Blog
Havebøger: Ti nye til haven
Inden længe springer alt med blade ud, men længe før det blev forår, sprang også 10 nye havebøger ud. Det er længe siden, der har været så meget tryk på et forår som dette, men for os haveelskere er det jo kun et stort plus. Her en kort anmeldelse af de bøger jeg har kunnet nå at læse, og så glæder jeg mig bare til at læse videre.
Rabarberkvarteret
Find de gode rabarber
I Danmark findes ikke mindre end 80 forskellige rabarbersorter, men ikke alle er værd at sætte tænderne i. Inger Vaaben er økologisk gartner, og dyrker mange rabarber. Hun er forfatter til en ny bog, der handler om rabarber. Uanset om man er vokset op i et rabarberkvarter eller ej, så er hendes fortælling om rabarber yderst spændende. Navnet rabarberkvarter kommer i øvrigt af, at der i den sidste halvdel af 1800-tallet blev anlagt store gartnerier med rabarberdyrkning. Efterhånden som byerne voksede, måtte der bygges nye og små boliger til arbejderne, og gartnerierne måtte så flytte. Navnet rabarberkvarter er dog stadig blevet hængende.
Rabarber er som andre grøntsager sunde, især når man tager nogle forholdsregler i brug. De forholdsregler man skal være opmærksom på er, at rabarber indeholder oxalsyre. Syren hæmmer optagelsen af kalk i kroppen. Syren kan neutraliseres ved at anvende Non-oxal (calciumklorid). Spiser man kun rabarber i små mængder, så er problemet lille, især hvis man tager nogle mælkeprodukter samtidig. Jo tidligere du høster dine rabarber jo lavere mængder af oxalsyre er der. Udover oxalsyre indeholder rabarber også æblesyre og C-vitamin. Det er æblesyren, der får rabarber til at smage af det, de er.
Inger Vaaben, der har skrevet rabarberbogen, leverer urter til bl.a. Noma og Københavns Fødevareselskab. Hun har fået kok og madarkitekt, Carsten Lunding, til at fylde glasset med rabarberkompot op, så bogen også er fyldt med gode opskrifter til madlavning.
Smagen af rabarber
Inger Vaaben med medvirken af Carsten Lunding
128 sider, 188 kr.
Forlaget Koustrup & Co
Vælg de rigtige stauder
Eva Robild er redaktør for haveprogrammer i svensk TV, blandt andet Trädgårdsmåndag. Hun er også skribent og forfatter til en serie meget specifikke håndbøger. Denne gang en bog om stauder. Staudebogens styrke er, at man kan finde helt konkrete planer til meget forskellige staudebede. Hun inddeler staudebede i typer som Cottage garden, Gruppe beplantning, Vildt og smukt, Grus- og stenbedet samt Skovbedet. Eva Robild giver udover tegninger også konkrete planteforslag til de enkelte bedtyper. Bogen rummer også afsnit om planter, der er i blomst forår, sommer, efterår og vinter. Der er dyrkningstips og generelle råd om pasning. En glimrende bog, hvis du ikke har brug for et egentligt staudeleksikon, men mest mangler inspiration.
Stauder – Blomster i haven
Eva Robild
96 sider, 150 kr.
Nyt Nordisk Forlag
Urban gardening spirer i storbyerne
Turbine er en ny spiller på bogmarkedet indenfor haver. Det er forfriskende med nye spillere, fordi det giver en større mangfoldighed på et marked, der er domineret af ganske få forlag og ganske få danske forfatteres syn på haver. En del af forlagets produktion er bestsellere fra især USA, men flere produktioner med danske forfattere er på vej.
I marts har forlaget sendt tre oversatte bøger på markedet. Alle er i genren Urban Gardening
Den første er en bog om at dyrke egne spirer. Bogens forfatter kaldes i USA for ”spiredamen Rita”, fordi hun ved alt om spirer. Spirer er fulde af kostfibre og indeholder vigtige næringsstoffer og gode kulhydrater. Forfatteren mener, at spiredyrkning især egner sig til studerende, der bor på kollegium, ældre på plejehjem, og folk der er på farten.
