Blog
Genbrug og tomater, bier og højbede og skønne haver, du bare må se
Super råd om tomater- og råd du måske ikke kendte!
Lene Tvedgaard fra Gartneriet Toftegaard skrev for knap ti år siden sammen med to kolleger bogen. ”Den lille røde om tomater”. I dag har hun så solo udgivet ”Den nye røde om tomater”.
Den første udgave var på 96 sider. Den nye er på 173 sider.
Der findes i tusindvis af forskellige tomatsorter. Kunsten er at finde de sorter, der kan noget særligt. På gartneriet Toftegaard har man i de sidste 16 år afprøvet 1000 forskellige sorter. Det vil tage en drivhusejer et helt liv at nå. I afprøvningen er dyrkningen så tæt på forholdene i et lille drivhus som muligt. Tomaterne vokser uden pesticider, uden kunstigt lys eller varme, og dyrkes i plantesække. Nøjagtigt som hos langt de fleste drivhusejere.
I bogen fortæller hun at alt for mange planter deres tomater for tidligt ud. Det betyder, at tomaten går i stå i sin udvikling og rødderne mistrives. Den bedste kvalitet for en udplantningsplante er en størrelse på 30-45 cm. i højden, 6-8 uger i alder, en god, kraftig stængel med første blomsterstand synlig og med mørkegrønne blade.
Før tomatplanten plantes ud, skal den hærde. Ideelt skal planten hærdes over to uger, og sættes ind, når nattetemperaturen er under 12 grader. Få har dog denne tålmodighed, og sætter dem ud efter tre til fire dage. Når først tomaten er hærdet, er den ret tolerant. Optimalt skal jordtemperaturen være 21 grader i de øverste ti centimeter, men 16 går også an, mener Lene Tvedegaard. Ved lavere temperatur bliver rodvæksten nedsat betydeligt, og hvis luftens temperatur ryger ned på 6 grader, så skal planten omgående dækkes med fiberdug eller lignende.
Hvis småplanterne skal igennem en kold periode, er det en fordel, at der kun tilføres et absolut minimum af vand. Under let udtørring går planten delvis i stå i væksten, men pointen er, at temperaturen i en let udtørret plante er højere, end hvis planten var optimalt vandet. Optimal vanding giver større fordampning fra bladene, og det nedkøler planten. Er planten i blomst, skal den have vand, og så må man i stedet skrue op for varmen, eller på anden måde gøre klimaet mere behageligt for tomaten.
Råd er der rigtig mange af, og selv om du for længst har sat dine tomater ud, og selv om de smagte starten af de kolde nætter i begyndelsen af maj, så er sket jo sket. Lever de, skal der såmænd nok komme tomater ud af dem. Mere viden giver dig blot mere erfaring, og måske giver nogle af Lene Tvedegaards råd dig i værste fald en forklaring på, hvorfor du måske skal ned og købe nye udplantningsplanter. Af andre gode råd er det vigtigt at notere, at man skal spare på gødningen, når det er for varmt. Planterne bruger masser af vand til afkøling, og er der gødning i, overgøder man. Tomater kan bedst lide regnvand, men får de for meget, kan de mangle kalk. Derfor er anbefalingen at vande med postevand hver tredje gang. Det er især vigtigt, når planterne står i ren spagnum. Mangler planterne kalk, får de let griffelråd, en sort plet på toppen af tomaten. Sædskifte er vigtigt, hvis man dyrker i plantesække. Det klares ved at flytte rundt på bede med planter fra natskyggefamilien, eller skifter jorden i 5–20 cm. Helst 20 cm. Det er også værd at bemærke, at flydende, økologiske gødninger ikke anbefales til selvvandingskasser. Organiske gødninger skal helst have kontakt med jordens mikroorganismer, for at frigive alt den næring, som planterne skal optage. Planterne får derfor for lidt næring.
Bogen giver anvisning om alt fra frø til høst, inklusiv sygdomme. Bogen er for drivhusejerne, der vil have succes med de små røde, lige så betydningsfuld som Mao var for kineserne.
Den nye røde om tomater
Lene Tvedegaard
176 sider, 198 kr.
Forlaget Koustrup & CO
Haveelskerne haver
Du kan købe en flot buket blomster for 300 kr. Er du heldig, holder den en uge, måske en smule længere. For samme beløb kan du købe en havebog. Hvis du kan stå for fristelsen om at bladre helt vildt i bogen, undgå at hunden tygger i den, og ikke låner den ud til nær og fjern, så kan sådan en bog holde mange år.
Eva Sandner Gravesen har kastet sig ud i eksperimentet og lave en bog om skønne haver. Det er bare lykkedes til fuldkommenhed at skabe en bog, der både er en nydelse at bladre i, og er så fyldt med inspiration, at man får lyst til at kopiere en række elementer fra de 12 viste haver, som bogen skildrer. Dagsordenen for foråret og sommeren er sat, vi skal ud i haven med bogen i hånden.
Succesen er selvfølgelig en blanding mellem haveentusiasternes meget vellykkede projekter, og en god fotograf, der tilmed også selv brænder for emnet, så hun kan sætte en vedkommende og oplysende tekst til motivet. Eva Sandner Gravesen er passioneret havedyrker, og ud over at være fotograf er hun også grafiker. Prikken over i ét er, at hun også er haveblogger, og hendes blog www.evigglade.blogspot.com er skam også værd at se på, især når man ønsker at se skønne billeder. Kombinationen af erfaringer og erhverv skal jo give et godt resultat, og resultatet er godt.
En af de 12 haver får 44 siders plads i en 240 siders bog. Det er ganske fortjent. Haven ligger i en lille by på Møn, hvor parret Keld og Hans bruger al deres tid på at passe en nu 26 år gammel have. Haven er 8.700 kvm. Den er en blanding mellem en nyfortolket bondehave i engelsk cottage garden stil, en woodland garden, en æblelund og en stor potager efter bedste franske forbillede. Alt er spundet sammen, så man ikke kan lade være med at blive begejstret, og slet ikke kan nå at se havens mange detaljer på en enkelt dag. Heldigvis er der råd for det. Man kan nemlig bo i haven. Ejendommen er en gammel gård med Bed and Breakfast for garden lovers. Drop weekendopholdet med kroferie, og tag i stedet til landsbyen Borre´s baghave på Møn. Bookes via www.airbnb.dk.
Haveelskernes have, som er bogens titel, er fyldt med den gode stemning. Der er store haver, små haver, byhaver, ja haver for alle. Nogle af haverne er også åbne besøgshaver. Her er det værd at tjekke Haveselskabets hjemmeside, hvor der gives oplysning om alle danske besøgshaver. I slutningen af bogen er der også tips til besøgshaver, plus beskrivelse af forfatterens blomstrende favoritter. I alt er 59 blomstrende planter beskrevet og afbilledet. Et godt indskud, for selv om smag og behag som bekendt er forskellig, så kan man godt blive inspireret af at se, hvad en dygtig havefotograf ser som smukt.
Haveelskernes have
Eva Sandner Gravesen
240 sider, 300 kr.
Nyt Nordisk Forlag
Kreativt genbrug
Engang var det flovt at gå i storesøsters eller storebrors aflagte og ofte omsyede tøj. Sådan er det ikke i dag. Der er tværtom gået prestige i at genbruge, og der er gået sport i at gøre fund og se mulighederne i det, andre kasserer. Frisker man det gamle lidt op, kaldes det så `upcycling´, og så er det rigtig smart.
På engelsk hedder genbrug `recycling´ og ud fra det, er det moderne udtryk `upcycling´ så opstået. Det betyder, at man laver om på, eller lader tingene indgå i anderledes sammenhænge, således at det gamle opstår i et nyt og bedre genbrugsliv.
Der er tale om en trend, der er affødt af krisen, men som ser ud til ikke at være påvirket af, at det nu går bedre. Second hand-butikker skyder op alle vegne, loppemarkeder er blevet et hit, aviser og websider med køb og salg fulgte efter, og TV tonser derudad med det ene program efter det andet, der handler om det gode loppefund.
Havejournalist, fotograf og designer Nina Ewald rejser land og rige rundt, med et smut nu og da til vore nabolande. Formålet er at se på, hvad der rører sig på havefronten. Med sig har hun sit kamera, og med gode billeder og nye indtryk, er der så fulgt en bog med titlen `Kreativt genbrug - idéer til haven´.
Der er nok at tage af, fortæller Nina Ewald. Først og fremmest havens egne materialer, materialer fra skov, mark og strand, gamle byggematerialer, møbler og det mest naturlige man kan tænke sig. Regnvand.
Bogen er en idé- og gør-det-selv-bog, hvor man, hvis man er lidt handy, kan finde specifikke, brugbare vejledninger på små og større haveprojekter. Der er forslag til, hvordan du genbruger børnenes gamle gyngestativ, og gør det til en pergola for roser og hængekøje til middagssøvnen. Der er idéer til, hvordan den gamle jernstang kan blive et dekorativt element i haven, eller hvordan et indkøbsnet kan bruges til hængende blomster. I tilskud får man også nogle plantetips. Der er for eksempel tips om, hvordan man selv laver nye roser eller buksbom, får flere gratis stauder eller høster egen frø. Regnvand og brug af regnvand er selvfølgelig også med. Der er mange muligheder for at indrette en billig og sjov have, så det er bare med at komme på loppemarkedet eller se, hvad man har gemt i skuffer og skabe.
Bier i baghaven
Bogen om bier har været savnet længe. På markedet findes i forvejen ”Lærebog i biavl” af Eigil Holm. Med stor respekt for denne bog, er der meget og omfattende teori, der ikke er lige let tilgængeligt. Tilgængelig er den nye bog derimod. Det er let at holde bier, men det kræver indsigt, hvis man skal have noget godt ud af det. Det får man på en pædagogisk og let forståelig måde i de to forfatteres bog. Ikke mindst er gode illustrationer med til at lette forståelsen. I bogen finder du naturligvis beskrivelse af, hvordan du starter din egen bigård, hvad du skal investere i, og hvad du skal gøre måned for måned.
Biernes univers er spændende. Det er domineret af det hunlige køn. Ingen i bisamfundet kan undværes, men det er dronningen, der er omdrejningspunktet. Hun kan dog hurtigt afsættes af arbejdsbierne, der alle er hunner, mens de få hanner der er i stadet, nærmest er til besvær. Deres hovedrolle er at befrugte en dronning, og når det sker, dør de. Dem der ikke har heldet med sig, og ikke finder en at befrugte, jages ud af boet, eller dræbes af hunnerne, når sommeren går på held. Ingen grund til at føde mere på dem.
Hannerne, der kaldes droner, er af ubefrugtede æg, mens hunnerne, der kaldes arbejdsbier, er af befrugtede æg. Arbejdsbiernes levetid er 6 uger. De første tre uger udgør de rengøringspersonalet i hele boet, samt opvarterrollen for dronningen, og en kort periode, mens de har mest gift i brodden, også livvagter. De sidste 3 uger af deres liv får de lov at flyve ud. De mærker dog hurtigt, at friheden har sin pris. Det er hårdt at komme ud. De skal nu samle føde til hele familien, og det slider så hårdt, at de dør på vej til eller fra arbejde. Der udklækkes dog hele tiden nye arbejderbier, og sidste hold, der udklækkes inden vinteren overlever, så der blandt andet er nogen til at varme dronningen og give hende mad.
Sidst på vinteren benytter dronningen sig af sit lager af sæd, og lægger igen nye æg, og så går det slag i slag. Efter højst fem år har dronningen gjort sit arbejde. Hun lægger et nyt æg i en særlig celle, der sikrer en arvtager. Ægget udklækkes efter blot tre dage, hvorefter larven fodres med det, der i bi -verdenen kaldes gelé royal, og kort efter er en ny dronning klar til at indtage tronen. Hun flyver ud, og lader sig befrugte af mindst 15 hanner. Så har hun nemlig sæd nok til sine dages ende.
Pallehaven er den dovnes have
Palle er ikke længere alene i verden! Tværtom står der paller - eller rettere pallerammer - på næsten enhver haveejers ønskeseddel. Dillen har bidt sig alvorligt fast. Mest bruges pallerammer til højbede, mens selve pallen bruges til borde, liggestole, bænke og for eksempel senge. Højbede i pallerammer, som er bogens titel, er skrevet af den svenske haveguru Eva Robild. Hun har lavet en serie med minibøger om forskellige emner i haven, der alle er meget informative. Den sidste bog er bestemt ingen undtagelse. Ud over at fortælle om højbedes forunderlige og nemme verden, så er bogen fyldt med nyttige dyrkningstips til højbedshaven.
Forfatteren viser mange idéer, for eksempel hvordan man kan udbygge rammerne, så de også udgør et minidrivhus, eller sætte farver på kasserne, så man får sit eget design. Der er også idéer til møbler, sandkasser, opbevaringskasser ol. Alle lavet af pallerammer.
En meget inspirerende bog, der koster mindre en to paller.
Højbede i pallerammer.
Der kommer stadig nye bøger og der ligger stadig bøger på skrivebordet, der ikke er læst, men det bliver de, så du kan glæde dig til flere anmeldelser og gode billeder i næste måned. Claus Dalby har lavet en bog om romantiske haver, Tre forfattere står bag Syrenbogen, en hyldest til de sydfynske syrener og Louise Curly en bog om skærehaven. Jeg glæder mig til at kaste mig over dem.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster