Blog


...

Lars Lund

24 sep 2015 18:08

Dyrk i halm og undgå ukrudt

Eva dyrker i halmballer og i virkeligheden er det jo lidt underligt, når nu hun bor på landet og har masser af jord. At dyrke i halmballer i haven eller i drivhuset, ja eller på altanen, er en metode, der især er velegnet til stenbroen, hvor der ikke er jord. Her sætter man bare en halmballe på højkant, vander den og giver den gødning og planter så hvad man vil når ballen har stået med vand og gødning i ca. 14 dage. Med andre ord, så har man et højbed uden at skulle gøre andet end at sætte en balle på højkant.

Når nu Eva har kastet sig ud i projektet skyldes det dels, at hun godt kan lide at eksperimenterer, men også at hendes havejord er rent ler. Det er næsten så galt fat, at hun skal have fat i et pælebor for at få kartoflerne i jorden - og så trives kartoffelplanterne alligevel ikke særlig godt. I halmen får de varme, og der er masser af plads til rødderne. Her går det rigtig godt. Kartoflerne håndgraves ud af ballerne og er rene og uden jord. Der er masser af andre muligheder, så se med på denne video.

 

   

Accepter venligst marketing-cookies for at se denne video.


Hvorfor dyrke i halm?

Du får en (næsten) ukrudtsfri have
Du får automatisk et højbed
Når først du har vandet og gødet halmballen, så den er klar til brug, behøver du ikke at gøde mere.
Der er ingen jord, der skal graves eller forbehandles
Du undgår jordbårende sygdomme
Når sæsonen er forbi, har du en god kompost i halmen

Du kan bl.a. købe dine halmballer på billigeballer.dk

4 Kommentarer til dette indlæg

...

bornholmeren

03 okt 2015 17:02

Jeg har også prøvet at dyrke i halmballer sidste år, da bogen netop var kommet frem - meget besvær med minimalt udbytte, desværre.

...

Jan

03 okt 2015 20:25

Jeg har også prøvet at dyrke kartofler i halm det var bare løs halm i pallerammer. Lille udbytte og det udbytte der var var øgelagt af snegle så det bliver nok ikke prøvet igen.

...

jhjorsal

08 okt 2015 18:53

Jeg prøvede, efter at have købt bogen, i år i drivhus, det var heller ikke nogen succes, minimalt udbytte :-(

...

Lars Lund

09 okt 2015 09:25

I princippet kan planter jo gro i hvad som helst herunder også alene i vand. ( Hydrokultur). Det det handler om for planterne er vand og gødning. Det andet er som sådan alene noget der skal forankre planten. Herudover spiller klimaet selvfølgelig ind - varme og sol-.

Tidligere dyrkede gartnerierne rent faktisk tomater og agurker i halm. Det blev så afløst af "stenuld". , men altså ikke i jord. I 70 erne var det meget almindeligt at dyrke i halm i drivhuse, men metoden var anderledes. Man gravede et hul der passede til en halmballe, forede det med plast, som man så stak huller i til dræn og lagde så en halmballe i. Derefter gødede og vandede man godt. Der hvor det ikke lykkes, tror jeg handler meget om for lidt vand og gødning i opstartsfasen. Temperaturen skal nå op på de ca 70 grader. Når den kun 40, er der vandet og gødet for lidt. Eva i filmen havde et rigtig godt udbytte sidste år, både i køkkenhaven og i drivhuset. I år har udbyttet i køkkenhaven/skærehaven været mindre. I hendes drivhus har det været godt. Jeg dyrkede selv i 70 erne i halmballer, men med en anden opskrift, idet jeg brugte organisk gødning. Det fungerede ganske fint, men alligevel gik jeg fra systemet, fordi det alt andet lige for mig er lettere at smide tomaterne i jord og så gøde.

Der hvor halmballer kan have en funktion i haven, er steder, hvor der er dårlig jord, eller man døjer meget med ukrudt. Eller hvor man måske slet ikke har jord. Her synes jeg halmballer er en sjov løsning, der efter de erfaringer jeg har- og ved andre, blandt andet havekonsulent Jørgen Larsen fra Malling ved Århus også har. Dyrker jeg så i halm i dag? Nej jeg synes ikke det er et særlig smukt syn i min have og den måde jeg gerne vil drive have på er anderledes. Som sagt: Så synes jeg alligevel det er spændende at andre kaster sig ud i at dyrke på en hel anden måde. Som alt andet kræver det også erfaring at dyrke i halm, og skal man tro på Joel Carstens, så er det en kæmpe succes for ham og hans fans. Det fremgår i bogen og på hans hjemmeside. men super at I er med til at dele erfaringer. Tak for det.