Blog


...

Lars Lund

26 mar 2014 09:24

Nu ryger roserne måske alligevel

Nu hvor bøgen er sprunget ud og vejret tegner til et stabilt forår, klipper jeg mine roser til påske.
Jeg skrev ellers her på bloggen, at jeg ville vente til hen omkring 1. maj, men når svenskerne klipper dem, når birken springer ud, så må vi også have lov til at gøre det, når vores nationaltræ springer ud.
En læser har i en mail til mig gjort opmærksom på, at ud over de regler der er med at klippe roserne ned, når de skyder, eller første maj, eller når birken springer ud i Sverige, så er der også en anden gammel regel: Man klipper dem ned på Hitlers fødselsdag 20 april.
Der er jo nok et eller andet symbolsk i den handling. Hun gør også opmærksom på, at klimaet jo har forandret sig, og det har hun jo ganske ret i.
DMI regner i noget der kaldes klimanormaler. Klimanormaler er en periode over 30 år. Den seneste måling går fra 1961 til 1990. Den næste går så fra 1991 til 2020, og den er selvsagt ikke offentliggjort. Derimod har DMI noget der kaldes vejrnormaler. Vejrnormaler adskiller sig fra klimanormaler ved, at de er normaler for kortere perioder og således mere beskriver vejrfænomener end klimatendenser. DMI’s vejrnormal for den sidste tiårsperiode går fra 2001 til 2010.
Holder man klimanormalerne ( 30 års perioden) op mod vejrnormalerne ( de seneste ti år) ja så er der en forandring.
Middeltemperatur, det vil sige en måling af gennemsnit nat og dag, er steget sådan:
Februar fra 0,0 til 1,2.
Marts fra 2.1 til 3.0,
April fra 5.7 til 7.5
Maj fra 10.8 til 11.4

Ja der mangler jo så 20 års målinger for at sammenligningen holder, men gennemsnittet for de 4 mdr. er dog en stigning på 1,12 grader.
På DMI’s hjemmeside kan du se mange flere tal også mere lokale tal. De tal jeg har med her er gennemsnit fra hele landet, og der er forskel fra landsdel til landsdel. Dog en stigning over hele linjen.