Blog


...

Lars Lund

02 jul 2014 21:24

Guide til ferievanding

Ferien starter, og hvad gør man så med alle sine planter?

Det bedste, du kan gøre, er at få naboen til at vande, mens du er på ferie. Så slipper du for at flytte for meget rundt med planterne eller at udsætte dem for stress. Men du kan selvfølgelig gøre livet lettere for naboen ved for eksempel at sætte dine dyrbare krukker med planter over til hende eller ham. Så kan naboen nyde dem, mens du er væk. Måske er naboen på ferie samtidig med dig, og så må der mere kreative løsninger til. Husk der findes ikke kun en, men flere løsninger, så vælg den, der passer bedst til dig. Her er nogle forslag:   

 

Ferie en uge

Krukker og potter

Stil alle krukker med planter i skygge, gerne på nordsiden af huset og giv dem masser af vand ved at dyppe dem i en spand vand. Lad dem stå og trække vand i ti minutter eller mere. En forsinket ekstra tår kan gives ved at sætte en to liters flaske med vand ned i jorden, så tuden er i jorden. Bind den fast, så den ikke vælter. Når jorden tørre ud, vil flasken tømmes. Bliver dog hurtig tømt.  

 

I drivhuset

Har du kapilærkasser eller andre selvvandingskasser, kan dine planter godt holde en uge.

Dyrker du i bede, så giv bedet en grundvanding med mindst 50 liters vand. Dæk jorden med græsafklip eller aviser for at undgå fordampning.

Eller: Anskaf et drypvandingsanlæg, eller brug vandur med siveslange og stil uret, så det vander aften og morgen.  

 

Ferie 2 uger

Krukker og potter

Stil potterne i skygge og vand grundigt. Tag en spand og læg en tyk skive oasis i bunden. Fyld op med vand, så oasisstykket er dækket. Sæt potterne (hel hul i bunden) på oasisstykket.

Eller køb en selvvandingstank og læg den i bunden af en potte. En tank koster fra 200 kr og opefter.

Eller køb et minidrypvandingssystem. Iriso grundsæt til 12 potter koster 300 kr. Du kan også sagtens bruge et Vanlet drypvandingsanlæg, der har endnu større kapacitet.    

Eller køb et vandingsur tilslut det en sprinkler og sæt potterne under en sprinkler. Stil uret til at vande en gang om dagen i for eksempel 10 minutter (Afprøv inden, hvor meget vand det giver).    

 

I drivhuset

Bede: Grundvand med 100 liter vand. Dæk jorden så vandet ikke fordamper så hurtigt.

Eller anskaf et drypvandingsanlæg, eller brug vandur med siveslange og stil uret til af vande aften og morgen.  

Kapilærkasser: Få naboen til at fylde kassen op.

 

Ferie 3 uger 

Krukker og potter  

Køb et drypvandingsanlæg.

Eller køb et vandingsur tilslut det en sprinkler og sæt potterne under sprinkleren. Stil uret til at vande en gang om dagen i for eksempel 10 minutter.  

 

I drivhuset
Kapilærkasser: Få naboen til at fylde op.

Bede: Vand med mindst 150 liters vand inden du tager af sted og dæk jorden aht. fordampning.  

Eller brug drypvanding eller vandingsur med siveslange.