Spiredyrkning er hurtigt og nemt, især når man har læst spiredamens bog, Hun ved virkelig alt om spirer. Meget underholdende og spændende bog, som man kan lære rigtig meget af.
Dyrk dine egne spirer
Rita Galchus
160 sider, 250 kr.
Forlaget Turbine
Få en have uden at eje en have
Du kan stort set dyrke alt inde i huset også planter. Indendørs dyrkning kræver selvfølgelig lys. Noget kan man hente udefra gennem ruden, andet må man tilføre ad kunstig vej. Ventilation er lige så vigtig. Det nedsætter risikoen for svampesygdomme, så det er godt at skabe en slags træk til planterne, eller at bruge en ventilator i ny og næ. En høj luftfugtighed er nødvendig, når frø skal spire, men den må ikke blive for høj i selve vækstperioden.
Er du til vinduesdyrkning, så fortæller forfatteren Elizabeth Millard på en nem og pædagogisk måde om gode og dårlige erfaringer, og om hvordan kunsten bedst lykkes.
Den indendørs køkkenhave
Elizabeth Millard
224, sider 250 kr.
Forlaget Turbine
Landbohave på altanen
Bogen er en kombination af plantedyrkning og indretning. Begge dele hører sammen, ikke mindst på en altan. Forfatteren Isabelle Palmer kommer med mange tips, både grundlæggende dyrkningstips og tips til at arrangere alt, så der er hygge og atmosfære. Hun kommer blandt andet med nogle overordnede råd, inden du går i gang. Blandt rådene er, at du skal være selektiv, når du vælger potter. Brug hellere store end mange små krukker og potter. For mange planter eller for meget pynt kan få et lille område til at virke overfyldt. Isabelle Palmer kommer med beskrivelser af, hvordan du skaber den dovne have med planter, der ikke kræver det store. Modsætningen er en landbohave, hvor du ved hjælp af køkkenurter og staldlamper skaber den rette landstemning. Der er idéer til sommerfuglehaven og til dufthaven. Tilmed også til vand i haven, og haven som en strand. En lille altan er ingen hindring for at skabe ens favorithave. En rigtig god inspirationsbog, der vinder ved nærmere studie.
Grønne Altaner og terrasser
Isabelle Palmer
144 sider, 250 kr.
Forlaget Turbine
Hak til politikerne
Gør selv noget ved klimaændringerne ellers går det for langsomt
Forfatteren mener politikerne gør for lidt ved klimaforandringerne, så man skal selv i gang. I bogen beskrives konkrete projekter fra hovedstaden, hvor især unge mennesker har fået hænderne oppe af lommen, og i stedet har valgt noget så vildt, som at slæbe tonsvis af jord op på byens tage. Her har de indrettet sig mellem grønkål og jordskokker. Ikke nok med det. Taghaver og gårdhaver har også fået summende bier, der kan bestøve frugtbuske, træer og blomster. Imponerende projekter, der helt givet gavner både miljø og sjæl. Bogen rummer også et budskab til parcelhusfolket. Forfatterne svinger skovlen efter de mange parcelhusejere, som ikke udnytter den mangfoldighed, som et stykke jord kan bruges til. Kort sagt handler den del af bogen om at få langt flere rødbeder til leverpostejen i de danske haver, og måske endda at skrue lidt ned for ambitionsniveauet, og lade lidt kvas ligge ved hækken. Det skaber en bedre baggrund for et rigere dyreliv. Væk med græsset, ud med trampolinen og giv i stedet børnene lov til at få jord under neglene.
Grøn Puls
Dyrk i byen - mellem fliserne, på stenbroen, altanen, taget og gaden.
Hanne Damm og Jørgen Dahl Madsen
115 sider, 248 kr.
Bøger der endnu Ikke er læst:
Højbede i pallerammer, en bog om at dyrke i højbede, skrevet af Eva Robild.
Haveelskernes egne haver. En bog af Eva Sander Graversen, der viser flotte billeder af 12 smukke danske haver.
Forår. En bog af Claus Dalby med ideer til buketter præsenteret i udsøgte vaser.
Kreativt genbrug til haven. En bog af Nina Ewald om materialer fra haven og naturen, der på finurlig vis kan genbruges i haven ( Udkommer 15.4.)

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster