Blog


...

Lars Lund

25 feb 2015 15:07

Få drivhuset til at falde godt ind i din have

Drivhusets omgivelser
Foråret er kommet, og det er tid til at sætte drivhuset op.

Traditionelt har drivhusets placering altid været noget med at tage højde for vind og sol, altså en diskussion om hvilken verdenshjørne et drivhus gavl skal vende mod, sådan at det får mest mulig sol og mindst mulig vind. Det er bestemt heller ikke en irrelevant diskussion, især ikke diskussionen om hvor der kommer mest læ. De seneste år har vist, at læ er vigtigt. Det skrev jeg lidt om i forbindelse med forrige nyhedsbrev. Denne gang sætter jeg mere fokus på, hvordan man får drivhuset til at harmonere med den øvrige have. Ser man på de drivhuse, der virkelig bruges, og ikke blot står med gamle cykler eller er fyldt med vinterens brænde, så er de en meget integreret del af haven. De andre, med cyklerne eller de halvtomme huse, er placeret på et mindre attraktivt sted.

Hvis drivhuset placeres i nærheden eller direkte ved et af boligens mest benyttede opholdsteder, så tager man også hurtigt drivhuset i brug, alene af den grund, at det giver flere muligheder. Det kan for eksempel i højere grad bruges til at drive den af i. Hvis huset for eksempel er placeret i forlængelse af en terrasse, så kan man fra terrassen nyde synet af planterne inde i huset, og sidder man ude i det danske sommervejr, hvor byger går og kommer, mens man nyder kaffen, så kan man hurtigt trække ind under det lune tag og nyde regnens dråber lande på havens planter. Det kræver selvfølgelig, at drivhusets sider er af glas, men et drivhus der skal integreres som en smuk del af haven, skal også være af glas. Glas falder langt bedre ind i haven og drivhuset kommer til på en gang at virke usynlig og alligevel større, end det er, når man er inde i det. Glas giver en dejlig rumfornemmelse.

Også for børn
Haven er også børnenes have og hundens, og små børn og kæledyr vil gerne være i nærheden af voksne og dermed gerne være, hvor de vokse også opholder sig. Det afskrækker nogen fra at have drivhuset tæt på opholdsstedet, og måske er det baggrund for at gemme huset væk. Men frygten kan der gøres noget ved. Det er yderst sjældent, at nogen kommer til skade og sker det, er det ofte de nederste ruder, man støder ind i. Her kan man sætte hærdet glas, eller købe sorte ellert glasklare akrylplader, der beskytter de nederste vinduer og giver en smuk kant. Alternativt kan man lave sine egne sikringer med kyllingetråd på de nederste glas eller grønne malede finerplader, der en tid kan klemmes over ruden. Man kunne også overveje om det mest udsatte sted måske skulle mures op, så drivhuset hæves eller at endegavlen mures. Det giver helt nye muligheder. Endelig kan man jo vælge hele sit hus med hærdet glas. Det koster mere, men du får det også i lange baner, så der ikke er små samlinger mellem forskellige stykker af ruder. Som ekstra stormsikring er lange baner bedre end mindre glasstykker samlet med clips.

Hævet over alle
En af de mest avancerede måder jeg har set et drivhus placering, har været på en forhøjet træterrasse. Ja faktisk har jeg set to af den slags. Det ene et hjemmebygget drivhus i træ, hvor man går et trin op og integrerer terrassen med huset. Det andet er mere vildt. Her går man flere trin op og kommer så til et lille drivhus. Det virker som en hule i trætoppen og ganske flot.

Budskabet er: Tænk over hvor du bedst kan nyde haven fra drivhuset. Så har du givet en placering, du bliver glad for i længden. Ram eventuelt området ind med snor og stokke, så har du også en fornemmelse af, hvor meget plads det kræver. Sæt en stol inden for rammen og et lille havebord. Så har du en forestilling om, hvordan udsigten vil blive i forhold til, om dit drivhus står den ene eller anden vej.

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Malene

27 feb 2015 12:34

Hej Lars
Tak for et godt blogindlæg med nogle skønne billeder til inspiration.
Jeg kunne godt tænke mig at læse det nyhedsbrev, du omtaler her: "seneste år har vist, at læ er vigtigt. Det skrev jeg lidt om i forbindelse med forrige nyhedsbrev."
Hvordan finder jeg det? Skal snart til at sætte mit første drivhus op, og vil være helt sikker på at placeringen er den bedste, før jeg starter :-)

Mvh. Malene