Blog


...

Lars Lund

28 aug 2015 18:28

Spis søde sager med et stænk god samvittighed

Bogen ”Havtorn-nordens citron”,  der udkom sidste år, vandt den fornemme pris: Årets bedste danske kogebog  2014 i kategorien frugt. Det var meget velfortjent, for det er ikke bare en suveræn flot bog, med ekstrem gode billeder, det er også en meget oplysende bog om havtorn som sådan, og især om hvordan havtorn kan anvendes i mad. Nu har bogen fået en lillesøster, eller måske rettere en kagesøster.

Igen er det naturligvis kokken Kim Gravenhorts og fotografen Jacob Ljørring, der står bag den nye bog med titlen ”Havtorn, desserter, kager og søde sager”. Er du til den slags, kan du glæde dig. Bogen er nemlig fyldt med opskrifter. Hele 52 er der, og bare det at se de flotte billeder, får tænderne til at løbe i vand. 

Mens den anden bog også handlede om havtorn som plante, så handler denne mest om guf for slikmunde. Men der er afsnit, der kort beskriver denne vitaminbombe, og om hvor du kan finde havtorn eller købe dem. Tidligere var det umuligt at købe havtorn i fødevarebutikkerne, men i dag ligger de i mange butikkers kølediske.

Havtorn høstes i denne måned og oktober med. Det tager tid at pukke bærrene, for de sidder godt fast. Egentlig er det nemlig slet ikke et bær, men en nød omgivet af den opsvulmede blomsterbud. Nogle klipper derfor en gren af og tager den med hjem i fryseren. Efter en dags tid her, er det en smule lettere at banke det orange bær af. Vælger du den metode, så tag hensyn, så planten ikke helt skamferes. Selv om havtorn giver bær på  nye skud der vokser frem, og ikke på de gamle grene, så er det en god ide kun at tage et par grene. Et alternativ er at plante nogle buske i din egen have.  

Havtorns specielle smag passer perfekt til de søde sager. Indholdet er en kompleks sammensætning med en høj koncentration af vandopløselige og fedtopløselige antioxidanter, fedtsyre og vitaminer og med et meget højt indhold af C-vitamin, karotionider og fenoler. Den viden er da rigtig god at have i baghovedet når man er til søde sager, for nu kan det søde da (næsten) spises med god samvittighed.

En bog i særklasse som du enten må eje eller købe til en du holder af.

 

Specielt for Drivhusklubbens medlemmer har vi fået lov til at gengive 4 af de lækre opskrifter.

 

 

HAVTORN – Desserter, kager og søde sager

Kim Gravenhorts og Jacob Ljørring

185 sider, kr. 249,95

Læs mere på www.muusmann-forlag.dk

Facebook.com/muusmannforlag

 

Læs også på tidligere om havtorn Drivhusklubben http://www.drivhusklubben.dk/profiles/blogs/havtorn-er-hot

Og http://www.drivhusklubben.dk/profiles/blogs/havtornedrik