Blog


...

Lars Lund

26 jul 2014 15:48

Mændene vil også have fat i gulerødderne

Havetrends: Mere skæg og vildt i haverne

Drilske havearkitekter mener, at unges haver stort set er indrettet ens. Haven er indrammet af en ligusterhæk, og bag hække er en kæmpe græsplæne og en trampolin.

Det er dog et meget firkantet billede. Selvfølgelig findes den slags haver, for i takt med tidens jag har haven også udviklet sig som et fristed, der ikke må stille alt for store krav til haveejeren. Tror man, at afslapning er at lave ingenting i haven, tager man dog fejl. De unge- og for den sags skyld også de ældre, vil nemlig gerne have køkkenhaver, og gerne kombineret med et socialt fællesskab.   

 

Byhaven

I de seneste år har tendensen inden for haven været præget af en ny opdagelse af køkkenhaven. Det begyndte i parcelhushaven, men har nu også fået godt og grundigt fat midt inde  i byen. Urban gardening eller Urban farming  er blevet en international bevægelse, og er ofte er præget af en meget høj social bevidsthed. Havebrug anvendes som terapi for folk der har behov for ro og fred, og den mad der produceres, deles med de, der ikke har overskud eller fysiske muligheder for at være med.  

Kaglende høns og mere ro

Ro og balance er netop den trends, som en stor engelsk trendsorganisation spår vil blive hovedtendensen i haverne de kommende år. Folk har brug for haven, når de vil væk fra det daglige stress, lyder det i rapporten Gardens Trens Raport 2014.

Det Danske Haveselskab er enige med de engelske brødre og søstre. Også her mærkes fastholdelse af at dyrke afgrøderne i haven eller lokalt. Det nye er nu, at man mikser al verdens kulturer i sin egen have, og forener det eksotiske med de lokale hjemlige traditioner. Høns i baghaven, selvforsyning, urbane køkkenhaver og bæredygtighed hitter stort hos danskerne, mener den faglige leder af Selskabet Jesper Corfitzen. Bær og grøntsager med et højt vitaminindhold og særlige gode antioxidanter er også for tiden det helt store hit.

Skæg i haverne

Når Haveselskabet holder foredrag møder der stort set kun kvinder op, men mændene er på vej. Efter et par år med hjemmebagning og biavl, slår de sig på humledyrkning, så de kan brygge deres egen øl sammen med vennerne. De ser samtidig haven og naturen som et naturligt fristed, hvor de kan slå sig løs med børnene og blive beskidte, lyder det fra Haveselskabets havefaglige leder. Flere og flere indretter også deres haver meget mere dyrevenligt. Insekthoteller, bi- og sommerfugleplanter og gode redepladser til fuglene, er et must. De fleste haveejere undgår sprøjtning med kemiske midler af hensyn til dyrelivet, siger en anden trends spotter Gusta Clasen fra Haveselskabet.

Vilde blomster

Havetendenser kan man også hvert år se på Europas største haveudstilling  Chelsea Flowershow, der blev afviklet i juni. En stor del af de showhaver der blev vist frem havde vilde blomster som islæt. Måske skal du derfor ikke være så ked af at have skvalderkål i haven. Det vilde kombineret med det kulturskabte er blevet in. Det vilde ses som kombinationer i staudebede eller som partier af strandhaver.