Blog


...

Lars Lund

09 okt 2014 13:57

Tøm drivhuset og start på ny

Sådan holder du gang i drivhuset gennem vinteren

Sommeren var hed, efteråret mildt og hvad mon vinteren byder på? Ja bliver det overhovedet vinter? I efteråret pakker de fleste haven sammen. Drivhuset vaskes med vand og brun sæbe, og så trækker man sig indendørs. Måske har du lagt mærke til, at landmanden efter høst igen har sået markerne med forskellige afgrøder, og at afgrøder som sennep er meget langt fremme. Nogle steder sågar i blomst.

I drivhuset er der stadig mulighed for både at dyrke til vinterbrug, men især at så grøntsager, der så kommer tidligere, end hvis du venter med at så til foråret. 
Min nabo er fra Thailand og har arbejdet i en planteskole i Thailand. Her har man som bekendt et andet klima end her i nord, men det har hun ikke opdaget. Her i Danmark gør hun alt ved planter, som man ikke må i vores klima, og næsten alt lykkes for hende. Hun har lært mig, at man ikke skal være bange for at prøve noget nyt. Hvem siger, at det vi har lært gennem måske hundrede af år, stadig dur. Klimaet forandrer sig jo, så kast dig bare ud i eksperimenterne. 
Her er dog noget af det sikre.

Krydderurter
Rigtig mange af havens krydderurter har det som blommen i et æg, når de kommer ind i drivhuset. Det gælder for eksempel Salvia, citronmelisse, timian, pebermynte, oregano og purløg, hvis vi nu tager de små løg med som krydderurt. Derimod skal du passe på rosmarin, der ikke er glad for frost. Gennem hele vinteren kan du høste friske grønne urter. Husk dog at stikke fingeren i jorden i ny og næ. Især når solen bager, kan det blive tørt.

Salater
Feltsalat er en sikker succes. Den vokser vildt i naturen, og trives også godt i et vinterdrivhus, hvor der konstant leveres grønt til køkkenet. Af andre salater er vinterportulak, rucola, sennep og vinterkarse, der er godt som drys. Icebergsalat, sået i november kan høstes i marts april.

Andre grøntsager
Hvidløg og slangehvidløg plantet ud i oktober/november er klar til høst i marts april.
De små løg fra efterårets høst kan sættes ned i drivhuset, og giver friske skud i foråret.
Kål, radisser, persille, dild, løg, gulerødder, kan sås i november, og noget kan høstes hen på foråret og frem mod sommeren.

Tag haven ind

I haven står grønkål og vinterporre. De tåler frost og graver du nogle planter op og sætter dem ind i drivhuset, vokser de bare videre. Du får grønkål så store, at du juleaften kan bruge dem som juletræ. Rabarber kommer tidligt, hvis du sætter en klump ind nu. 

Jordbær kommer altid tidligt i drivhus
Kartofler kan lægges i januar/ februar.

Forlænger sæsonen

Generelt kan man sige, at et drivhus forlænger sæsonen. Du kan starte tidligere og du kan høste senere. Ved at eksperimentere vil du også opleve, at noget simpel hen ikke trives i drivhuset, fordi der bliver alt for varmt . Omvendt betyder varmen også, at du kan dyrke frugt, du ellers ikke kunne dyrke, eller meget vanskeligt ville kunne dyrke i det fri.  Der er grøntsager, der først er spiringsklar, når deres ”biologiske ur” fortæller, at nu er det tid for spiring. Nogle som f.eks. kartofler holder dog spiringsevnen længe og kan derfor plantes både sent og tidligt, dog ikke, så du har helt ”nye” kartofler hele året, men næsten. Blomster er et kapitel for sig. Du får for eksempel tidligere tulipaner i drivhuset og du kan så stedmoder nu til senere udplantning.        

Overvejer du grøntsagsdyrkning eller blomsterdyrkning hele året, så  besøg hjemmesiden http://www.barkholt-planteskole.dk/home/  Her fortæller gartner Lene Christensen fra Helsinge om familiens erfaringer med dyrkning af grøntsager i deres eget store glashus. Du kan se forskellige videoklip fra glashuset og Lene Christensen holder ind imellem åbent hus, så du også kan besøge det. 

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Linket til barkholt planteskole virker ikke.