Blog


...

Lars Lund

12 mar 2014 13:30

Skud i nye havebøger

 Forårets første fire havebøger er lige udkommet

Drivhuse, udestue og beskæring
Den svenske havebogsforfatter Eva Robild, der også skriver om stresshåndtering og er redaktør for haveprogrammer i svensk TV, udgav i 2013 to nye små håndbøger, der nu er udkommet på dansk. Den ene handler om drivhuse og udestuer. Bogen gennemgår det mest fundamentale, når man står og skal i gang med at købe drivhus. Der er afsnit om størrelse, planter, sygdomme og råd til indretning. Bogen vækker nysgerrighed, og ikke mindst inspirerer den til at vide endnu mere. Jeg savner blot forfatteren graver et spadestik dybere omkring det faglige. Den har mere karakter af en lang artikel, hvor redaktøren har beskåret teksten, fordi den blev for lang. Til gengæld er udvalget af billeder rigtig godt med en kombination af købte og mere selvgjorte huse. Prisen taget i betragtning får man meget for pengene. Bogen koster to gange Bo Bedre eller 150 kr. og bogen er på 96 (små A5)sider. Forlaget er Nyt Nordisk Forlag. Titel: Drivhus og udestue. 

 

 

Alting klippes ned

Den anden bog handler om beskæring af træer og buske. Den er klippet bedre sammen. Igen er billederne flotte, men når det handler om beskæring er tegninger ofte bedre til at illustrerer snit end fotos, og dem er der desværre ingen af. Til gengæld synes jeg teksten er informativ og generelt let at gå til, og forfatteren har husket at få beskæringsteknikker for både helt unge træer og etablerede gamle træer med. Det sidste er oftest det folk har brug for. Det er nemlig først, når træet er vokset ind i himlen, man kommer i tanke om, at man nok burde have sat sig ind i teknikkerne og beskåret i tide - og hvad gør man så for ikke at ødelægge det flotte, men alt for store træ? Det er der - som så meget anden beskæring - god hjælp til, ligesom frugtbuske, hække og prydbuske ikke er glemt. Også her er der god valuta for pengene. 96 sider, 150 kr. Nyt Nordisk forlag, titel: Beskæring af træer og buske.

 

Design i haven når det er bedst
Havedesigner og fotojournalist Nina Ewald fortæller i sin nye bog om højbede, og hvorfor hun har så stor kærlighed til højbede. Man får hurtigt orden på sin have. Højbede skåner ryggen og letter arbejdet for ældre, og højbede passer fint ind i tidens design. Udbyttet kan øges, fordi man kan plante tæt.
Et højbed er en bunke jord, man kan dyrke i. Englænderne var blandt pionererne. I den victorianske køkkenhave var højbede et kneb til at få tidligt gang i væksten og dermed større udbytte. Det gav også mulighed for at dyrke mere eksotiske, varmekrævende planter. Den jord, der ligger højere, opvarmes hurtigere end det lave, og når man kan dyrke tættere, er det fordi, jorden i et højbed er mere porøs, så rødderne kan søge nedad. Man tramper ikke rundt i bedet, og lader regnorme gøre gravearbejdet.
Højbede er dog mere end en bunke jord. Når bunken indrammes, bliver jorden en del af et stykke brugsdesign. Man kan tænke højbede i firkantede kasser og rammer bygget op af træ, men man kan også tænke i trekanter, cirkler, svaj og en lang række andre former. Bygningsmaterialerne kan være gamle pallerammer, plastmaterialer, beton eller højbede bygget op af smukke tegl.
Nina Ewald der også er havejournalist ved Jyllandsposten har rejst i mange lande alene for at studere haver, og det smitter af på bogens flotte billeder. Teksten er lige ud ad landevejen og yderst informativ uden påklistrede faste holdninger, men med bud der inspirerer til egne tanker og idéer. Fra at forstå højbede, som noget man har i en køkkenhave, formår forfatteren at forstå højbede som elegant design med muligheder i hele haven. Bogen er bygget op, så du kan læse hvert kapitel for sig, efterhånden som du får brug det. Der er gode råd, tips og inspiration med bland andet besøg i en række meget forskellige højbedshaver. Nina Ewald fortæller om en lang række forskellige materialer, som alle er velegnede til højbede. Hun fortæller også, hvordan du rent praktisk griber det hele an, og i bogens sidste kapitel er en gennemgang af hendes egne yndlingsplanter til højbede.
Hun har kun glemt en enkelt ting. Højbede kan man også have i et drivhus, og det er ikke med i bogen. Når man ikke udskifter jorden, men lægger kompost på den gamle, så har man en ny bunke jord, elleret højbed. Anskaf dig alligevel bogen. Den er bare flot.
Pris 289kr. Forlaget www.forlagetnice.dk Titel: Design din egen have med højbede.

Dramatisk fortælling

Virginia Woolf var en engelsk forfatter og feminist, som spillede en afgørende rolle i engelsk forfatterskab i mellemkrigstiden.
Virginia Woolf kunne mere og andet end at skrive. Hun og hendes mand, Leonard Woolf, skabte også en af Englands mange berømte haver. Ægteparret købte i 1919 et landsted, Monk´s House, ved landsbyen Rodmeel i Sussex. Der var hverken elektricitet eller vand, men en stor have på 3000 kvadratmeter. Netop haven var det vigtigste argument for at købe landstedet. Prisen var såmænd bare 700 pund. Haven var god terapi for den sygdomsramte Virginia, og den blev sammen med hendes forfatterskab så stor en del af hendes korte liv, at den konstant blev udvidet. Det endte med gentagende opkøb af mere jord, så haven til sidst voksede til et areal på 10.000 kvadratmeter.
En ny bog med titlen Virginia Woolfs have fortæller om et liv i en have, og ikke mindst om Virginia og Leonard Woolfs liv og karrierer. Bogen er oversat fra Engelsk. Hvis man er optaget af Virginia Woolfs forfatterskab og ikke mindst hendes til tider disharmoniske liv og hendes skæbne, så er der rigtig meget at hente i bogen. Ellers kan nogle af beskrivelserne af haven godt være lidt trættende og uvedkommende. Mere værdi - i den sammenhæng - har en række teknisk flotte, men også meget inspirerende fotos. Her oplever man stemningen i både hus og ikke mindst i den meget store have. Her er alt fra den store plæne og ned til hjørnet med figentræet, blomsterstien, den italienske have, køkkenhaven, morbærtræet, frugthaven, den smukke møllestensterrasse, gode havetegninger og meget mere. Pris 300 kr. Titel: Virginia Woolfs have. Forlag: Lindhardt og Ringhof.

                                                                                                                                                                                              Fortællingen om Virginia Woolf er der givet mange der vil elske, men bogens flotte billeder absolut også til inspiration 

Foto fra bogen