Blog
Fynske syrener, romatiske haver og bæredygtige blomster
Foråret 2015 har været nærmest en eksplosion af havelitteratur. Herligt for alle os, der elsker have og drivhus. Denne gang anmelder jeg kort tre nye bøger. Måske får du lyst til at låne eller købe en af bøgerne. Så er der i al fald lidt at læse på en våd, regnfuld sommerdag.
Dyrk dine egne blomsterbuketter
Har du tænkt på, at den blomsterbuket, du køber, måske slet ikke er bæredygtig? Verden har ændret sig også i forhold til køb og måske mere produktion af blomster. Det skriver den engelske forfatter til en ny bog Louise Curley. Hun vil med sin bog få os alle sammen til at dyrke flere blomster i haverne.
Forfatteren peger især på, at vi får vores blomster langt væk fra. Mange blomster kommer fra blomstergartnerier i Sydamerika og Afrika, og hun mener, vi mister fornemmelsen for årstidernes gang i naturen, fordi vi kan købe alt altid. De blomster, vi køber, kan nemt have været 25.000 km. undervejs.
Louise Curley beskriver fra frø til høst, hvordan man får held med sin skærehave. Det er meget grundige og detaljerede beskrivelser, så man kan næppe gå galt i byen. Hun kommer ind på støtte til stauderne, den generelle pasning, sygdomme og skadedyr. En skærehave er en have, hvor man henter blomster til buketterne. Derfor er der naturligvis også et afsnit om, hvordan man binder sin egen buket. Endelig giver Louise Curley sit bud på hvilke blomster, der egner sig bedst til afskæring. Efter min mening er det det bedste kapitel i bogen. Der er her fyldige beskrivelser af den enkelte plante lige fra historie, såtidspunkt, sådybde, vækstkrav, højde og bredde, sortsbeskrivelser og til høsttidspunkt og anvendelse.
Den danske udgave af Skærehaven er lavet i samarbejde med Haveselskabet, så man kan roligt regne med, at der er opdateringer, der passer til danske haver. Grafikken er flot, og sproget i bogen skåret smukt og godt til.
Skærehaven
Louise Curley
224 sider, 250 kr.
Forlaget Turbine i samarbejde med Haveselskabet
Se Fyns dejlige syrener
Hvert år valfarter haveinteresserede til Holland for at se tulipanløg. Det er også et flot syn, men Betty Jacoby og Henrik Jessen Toft fra Korinth på Fyn har fået en hel anden idé. De arrangerer faktisk ture for københavnere til det fynske. Det sker næsten samtidig med, at folk tager til Holland. På Fyn er det ikke tulipaner, der lokker. Det er duften og synet af de sydfynske syrener. ”Fyns lilla skat” kalder en specialist det fynske landskab. Turen sker i samarbejde med Politiken, og bussen er hvert år fyldt op.
Syrener er kendt for deres berusende duft, og få planter er som syrenen brugt i poesi og kunst. Der er skrevet musik og sange om syrenen, den indgår i sagn og myter og pryder mange malerier.
Sammen med historiker Nina Kirstine Brandt har de to fynboere lavet en bog om syrener. Syrenbogen er titlen. Bogen er en hyldest til de sydfynske syrener, men det lokale islæt skal nu ikke holde nogen fra at anskaffe og læse bogen
Syrenbogen rummer alt. Historie, kultur, syrenleksikon, madopskrifter, turforslag, botanik, pasning og pleje og en stærk duft at entusiasme.
Syrenbogen
Nina Kirstine Brandt, Betty Jacoby og Henrik Jessen Toft
206 sider 300 kr.
Forlaget Turbine
Billeder af romantiske haver
I forrige nyhedsbrev anmeldte jeg "Haveelskernes haver", en billedbog om dejlige haver i Danmark. Nu er den flittige Claus Dalby kommet med en bog, der på mange måder minder om Eva Sandner Graversens bog. Claus har dog ikke alene danske haver med i bogen, "Romantiske haver", men haver fra hele Europa.
Roser får en særlig plads blandt de meget smukke billeder, og Claus Dalby skriver da også, at bogen er en hyldest til roserne.
Claus Dalby fortæller naturligvis om de enkelte haver. Det gør han som sædvanligt med stor entusiasme. Først og fremmest er det dog billederne, der skal ”sælge”. Dem er der heller ikke noget i vejen med. Alligevel er det netop den slags bøger, altså bøger med andres dejlige haver, der deler vandende. Nogle synes, de er ekstrem kedelige, fordi man ikke kan sanse duft og se strukturen på samme måde, som når man fysisk står i en have. Andre får bare lyst til enten at besøge nogle af haverne, fordi de vil have mere, eller lader sig inspirerer af billederne, og får – ja …., jeg tør godt skrive det: manden til at omlægge haven – altså omlægge det, der kræver det grove arbejde, så skal fruen nok tage de smukke detaljer. Så kære mand, der læser dette. Vil du slippe for at lægge haven om, så hold bogen hemmelig.
Romantiske haver
Claus Dalby
400 sider, 400 kr.
Forlaget Klematis

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster