Blog


...

Lars Lund

06 jul 2014 20:09

Hygge i haven skabes med rum

Haven bliver mere overkommeligt, når den opdeles i hyggelige rum.

Græsset og bedene er havens gulv og træerne loftet, men vigtigst er måske havens vægge. Væggene er det, der skaber rum i haven, og som får både loft og gulv til at hænge sammen.

 

Moden har gennem tiden været skiftende. I 50'erne og 60'erne var haverne mere åbne. Det var dengang, man blev kaldt ligusterfascist, hvis man lukkede sig inde bag en hæk. Efterhånden som arbejdslivet er blevet hårdere og mere stressende, er det også blevet tilladt at lukke af for omverden og drømme i fred og ro bag i sin egen lille lukkede verden.

Rum skal der til for at skabe hygge. At indrette en have er som at bygge et hus. Der skal være rum til forskellige aktiviteter. Et af de vigtigste rum er rummet, hvor du slapper af. Hyggerummet.   

 

Den traditionelle have med den store græsplæne og bede langs kanten er uspændende, og selv om den umiddelbart virker overskuelig, så er der megen vedligeholdelse med græsklipning og hakkejern. Opdeles haven i rum får man dels en meget mere overkommelig have, og dels en have, der byder på oplevelser. Haven bliver mere overskuelig, fordi man kan ordne et rum ad gangen, og oplevelsen kommer, når man går rundt i haven og nyder hvert enkelt rum, og det man nu har valgt at putte i rummet. Først og fremmest får du en have med mulighed for at skabe hyggelige små universer, hvor du virkelig får lyst til at opholde dig.   

Den lille have

Selv en lille have, der måske stort set kun består af en terrasse, kan inddeles i hyggelige rum. Pileflethegn eller smukke hegn med eller uden slyngplanter er gode til at afskærme for vinden omkring terrassen. Krukker kan bruges som rumopdelere og er for de fleste fast inventar på terrassen. Her kan der plantes både krydderurter, blomster eller mere eksotiske planter, som f. eks oliven, citrustræer eller andre planter fra middelhavsområdet. Blomsterbede i nærheden af terrassen er smukke at kigge på. Bede med planter, som ikke har så kraftige farver giver ro, og glem ikke planter med duft.


Haverum med roser

Et rum med roser kan omkranses af en hæk af buksbom eller andet stedsegrønt som f.eks. taks eller tuja. En mere blød afgrænsning er lavendel, katteurt eller bjergmyntehækken. Flottest bliver selve rummet, når der både er klatreroser, roser på stamme, storblomstrede, og buketroser.

Imellem roserne kan der plantes stauder, men de må ikke være så næringskrævende, at de ”stjæler” næringen fra roserne. Lammeøre, brudeslør eller de mange forskellige alunrod eller skumblomst sammen med lavendel er gode stauder til rosenhaven.

 

Andre bud på rum

Alt afhængig af din havestørrelse kan du putte forskellige ting i dit rum.. Blandt eksemplerne er et rum for stauder, et rum til ophold med vand, en kålgård, et rum med stenbede, et rum til ungerne.  

 

Vis os dit rum for hygge

En hyggekrog kan bare være en bålplads eller en hyggelig bænk. Der skal ikke meget til for at skabe hygge. Vigtigt er det dog at tænke på læ og sol. Det er ikke sjovt et sidde og småfryse, så sørg for læ med hække eller hegn. Sol er vigtigt, skygge kan altid skabes med en parasol.

 

Vis os dit lille hjørne og fortæl eventuelt, hvorfor du synes, at netop dit lille rum er hyggeligt og lad dig inspirerer af de efterfølgende billeder.