Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

27 jun 2015 17:52

Kaktusser er kommet på mode

Den stikkende, grønne, sejlivede plante er blevet moderne. Og den fungerer fint i et drivhus som dekoration til jer, der bruger huset som havens ekstra rum. 

Kaktussen - den stikkende, grønne, sejlivede plante er blevet populær. Mange forbinder måske mest kaktussen som et 1970’er- fænomen, men på linje med så mange andre ting kan planter også få et comeback.

“Kaktusen er virkelig kommet på mode igen,” forklarer Maja Samsø Bastian. Sammen med sin søster Gro Samsø Bastian og veninden Cecilie Krawack står hun bag Kaktus København, der har specialiseret sig i kaktusser og andre sukkulenter. De tre kaktusentusiaster er alle i slutningen af 20’erne og egentlig for unge til selv at huske 1970’ernes store hit i vindueskarmen. Men de har flere bud på, hvorfor kaktussen er blevet populær igen. 

“En kaktus er jo nærmest en skulptur at have stående, de er sjove at indrette med, fordi der er så mange muligheder. Hvis du sætter flere sammen, kan du lave din helt egen lille levende dekoration” siger Cecilie Krawack. 

En anden grund til kaktussens popularitet kan være, at den er en meget taknemmelig plante. Den kræver ikke den store omsorg, blot den får masser af sol og en sjat vand fra tid til anden. 

 

Kaktusser er sjove at indrette med, sæt for eksempel forskellige størrelser sammen og lav din egen skulptur. Foto: Historiefabrikken.com

Kaktus i drivhuset

Netop fordi kaktusser kan klare meget varme, fungerer de rigtig fint i et drivhus. Efterhånden indretter mange drivhuset som et ekstra rum, hvor de også på de køligere dage kan nyde udelivet. Her kan kaktussen være en sjov og anderledes plante at indrette med.

 “Mange køber kaktussen som et indretningsobjekt. Den fungerer godt som det grønne indslag og er med til at give et mere råt look,” siger Maja Samsø Bastian. 

Selvom de fleste af kunderne i Kaktus København køber de stikkende planter til deres lejligheder, så kan butikkens stiftere sagtens se pointen med at bruge kaktusser som dekoration i drivhuset.

“Det er fascinerende planter, og de kan både hænge ned fra loftet, stå for sig selv som en enlig skulptur på jorden, eller man kan samle flere mindre kaktusser på et bord og lave forskellige opsatser med dem og lege med forskellige krukker og potter,” siger de.

Lad dine kaktusser formere sig

Udover at fungere fint som indretningsobjekt, så er kaktussen også let at tage stiklinger af, så én kaktus kan hurtigt blive til flere.
Opskriften er simpel. Du brækker et af de nye skud af, når det er to til tre centimeter langt eller mere. Derefter lader du det tørre ud. Det skal ligge og tørre i cirka 10 dage. Herefter planter du stiklingerne 1/3 nede i jorden. Det er en god idé at bruge specielt jord til kaktusser og sukkulenter, da denne jord er mindre rig på mineraler og minder mere om den jord, kaktusser oprindeligt gror i. Husk, at der skal være luft til rødderne, så en potte med hul i bunden er det mest optimale. Det er bedst IKKE at vande i den første tid, lidt forsigtig duschen med en blomsterforstøver en gang imellem om morgenen gør dog intet. Næsten alle arterne danner herefter hurtigt rødder. 

Kaktustips
Kaktus i drivhus
Planterne har det ideelt i drivhuset, da de her får alt det lys, de behøver. Ligesom for andre planter i drivhus gælder det, at udluftning er et must, helst gennemtræk på varme dage. De mange former og farver hos disse planter kan være interessant at se på, hvis man bruger sit drivhus/orangeri som et hyggeligt sted at sidde.

Pasning
I sommerhalvåret er en ugentlig vanding i reglen tilstrækkelig. Gødning kan tilføres i en tynd opløsning med vandingsvandet.

Overvintring
Hvis man har mulighed for at holde sit drivhus frostfrit, er der rigtig mange forskellige kaktus og sukkulenter, som kan overvintre her, og den kølige overvintring kan være med til at give en rigere blomstring for visse kaktusser.
Ved en frostfri, men kølig overvintring skal man ikke vande dem mellem oktober og april. Visse typer af sukkulenter, for eksempel agaver og aloer, kan godt lide en lille månedlig sjat vand om vinteren.

Pas på med at flytte direkte fra stue til drivhus
Flytter man sine planter ud i drivhuset om foråret, skal man tænke på, at det stærke sollys kan være for voldsomt for planter fra stuen. Det kræver lidt tilvænning, og planterne skal derfor stå i halvskygge, eller skærmes mod middagssolen i en uges tid for ikke at blive forbrændte af sollyset.

Pas på piggene, når du planter
Det kan være en god idé, at bruge en lang pinset eller andet redskab til at plante kaktussen i potte, på den måde undgår du at komme i kam

Kilde: Kaktus København