til at fange de rigtige motiver og detaljer, har jeg altid beundret. Nina Ewald beskriver farvernes egenskaber og psykologi. Det er spændene læsning, for forfatteren skriver engageret og til at forstå. Hun supplerer med en række flotte billeder, og igen viser styrken sig ved, at hun - med få undtagelser - selv har taget billederne, og konkret har været i de tusinder af haver, hvor hun så har fundet det bedste til os læsere. Vi får et kursus i farvelære, og tilmed tips til, hvordan vi får de rigtige farver frem, når vi skal tage billeder af haven. Der er inspiration til farver til havenes skur, til udhus, legehus, farver på vinduer og døre, havens gulv, farver på det løse inventar som bænke og stole, idéer til, hvordan du komponerer et bed, og et godt afsnit om planter, med navne og billeder opdelt i farver.

Farver gør os glade, og man bliver rigtig glad, når man læser Nina Ewalds bog.

Design din have med farver

Nina Ewald

129 sider, 280 kr.

Forlaget Nice