Blog


...

Lars Lund

12 mar 2014 16:56

Ud og ind med bobleplast og lidt rosenklip

Mildt vejr, ud og ind med bobleplast og ud i haven til rosenklipning

Jeg varmer ikke mit drivhus op, for at få tidlige tomater, agurker og den slags. De får lov at stå inde og bruge boligens varme. Det handler lidt om en frelst holdning (Læs måske også nærighed). Derimod sår jeg almindelig salat, feltsalat, kål og porre og den slags. Ja - især grundet den milde vinter gjorde jeg det allerede i februar. I marts tager jeg citrus, oliven, min store rosmarin, og agapanthus ud fra det lidt mørkere isolerede plantehotel - ud i drivhuset og ud i lyset. Med alt den sol vi nu har, er der om dagen 30 grader, hvis ikke jeg lige lukkede vinduerne op. Om natten kryber temperaturen lige nu ned til minus 4 udenfor, og vel et sted mellem 0 og minus 1-2 grader inde under glasset. Bobleplasten har jeg fjernet for at gøre huset rent, men hver nat bliver planterne dækket med bobleplast, så snart der er udsigt til den mindste smule frost. Nødhjælperen er en gasovn med termostat, mere frelst er jeg dog ikke. Den kører på et absolut vågeblus og skruer selv op for varmen, hvis nu temperaturen skulle falde mere end forventet. Det har dog endnu ikke været nødvendigt indtil nu. Jeg har også en vandtønde gravet ned i huset, og vandet er med til at holde temperaturen lidt oppe. Så foreløbig går alt efter planen.

 

En rose så jeg skyde alt for tidligt

Ude er det lidt anderledes. Den milde vinter og det foreløbige lune forår har sat gang i havens roser. De skyder som bare pokker. Skal de så klippes eller ej?

Tommelfingerreglen for klipning af roser er omkring 1. maj, når risikoen for nattefrost er forbi. Svenskerne siger, når birken begynder at få blade og Det Danske Rosenselskab mener, man skal klippe, når roserne begynder at skyde.

Det store dilemma ved at vente til 1. maj er, at når nu roserne begynder at skyde, allerede nu, så bruger de energi til at lave nye skud og det til ingen verdens nytte, fordi de så klippes tilbage omkring maj.

Klipper man nu, hvor de skyder, så starter de for alvor også væksten, og måske i et lidt højere tempo, end hvis man lod være. Kommer der så nattefrost hen i april - og det kan jo sagtens ske - så fryser de små nye skud tilbage. Jeg venter. 

Naturen ved man aldrig, hvor man har. Jeg tror, roserne også ved det, og selv om nogle af dem skyder en smule, og også fryser tilbage, så vokser de langsommere nu, hvis jeg ikke klipper, end hvis jeg klipper.  Nogle chancer skal vi jo alle tage her i livet.