Blog


...

Lars Lund

26 apr 2015 09:53

Verdens mindste tomat

Nye minitomater lige til at dyrke på køkkenbordet

Gartneriet Nældebakken i Odense har lavet, hvad de kalder en verdensnyhed. De satser på minigrønt, lige til at dyrke i køkkenet

 

Mens mange  kæmper om at lave den største solsikke, største græskar, eller længste agurk så er gartneriet Nældebakken i Odense gået den modsatte vej. Her har man udviklet en tomatplante, der giver masser af tomater, selv om planten blot er 10,5 cm høj. Formentlig er det verdens mindste tomatplante. I al fald kender gartneriet ikke andre gartnerier, der har produceret tilsvarende små planter.

Tomaten kom på markedet her i foråret, og hele produktionen er revet væk, så det bliver først muligt igen at købe den lille sag fra uge 31.

 

Små planter til vindueskarmen 

Hans Henrik Kampmann, der er manager i Nældebakkens forædlingsfirma Dalina fortæller, at tomaten ikke er et soloeksperiment. Meningen er at udvikle små drivhusplanter, som alle kan dyrke i køkkenets vindueskarm. En peber er lige på trapperne. Ud over størrelsen, så har peberen ingen frø. Det gør den lidt sødere end andre peber og man slipper for frø i munden.

Det næste der skal udvikles er en agurk. Det kræver lidt mere genetik, fortæller Hans Henrik Kampmann.

 

Normalt får man miniplanterved at sprøjte med hormoner eller stråforkortere, men de nye planter er gjort små ved genetik og sortsvalg, og er dyrket uden sprøjtemidler af nogen som helst art. Gartneriet går højt op i biologisk bekæmpelse og anvender i øvrigt også udelukkende  opsamlet regnvand i deres produktion. Produktionsarealet er i alt 45.000 kvm, så der er ikke tale om små mængder vand.   

3 Kommentarer til dette indlæg

...

Erik Urebjerg

29 apr 2015 09:08

hvor kan den købes

...

Lars Lund

29 apr 2015 12:54

I f.eks. Plantorama , hvis de har flere 

...

Stine Rosenbeck

12 jan 2021 10:50

Hejsa - hvad hedder sorten?