Blog


...

Lars Lund

28 aug 2015 18:49

Fire lækre desserter med havtorn

Musmann-forlag.dk har specielt for Drivhusklubben givet lov til en lille smagsprøve af de mange lækre søde sager fra den dug friske bog HAVTORN Desserter og søde sager. Opskrifter: Kim Gravenhorst .© Foto: Jacob Ljørring © 

 

 

 

KRYDRET

HAVTORNSIRUP

 

ca. 1 l

 

4 citroner – usprøjtede

4 lime – usprøjtede

2 vaniljestænger

1 kg havtorn

6 stjerneanis

2 stykker kanel

600 g sukker

 

Riv skallen af limefrugterne og brug en tyndskræller til at skære skallen af 2 citroner. Der må ikke være noget af den hvide hinde på skrællerne. Pres saften af alle citrusfrugterne. Skær vaniljestængerne igennem og skrab marven ud.

 

Hæld havtornen i en gryde sammen med citrussaft, anis og kanel samt marv og skaller fra vaniljen. Kog det hele op og lad det simre i 10 minutter og sluk igen. Lad det stå med låg på i et par timer, inden det hele hældes i en sigte. Tag kanel, vaniljeskal og stjerneanis fra og gem det. Brug en dejskraber til at presse væsken ud af bærrene. Hæld saften tilbage i gryden og tilsæt sukker og citrusskal. Kog saften op og skum urenhederne af. Tilsæt vaniljeskal, kanel og stjerneanis igen og lad saften simre i 15 minutter. Hæld det hele på skoldede glas med låg. Opbevares i køleskabet, hvor den godt kan holde sig i et par måneder.

 

Bruges primært til desserter, kager og søde drikke. Er dejligt som saftevand, blandes op ca. 1 :6 med koldt vand eller danskvand.

 

 

 

 

HVID

CHOKOLADEMOUSSE

 

6-8 glas

 

Kompot :                                Mousse :

150 g havtorn                       175 g hvid chokolade

150 g sukker             5 pasteuriserede æggeblommer

1 vaniljestang                        50 g flormelis

150 g æblestykker – uden skræl     ½ dl havtornsaft, se side 16

                                    2 blade husblas

                                    2 dl piskefløde

 

 

Kom havtornene i en gryde og mos dem med en grydeske. Skær æblerne i små stykker og kom dem i gryden sammen med sukker og marven fra vaniljestangen. Bring gryden i kog og lad den simre i ca. 15 minutter, indtil æblerne er møre. Pisk det hele lidt sammen med et piskeris. Hæld kompotten i en skål og lad den køle ned i køleskabet, så den er helt kold, før den bruges.

 

Smelt chokoladen forsigtigt over vandbad, den må ikke blive varmere end 40 grader. Pisk fløden til skum, den skal ikke være helt fast. Pisk æggeblommerne med flormelis, indtil de er helt stive og luftige. Udblød husblassen i koldt vand og smelt den i den lune havtornsaft. Vend den lune chokolade ned i æggeblommerne og vend derefter havtornsaften i. Vend først kompotten i, derefter flødeskummet.

 

Hæld moussen i portionsglas og lad dem køle helt ned, inden moussen serveres.

 

 

 

 

CUPCAKE 

MED BANAN
OG HAVTORN

 

ca. 12 stk.      

 

1 moden banan                                 Topping :

2 spsk. havtornpuré, se side 16                  100 g flødeost

100 g blødt smør                              75 g blødt smør

1 spsk. vaniljesukker                                    1 spsk. havtornmarmelade, se side 138

150 g rørsukker                                175 g flormelis

2 små æg                                            1 tsk. gul frugtfarve

175 g mel

1½ tsk. bagepulver

1 dl råsyltede havtorn, se side 30

 

 

Skræl og mos bananen. Kom banan, havtornpuré, smør, vaniljesukker og sukker i en røreskål og pisk det sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt. Sigt mel og bagepulver ned i røreskålen og rør det hele godt sammen. Fordel dejen i ca. 12 muffinforme. Læg de syltede havtorn ovenpå og bag kagerne i ca. 15 minutter ved 180 grader. Lad dem køle af på en bagerist.

 

Topping :

Kom flødeost og smør i en skål og pisk det sammen. Tilsæt marmelade og flormelis og rør, indtil blandingen er glat og ensartet. Kom glasuren i en sprøjte­pose og fordel den på kagerne. Pynt evt. med lidt syltede havtorn.

 

 

 

 

 

 

 

KÆRNEMÆLKSKOLDSKÅL

MED HAVTORN

 

6-8 personer

 

5 pasteuriserede æggeblommer

125 g sukker

5 dl kærnemælk

2 dl skyr

4 dl råsaft, se side 14

 

Drys :

100 g havregryn

50 g smør

75 g sukker

25 g tørrede havtornskaller, se side 20

 

 

Pisk æggeblommer og sukker til et stift og luftigt skum. Tilsæt kærnemælk, skyr og den vitaminrige råsaft. Rør det godt sammen og køl koldskålen helt ned, inden den serveres med drys.

 

Drys :

Kom smørret på en pande og lad det smelte ved god varme. Tilsæt havregryn og sukker og rist blandingen ved jævn varme. Der skal røres i den hele tiden. Når den er ristet gylden, tilsættes tørret havtorn, og det vendes sammen. Hvis man ikke bryder sig om kernerne fra havtorn, kan man pulverisere havtorn, så man undgår kernerne.

 

 

 

 

PETITFOUR

MED FRYSETØRRET

HAVTORN

                                                  

ca. 25 stk.

 

100 g mandelsplitter

250 g hvid chokolade

50 g frysetørret havtorn, se side 24

30 g cornflakes

1 tsk. reven appelsinskal

 

Rist mandelsplitterne i ovnen ved 165 grader, indtil de er svagt gyldne. Smelt den hvide chokolade over vandbad, chokoladen må ikke kommer over 40 grader.

 

Når mandelsplitterne er kølet ned til stuetemperatur, vendes de i chokoladen sammen med resten af ingredienserne. Sæt små toppe på et stykke bagepapir og drys dem evt. med lidt pulveriseret havtorn.

 

Køl toppene ned og opbevar dem i en bøtte med tætsluttende låg. Gerne i køleskab.