Blog


...

Lars Lund

27 jan 2015 17:07

2015 - et HOT år i drivhuset

Chili tomater og agurker. Vi kan ikke komme uden om det og dem. Selv om drivhuse efterhånden udvikler sig til familiens oase, så skal der selvfølgelig også dyrkes lidt af det grønne, og her er tomater, agurker og chili absolut danskernes favorit. Chili er tilmed i de senere år blevet ekstra hot.

Drivhusklubben har bøjet arm med to små frøfirmaer - det skal man, når man taler om chili. De to frøfirmaer har bare det, du næsten ikke kan få andre steder. Det er Bjarnes Frø og Albertinus Frø. Deres frøudvalg er kendetegnene ved at være så fancy, at man absolut skal prøve det. Om ikke andet, så for at imponere gæsterne eller sig selv. Det er ikke nødvendigvis nyheder, der her skrives om, selv om de fleste er nye. Det kan være gamle kendinge for nogle, men for de fleste, er en tomat eller en agurk en standardvare, som bare købes i Bilka eller sågar jem og fix. Ikke et ondt ord om det, men skal du også have fat i det mere specielle, så skal du på danske og udenlandske websider.

Vær hurtig
En ting kan du dog være sikker på. Du skal være tidligt ude. Det vildeste og det sjoveste er også det, der er udsolgt først. Sker det, så prøv at søg varen i en anden webbutik, og ellers må du skrive notater og næste år bestille lidt før, eller måske lave en forudbestilling. Du kan også lige spørge, om de får frø der er udsolgt hjem på et lidt senere tidspunkt.

Chilifans
Bjarne frø www.bh-froe.com er siden mange chilifans finder frem til.
Indehaverne Bjarne Højlund fortæller til Drivhusklubben, at det næsten ikke er til at følge med på chilifronten. Der dukker konstant nye sorter frem, og han prøver at skaffe alt det, han kan. Folk vil bare have chili.

Hvis han selv skal vælge, så står valget mellem 3 sorter. Den ene er `Turks Cap.´ Det er en af de mildere sorter, men med en super god smag.

Valg nummer to er `Pink Tiger.´ Som navnet antyder, er den svag tigerstribet over i det lilla, og stærk som en tigerunge. Det vil sige stærk i den blide ende.

Den bedste er dog måske Bjarnes helt egen chili. Egen vil sige, den er forædlet ved krydsning af Bjarnes Frø og burde vel have heddet `Strong Bjarne´, men har fået navnet `Bhut Orange Copenhagen. ´ En meget efterspurgt chili med en citrus/ orange smag og meget stærk. På You Tube kan du se en amerikaner vride sig, mens han guffer sådan en ”københavnerstang” i sig.

Sjove tomater

På tomatfronten har Bjarne mange gode tomater. Skal man prøve det sjove, kunne det være en grøn tomat. For et par år siden kom en sort tomat og grønne tomater -vel at mærke modne tomater- der aldrig får anden farve, har været kendt i mange år. Vi har bare ikke tradition for at spise dem.
` Emerald Green´ er en af dem. Den kan veje op til et helt kilo, og har en mild krydret smag.
Russian Rose kunne også være et bud. Planten bliver stor og sætter mange klaser.

Ananas Noir er ny og kommer fra Belgien. Den har flere farver, og er en af de store drenge. Smagen er sød, citrusagtig og tomaten meget eftertragtet.

Forlad kroppen

Tine Albinus Ørbæk laver nogle meget informative nyhedsbreve og har frøfirmaet Albinus Frø. www. albinusfro.dk. Hun har blandt meget verdens stærkeste chili i sin favn.Det er en af de stærke But, men navnet `Bhut Jolokia´, også kaldet Ghost Pepper, givet fordi man føler ånden forlade kroppen, når man tager en bid.

Er Ghost Pepper for stærk, så kan man snuppe sig et stykke chokolade

Blandt mange af Albinus chilifrø er nemlig et stykke chokolade `Chilli habanero Chocolate.Men tag ikke fejl. Det er stærk chokolade. 

 

Rigtig sjov synes jeg også `chili chinesa´ er. Der har et mix af fem forskellige farver på en og samme plante. Virkelig dekorativ at have i drivhuset.

Albinus har også mange sjove agurker.

`Soyo Long´ er en gammel asiatisk sort, der bliver tynd og lang. Rekorden er tæt på en meter. At den har pigge, skal man ikke lade sig afskrække af. Det viser blot, det er en af de gamle sorter.

`Poona Kheera´ er også blandt Albinus nyheder. Den kommer fra byen Pune sydøst for Mumbai i Indien og er en rigtig gammel sort, der kan spises i mange stadier af modning. Blandt andet er den god som syltet agurk.

En perle blandt de spøjse 

Vi skal også lige have bitteragurk Momordica charantia med, selv om det ikke er en agurk. Tine fortæller, at bitteragurk er en meget spøjs, agurkelignende grøntsag, der hovedsagelig anvendes i Østens køkken. Bitteragurk kendes også under navnene balsamæble og karela. Den har et meget karakteristisk udseende, bliver 10-15 cm lang med en meget nopret, knortet overflade, der kan minde om krokodilleskind. I umoden tilstand er bitteragurkerne grønne – og det er her, man spiser dem. Når de modner, skifter de farve til en klar orange, der ved fuld modenhed sprækker og åbenbarer et indre fuld af frø, hver især dækket af en rød frøkappe. De fuldmodne bitteragurker er i mange lande et alment brugt helsemiddel mod diverse dårligdomme. Bitteragurkerne er meget flotte og dekorative på alle stadier. Også den kraftigt voksende klatreplante med lappede blade og slyngtråde er flot.

Bitteragurk er en etårig plante, der normalt vokser i tropisk eller subtropisk klima og vil man dyrke den i Danmark, skal den placeres i drivhus, udestue eller lignende, da den trives bedst ved minimum 18 grader og trives rigtig dårligt ved temperaturer under 10 grader. Kan man give planten de rette, lune vækstforhold, kan man til gengæld få sig en flot, klatrende plante med smukke gule blomster og meget dekorative frugter - først grønne og siden orange, fortæller Tina Albinus.

Bitteragurken i tre stadier

Foto: Albinus Frø

 

Såtid: Hvordan er det nu det er ?

Chili forspires indendørs i februar, og ikke senere end marts. Nogle starter dog allerede i december. Jo tidligere jo mere er der behov for kunstigt lys. Spiretemperatur mellem 24 og 32 grader. Når temperaturen er mellem 15r og 18 grader, kan de gradvis sættes ud. Start med et par timer og øg så tiden. De kan gå i stå ved for store temperaturudsving.

Tomater sås normalt i starten af marts ved en jordtemperatur på mellem 18 og 25 grader, men du kan så helt frem til juni. Når de har spiret ,sætter du dem køligere. Så bliver de mere kompakte og får flere blomster. Ud i drivhuset starten af maj, midt maj.

Agurker plantes ud tidligst midt i maj, helst 1. Juni og så regner du 8 uger tilbage. Helst 30 grader for at spire og masser af lys.

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Anja Egeriis

30 jan 2015 22:18

Det er nu flere år siden, det var Bhut Jolokia, der var verdens stærkeste :)

P.t. er den officielt stærkeste Carolina Reaper med op til 2,2 millioner SHU (Bhut Jolokia ligger på lidt over en million) men det er kun et spørgsmål om tid, før den ryger af tronen. Der er par stykker på vej, som siges at være stærkere - de mangler bare lige de officielle målinger.