Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

21 apr 2016 09:27

Farver i haven – også på drivhuset

Vi glemmer ofte farverne, når vi indretter haven. Men farverne er vigtige, for de går direkte ind i vores underbevidsthed og er med til at skabe stemninger og sindstilstand.

Af Nina Ewald


Der findes simpelthen ingen have uden farver! Der er først og fremmest beplantningen med alt det grønne – og så er der alle de andre elementer, som tilsammen skaber havens billede. Paletten består både af bede og blomster samt af farverne på alt det andet, der befinder sig på parcellen: Bygninger, stakitter, belægninger, havemøbler, krukker og andet mindre tilbehør. Det er vigtigt for harmonien, at alt dette farvemæssigt passer sammen: Fuldstændig på samme måde, som når man indretter sin bolig, hvor møbler og tilbehør skal matche og spille sammen med døre, vinduer, vægge og gulve. 

 

Forskellige måder at farvesætte på

Når man står over for at skulle anlægge en ny have eller skal i gang med at omlægge den gamle, er der mange, som først og fremmest fokuserer på havens udformning. Farverne kommer haltende bagefter, måske sådan lidt tilfældigt; men faktisk har farverne ligeså stor betydning for vores velbefindende som selve anlægget. Større, end man måske umiddelbart forestiller sig. Det er ikke blot et spørgsmål om at kunne lide eller ikke kunne lide bestemte kulører. Nej, farverne går direkte ind i vores underbevidsthed og er med til at skabe stemninger og sindstilstande. Samtidig kan vi arbejde helt bevidst med farverne til at understrege fokuspunkter og til at fremhæve eller dølge forskellige områder og ting i haven. 

   Når haven skal farvesættes, er der forskellige principper, man kan gå ud fra. Jeg tager udgangspunkt i farvecirklen, som er et enkelt og nemt redskab at arbejde med. I min nyeste bog, DESIGN DIN HAVE MED FARVER, fortæller jeg om disse forskellige principper, hvor man bruger en eller flere farver og sammensætter dem på forskellig vis. Det kan lyde lidt firkantet, men det er slet ikke tilfældet. Når teorierne omsættes til praksis, bliver resultaterne smukke og harmoniske. Efterhånden som man bliver mere trænet, kan man jo begynde at eksperimentere og skabe en endnu mere unik og personlig have!

 

Havens huse 

Bogen er fyldt med tips og anvisninger på, hvorledes man sammensætter havens farver, med både beplantning, bygninger, belægninger og andre elementer som aktører. Hvad er vel mere naturligt her i Drivhusklubben end at tage udgangspunkt i drivhusene? De principper, bogen fortæller om, gælder selvfølgelig også for dem. 

   En bygning er et af de elementer, der påvirker havens overordnede farvesætning allermest. Først og fremmest selve huset – men også de andre småbygninger er med til at sætte en farvemæssig dagsorden: redskabsskure, legehuse, garage – og drivhuse. 

   Jo større en farvet flade er, jo mere indflydelse har den på det samlede billede. Et helt hus malet i en markant kulør vil virkelig gøre sin indflydelse gældende, og dets virkning på omgivelserne bliver større, jo nærmere man kommer. Det er værd at huske, når man står hos farvehandleren med en lille, tilsyneladende uskyldig farveprøve. Den kan blive et slag i ansigtet, når den bliver malet i stort format. Bygningerne danner baggrund for de planter og ting, som findes lige op ad dem, og baggrundsfarven er med til at fremhæve og understrege planters og havemøblers kulører – eller modsat kan den nedtone synet af dem.   

 

Drivhuse med farver

Der findes (standard)drivhuse i mange forskellige farver – men man kan også vælge at male sit eget i en helt speciel farve – man skal dog være klar over, at det er et stort arbejde! Hvide og sorte drivhuse er så neutrale, at de som regel vil kunne falde ind hvor som helst og danne et fint supplement til resten af haven. Malede drivhuse sætter derimod et større fingeraftryk på havens samlede farvebillede; de kræver flere overvejelser, og det er vigtigt at vælge sit drivhus, så havens andre farver stemmer overens med det. Eller omvendt – hvis man er faldet for et farvet drivhus, så bør beplantningen og de ting, der i øvrigt skal være i nærheden af det, tilpasses drivhusets kulør. Ellers kan det nemt blive noget miskmask, som giver farvestøj på nethinden!

  Billederne her er taget mange steder rundt om i verden, og de er ment som en inspiration til at tænke ud ad boksen, når man skal vælge drivhusets farve.

 

Om Nina Ewald
Nina Ewald har udgivet adskillige bøger om hus og have. Hun har sit farvemæssige bagland i orden med en uddannelse på Danmarks Designskole og flere års undervisning i farvelære. Hun har også selv holdt kurser og foredrag om emnet og har mange års praktisk erfaring med farvesætning af både bolig og have. Hun rejser verden rundt og henter inspiration og viden bl.a. på besøg i private haver og på udstillinger. Læs mere på www.ninaewald.dk