Blog


...

Lars Lund

12 mar 2014 16:33

På tæerne for at nå

Test af bedste saks når træet er højt

Det er beskæringstid, og skal man have det gode og det rigtige snit, kræver det godt værktøj. Haveselskabet har i seneste nummer af deres fagblad, Haven, testet fem forskellige topsakse. Saksene kaldes også teleskopsakse eller stangsakse, og har den egenskab, at de kan nå langt ud til siderne eller højt op i en stor busk eller et mindre træ. Det er med andre ord en saks med en forlænget arm, stangen.
Netop stangens længde kan være med til at adskille, hvad der er et godt stykke værktøj, og hvad der ikke er godt. Jo længere skaftet er, jo tungere kan man regne med, at saksen også bliver. Det vil dog også afhænge lidt af materialet. Tunge sakse er i sagens natur ikke så lette at håndtere som lette sakse. Alligevel kan man ikke alene gå efter vægten. Vægtfordelingen har også betydning, og testvinderen er rent faktisk ikke en af de letteste. Fagredaktør for Haven, Marian Haugaard Steffensen anbefaler, at man prøver flere sakse i butikken, inden man køber, så man får den saks, der passer bedst til en. Faktisk kan de også blive for lette. Havefaglig leder, Jesper Corfitzen, supplerer med at anbefale, at man ikke køber en saks med snoretræk. Det er lettere at klippe, når man kan beholde to hænder på stangen, og det kan man med en glidestang.
I testen indgik en saks fra Sitas, Grouw, Gardena, Wolf-Garden og Fiskars. Den bedste saks mente holdet, var Fiskars’ universalsaks UP 84 til 699 kr. Den er let at gå med, og let at håndtere, også når man klipper tykkere grene. Saksen er skarp og klipper godt og rent. Gardena snuppede andenpladsen med en saks til 799 kr., mens sidstepladsen gik til Grouw til 299 kr. Grouw forhandles blandt andre af Bilka og Panorama.