Blog
Tidlige gulerødder
Sommerblomster blev til gulerødder
Et eller andet gik galt, da jeg skulle så nogle sommerblomster i en spirekasse sidst i januar. Da frøene kom op lignede de alt andet end det, jeg havde regnet med. Spirene udviklede sig langsomt, og i løbet af februar kunne jeg se, det var gulerødder.
Nu var de jo sået, kommet op og hvad gør man så? Jeg tror, de ville være gået til, hvis de blev inde, så ud i drivhuset med dem. Her står de så nu. Foreløbig har de valgt ikke at vokse ret meget yderligere, men vente på at det også bliver lidt varmere om natten. De er friske grønne og ser sunde ud. Jeg kunne godt give dem noget tilskudsvarme, men har valgt ikke at gøre det. Dels synes jeg, det er frås, og dels skal de have lov at klare sig selv. Kun når nattefrosten bider, dækker jeg dem med bobleplast.
Jeg kom et råd fra tidligere havebrugskonsulent Erik Kiel, Det danske Haveselskab i hi. Gulerødder sås normalt ude først i april. Problemet ved den langsommelige spiring er, at ukrudtsfrø spirer alt for hurtigt, især når man lige har raget rundt i jorden for at så gulerødder, og ret hurtigt overtager ukrudtet scenen.
Normalt forspirer man ikke gulerodsfrø, men tippet går netop ud på at forspire. Frøene hældes i en kop eller en tallerken og dækkes lige akkurat med vand. Lad frøene stå natten over og hæld så vandet fra, for eksempel ved at hælde det hele i et kaffefilter. Filteret anbringes nu på en oasisblok, der står i en skål vand, hvorfra blokken kan suge og holde sig fugtig. Frøene står nu fugtige, men ikke i drivende vand, så de kan stadig få ilt. Hele herligheden sættes i køleskabet. Efter ca. 14 dage vil frøene revne, og man kan se en lille spire. Nu er frøene klar til at komme i haven.
For at lette såningen kan man følge et andet af Erik Kiels gode råd. Man laver en grød af en liter vand og fire til fem spiseskefulde kartoffelmel. Vandet bringes i kog, og kartoffelmel drysses i. Rør kraftigt. Grøden bliver hurtig klar og stilles så til afkøling. Gulerodsfrøene røres nu ud i grøden. Pas på at grøden ikke er over 35 grader. Fyld massen med frø i en plastpose. Klip et hjørne af posen og klem så massen ud i sårillen. Rillen skal være ca. 3 cm dyb. Ca. ti dage efter stikker de små gulerødder toppen op, og det er lidt hurtigere end ukrudtet. Nu er det meget nemmere at skelne det, man vil bevare fra det, der skal væk.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster