Blog
Skab gulvvarme i drivhuset, og opbevar æbler mm. frostfrit hele vinteren
Artiklen er skrevet af Louise Køster fra Rabarbergaarden.
Noget af det vi her på Rabarbergaarden også bruger drivhuset til er vinteropbevaring. Specielt i år er det blevet proppet helt til randen med alskens havegrej, trækasser og andet godt. Vi er nemlig i fuld gang med den helt store ombygning, der skal resultere i, at vi åbner til Påske 2016 med landkøbmand, restaurant, lærende landbrug og et center for lokal fødevareudvikling i Gribskov, alt sammen her på gården.
Men normalt bruger vi det til vinteropbevaring af potter, krukker, skrøbelige krydderurter og spirende flerårige planter. Men vi bruger også drivhuset til at opbevare vores æbler i.
Og nu vil de fleste sige:
”Jamen hvordan kan i sikre, at der ikke kommer frost inde i huset og skader æblerne?”.
Det kan vi heller ikke sikre 100%, men da vi opførte huset, fik vi et af de bedste gode råd vi har modtaget i mange år.
For da vi skulle lægge belægningen i drivhuset, gravede vi to 1,20 meter beton rør ned i hvert sit hjørne af drivhuset således, at toppen lå i gulvhøjde og ikke var dækket.
De to rør når derned, hvor jorden altid holder et sted mellem 5-8 graders varme. Varmen stiger som bekendt opad, hvis den får lov, og det gør den igennem de to rør og det har faktisk sikret, at der aldrig har været frost inde i selve drivhuset.
Og der er tre ting som er vigtige når man opbevarer æbler. E
t frostfrit sted er nummer et.
Nummer to er fugtighed. Drivhuset har den perfekte fugtighed i forhold til at opbevare æbler. Hvis gemte æbler ligger for tørt, bliver de runkne og kedelige. Klimaet i det frostfrie drivhus er perfekt med en god fugtighed hele vinteren.
For at være helt sikker dækker vi æblekasserne med tæpper. Det gør også, at de opbevares mørkt, hvilket er den tredje ting, som er vigtig.
Der er faktisk også en fjerde ting. Det er ret vigtigt at kigge sine æblekasser igennem en gang i mellem for at fjerne æbler der er blevet dårlige. Æbler med stød eller dårligdom har det nemlig med at smitte resten af kassen hvis ikke ’brodne kar’ fjernes.
Et af de æbler vi gemmer med stor fornøjelse er Pigeon, bedre kendt som Julens æble.
Mange tænker; ”Hvad pokker kan man gøre med det lille æble udover at hænge det op som pynt?”. Men netop det, at det er et lille æble, gør dem perfekte at sylte hele. Man sylter dem faktisk ligesom man sylter paradisæbler og bruger dem på samme måde, nemlig både til julens stege, eller hvis man laver den sødere model, til sommerens isdesserter.
Læs mere om Rabarbergaarden på:
2 Kommentarer til dette indlæg

Om Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub
Drivhusklubben står bag alt lige fra journalistiske artikler om skæve drivhushistorier og Juliana-medarbejderes drivhusberetninger til diverse guides om livet i og med drivhus.
Bliv klogere på Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Allan Høxbroe
26 nov 2015 23:45
Fire betonrør og frost pist væk i drivhuset? Okay, Rabarbergården ligger nær det lune have. Vi andre skal vist forsænke hele drivhusets gulv en meter ned i den lune jord, før det batter bare lidt mod 10 graders frost udendørs.
Anja Egeriis
28 nov 2015 16:34
Spændende med betonrørene - det kunne jeg godt få lyst til at prøve i mit drivhus med termoglas og støbt, isoleret fundament :) Allerede nu er det sådan, at jorden i mit bed i midten aldrig fryser i mere end de øverste par cm.