Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

26 apr 2015 13:47

Sådan får du børnene til at luge ukrudt og spise grøntsager

Foråret har ramt Rabarbergaarden, både i marken og i drivhuset. Og her er det ikke kun det grønne, der spirer. Rabarbergaarden er nemlig en del af skoleprojektet Haver til Maver, hvor skoleklasser som et led i undervisningen dyrker grøntsager, og lærer om naturen. Og blandt børnene, der kommer på Rabarbergaarden spirer både lysten og interessen for at få noget til at gro.

Fra april til oktober arbejder børnene og deres lærer sammen med gartner, naturvejleder, naturformidler og kok i deres haver på Rabarbergaarden.

 

Børn elsker det simple

Børn har en helt naturlig og ligefrem tilgang til det at dyrke have. De er ikke avancerede, men elsker det simple i, at man forbereder sin jord, sår et frø, passer det og til sidst høste det, man helt selv har dyrket. 

Det er en god ide at gå med det simple, at lade haven være nem for børn, i hvert fald i starten. 

Derfor går vi i Haver til Maver meget op i, at børnene har en succes fra første færd. Hvis de har succes allerede det første år, tror vi på, at vi har fået lagt kimen til en lyst og interesse, der forhåbentlig kan strække sig ind i deres voksenår.

Og hvordan sikre man så en succes i haven?

Det gør man ved at vælge nogle af de sikre afgrøder. Afgrøder der kommer hurtigt og nemt. Nogle af de afgrøder vi har stor succes med, som kan sås direkte på friland og som børnene holder af er:

Røde og hvide radiser

Røde og almindelige løg

Rødbeder og bolsjebeder

Gulerødder

Hestebønner

Kornblomst (spiseblomst)

Morgenfrue (spiseblomst)

 

Gør det overskueligt

Havestykket skal også være overskueligt. For en havegruppe på 4-6 børn i Haver til Maver er deres havestykke ikke større end 2 x 2,5 meter. 

I denne størrelse kan der fint komme masser af afgrøder samtidig med, at det er overskueligt at luge det sæsonen igennem.

Skal du lave en have til dit eget barn så gå helt ned på 1 x 1 meter og sæt gerne nogle kanter på, eksempelvis en palleramme (som ikke er trykbehandlet) som i trykker ned i jorden så halvdelen er oppe over jorden. Det visualisere klart for barnet, hvor hans eller hendes have er.

Arbejd jorden godt igennem sammen, så det værste ukrudt er væk og husk, det er altid mere hyggeligt at luge sammen.

Lad børnene lege bier

I Rabarbergaardens Gartner Drivhus har vi lige nu mest så- og spirerbakker med kål, salt, knoldselleri, pipeløg, rabarberplanter med mere. 

Men vi har også en lille eksotisk afdeling. Det er yngstesønnen på gårdens projekt. Han har altid ønsket sig et fersken træ og et citron træ, og det har han nu fået.

Men når man har et fersken træ som blomstre tidligt og man ikke kan være sikker på at bierne er vågnet så meget, at de flyver helt fra bigården og op til drivhuset. Så må man selv agere bi.

Derfor var yngste barnet ude og lege bi med vatpind og dyb koncentration. Forsigtigt fik han bestøvet fra blomst til blomst på det fine lille træ, og vi håber nu, at det med tiden vil vokse og bære frugt.

Der er meget fin læring for børn at skulle være bestøver. Man kan få en god snak om, hvad det er for et vigtigt arbejde bierne gør for os, og hvorfor det er så vigtigt, at vi passer på bibestanden i Danmark.

 

Så tag endelig dit barn med ud i haven. Giv ham eller hende et overskueligt havestykke med ’nemme’ afgrøder, så skal I nok få succes. Og er du så heldig, at der er en Haver til Maver i nærheden af dit barns skole, så gør endelig lærerne opmærksomme på det. 

Det er så stor en fornøjelse for børnene at komme ud i haverne sammen med andre børn.

Mad & havekursus for børn i uge 27

På Rabarbergaarden har vi i uge 27 et to dages mad & have kursus for børn. Vi har alders inddelt det, således at mandag – tirsdag er for de 7-11 årige og onsdag til torsdag er for de 12-15 årige.

Kursus beskrivelser og booking bliver slået op på www.kosterco.dk

d. 1. Maj 2015.

Læs mere om Haver til Maver på: www.havertilmaver.dk