Blog
Kelds uheldige kartofler
Kan du huske Kelds kartoffelproblem?
Vi omtalte det i nyhedsbrevet i marts. Kelds kartofler får en sygdom, som driller år for år. Det er lige meget hvilken sort han vælger og lige meget hvilken jord de kommer i, så sker der det samme. Kartoflerne får blandt andet små sår ned i skorpen.
Der har været flere bud på sygdommen, pulverskurv, almindelig skurv og faktisk har plantedoktoren Magnus Gammelgaard også set på kartoflerne under et mikroskop. Han mener det er rodfiltsvamp, men er ikke sikker.
Drivhusklubben står selvfølgelig på hovedet for medlemmerne, og vi har ud fra billeder bedt flere eksperter om at komme med et bud. Det har vi i første omgang ikke fået noget ud af. Men det skal man ikke lade sig slå ud af. Heldigvis sidder der en klog mand på Videncenter for Landbrug, i dag kaldet SEGES. Han hedder Lars Bødker og er landskonsulent for kartoffelavlerne.
Ud fra billederne er han ikke i tvivl. Det er rodfiltsvamp. Den er blandt de mest udbredte svampe i verden, og den race der angriber kartoflen lever på flere andre af vore kulturplanter. Derfor findes den altid i jorden i større eller mindre grad. Man kan til dels mindske risikoen ved at huske sædskifte, men svampen er så overlevelsesdygtig, at det ikke altid er en garanti og selv om man køber læggekartofler der er behandlet for rodfiltsvamp, ( det er alle købte læggekartofler nødvendigvis ikke) så kan og er svampen i jorden.
Derfor er sygdommen også næst efter kartoffelskimmel, den mest almindelige i kartoffelavl. Svampen trives bedst under tørre forhold, og især når det ikke har regnet i en periode. Forsøg har vist at risikoen er mindre, hvis man først har dyrket havre i jorden forud for kartofler, hvorimod risikoen er større, hvis der som efterafgrøde dyrkes sennep. Jo længere kartoflerne er i jorden jo større er risikoen også. For meget kvælstof kan også give rodfiltsvamp. Rodfiltsvamp kan godt minde lidt om det, de fleste betragter som skurv og kan give små indtørringer på skrællen, der så danner ganske små hulrum yderst i kartoflen. Her trives svampen ekstra godt.
Da sygdommen er en naturlig del af økosystemet, der rummer gode og dårlige svampe, er det vanskeligt at undgå sygdommen. Men konklusionen er: Sædskifte er vigtigt, kartoflerne må ikke stå for tørt, ikke få for meget kvælstof og herefter er der kun at håbe.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster