Blog


...

Lars Lund

26 jul 2014 17:00

Rosentips

Fire gode råd til køb og pasning af roser 

Indkøb af roser:

Moderne roser har mindst tre kraftige grene, der alle udgår fra eller omkring podestedet for at være bedste kvalitet. Gamle roser i A klassen kan afvige fra moderne roser ved at have spinkle og færre grene. Det er deres natur. Roser i potter kan plantes hele året, men er ikke bedre (men dyrere) end barrods roser, der plantes sent i efteråret. 

 

Plantning:

Potteroser tages ud af potten og plantes så podestedet er 5- 10 cm under jorden.

Barrodsplanternes lange rødder kan afkortes for at stimulerer ny rodvækst og plantes som potteroserne.

Kom aldrig kompost, gødning eller spagnum i plantehullet. Ved forårsplantning sættes roserne i en spand vand nogle få timer før plantning. Sæt så planten i og fyld halvt op med jord. Vand og fyld med mere jord. 

Plant aldrig roser i jord der tidligere har huset roser. Skal roserne plantes samme sted, så udskift al jord i plantehullet i en diameter på 50 cm og en dybde på 60 cm.

 

Gødning

Gød ikke for meget og ikke for lidt. Remonterede roser kræver hyppigere gødning end de ikke remonterede roser. Nyplantede roser plantet i efteråret skal først gødes til foråret. Roser plantet i foråret gødes efter tre uger.

Gød første gang midt i marts. Gerne med både natur- og NPK gødning. En middelstor plante kan for eksempel få en lille håndfuld organisk gødning og en lille håndfuld eller 100 gram NPK 14-3-18, eller 12-5-14, men ikke noget med et for høj kvælstoftal

(det første tal). Det giver vækst, men også løs vækst.  Spred gødningen så den ikke går ind mod midten, (ikke rammer ved stammen) men ud fra planten.

Gød anden gang i maj efter samme princip med ca. 25 – 50 gram og tredje gang midt i juli med 25 gram.

 

Vand

Hvis ikke der kommer vand fra himlen, så grundvand med 20 – 40 liter ca. hver 14 dag. Du kan tjekke behovet ved forsigtigt at grave 20 cm ned i jorden. Kan jorden formes som en klump er alt ok. Bruger du en havevander i længere tid fremmer det sygdomme som rust og stråleplet, eller de yderste knopper rådner. Vand om aftenen, når fordampningen er mindst. 

 

 Skadedyr

Sæt masser af mejsekasser op, så klare de langt de fleste lus, ellers kan du sprøjte lus af med en blød vandstråle.