Blog


...

Lars Lund

26 jul 2014 16:55

Roser i drivhuset

Roser elsker varme, så du vil næsten altid få succes med roser i dit drivhus 

Drivhuset er til tomater og agurker, men det er så sandlig også til roser. I mit eget drivhus har jeg en gammel mosrose. Rosen er gået i arv gennem mange generationer, så hvad den præcis hedder, er desværre gået tabt. Men pyt. Det er en mosrose. Hver gang du åbner drivhusdøren om sommeren, bliver du mødet med den mest fortryllende duft.

Drivhusklubben har spurgt to af landets førende roseneksperter hvilken rose, de vil anbefale til drivhus.

 

Bare ikke buskroser

Anders Theisen fra Frans Brunns Rosenplanteskole på Fyn, www.rosertilhaven.dk fortæller, at de eneste roser han ikke vil anbefale i drivhuse er bunddækkeroser. Det vil være spild af buskroser på grund af deres volumen og samtidig vil de tage al pladsen. Ellers mener han, at alle roser er egnede - ingen mere end andre.

Typisk vil man få en fordobling af væksten, og det bør man nok have i mente, når antallet bestemmes, siger Anders Theisen.

I hans eget drivhus har han Blue Moon® og Karen Blixen®. De er begge ca. 150 cm høje og utroligt frodige, men kan man bedre lide andre roser, så snupper man bare dem. Oplever man svaghedstegn hos en rose plantet i det fri, og holder man meget af netop denne rose, så er det måske en god ide at lade den få den eksklusive plads i drivhuset, mener Anders.

Sikre sorter

Knud Pedersen fra www.Rosenposten.dk  fremhæver nogle sorter, han med bestemthed ved, klarer sig fint i drivhus. Det er Barkarole, Sonja, Carina, Pappa Meilland, Landora, Graham Thomas, James Galway (de sidste 2 hvis der er godt med plads og ellers eventuelt på en gavl).

Se også artiklen om rosentips.

4 Kommentarer til dette indlæg

...

Fru Friis

11 jul 2017 23:07

Spændende indlæg som jeg læste med stor interesse. Jeg har nemlig prøvet to sæsoner med en rose i drivhuset, kan ikke huske navnet. Begge år fik den meldug i stor stil, ellers ikke noget jeg er plaget af i drivhuset. Rosen røg ud, men det har rumsteret i mit hoved siden. Jeg har en Iceberg climber i haven, som ikke bliver rigtig god. Havde faktisk overvejet at prøve-flytte den til drivhuset, og nu bliver jeg bekræftet i dette indlæg. Det skal prøves! Jeg formoder du aldrig kunne finde på at sprøjte roser (eller andet) i drivhuset??

...

Lars Lund

12 jul 2017 09:18

Hej Fru Friis. Som du ved så er det altid vigtigt at der er en god udluftning i drivhuset. Det er jo et lille og ret lukket miljø, så der skal luft ind omkring planterne. Jeg har mit eget åbent hele sommeren , både døre og vinduer.

Roser får lus og det gør de af og til også i drivhuset. Min erfaring er, at hvis man hurtigt er efter dem og tjekker dem ugentligt, så er de også til at komme af med. Jeg har dog kun to gange været udsat for lus i de roser der står i drivhuset. Den ene gang var sidste år og den anden i år. Sidste år var jeg ikke opmærksom fra starten, så det tog tid at få dem væk. I år var jeg der fra det tidlige forår og det varen rigtig god ide. Jeg sprøjtede med sæbevand og sprit i en hjemmeblanding. Jeg ved at rosenfolk, der absolut ikke kan lide lus tyr til Calypso. Det er et af de få midler, man må anvende til prydplanter, men det er ikke en økologisk metode. Planten optager giften, og bliver så at sige giftig for lus. Man kan vande det ned, står der på Bayers hjemmeside i produktbeskrivelsen.  Hvor der er spiselige afgrøder i en pæn afstand, må det så være det man gør. Jeg har ikke selv erfaringer med Calypso. Jeg klarer mig fint med sprit og sæbe, og lidt haveslange og jeg vil under ingen omstændigheder bruge det, hvor der er spiselige afgrøder i nærheden.   Kaffegrums er et gammelt husråd mod lus i roser. De mineraler der er i grumsen suges op af roserne og skulle så have nogenlunde samme effekt som Calypso, så ud i roserne med kaffen.

...

Lisbeth

11 jan 2023 14:42

Jeg har også haft et par roser i drivhuset, men jeg synes, at de blev så lange og bløde i stilkene, at de næsten ikke kunne holde hovederne oppe.

Har du oplevet dette - og hvad kan jeg evt. gøre ved det?

Der er jo ikke så meget blæst i drivhuset, at stilkene ligesom bliver hærdet deraf.

Venlig hilsen
Lisbeth

...

Lars Lund

13 jan 2023 09:22

Hej Lisbeth. Jeg har ikke selv være ude for det, men dit spørgsmål er så interessant, at jeg lige ville drøfte det med Danmarks absolut førende rosenekspert Rosa Eskelund. Roser siger det ikke har noget med vinden og hærdning at gøre. I de professionelle væksthus sørger han for at holde luftfugtigheden tilpas for ellers bliver de slappe. I et hobbyhus uden styring kan der let blive en for høj luffugtighed, så her er det vigtigt med noget ventilation. Og det gælder jo generelt for alt hvad vi har i vores hobbyhuse. For meget vand og for meget gødning kan også give slappe roser, men det er selvfølgelig vigtigt at gøde med noget NPK med micronæringsstoffer.
mvh
Lars Lund