Blog
Ekstra lys til planterne
Spiringen er i gang, men planterne skal have mere lys
Det er bidende koldt, det sner, men dagen er tiltaget med næsten 1½ time. Vi skal i gang med at så de første sommerblomster. Sommerblomster er unikke. De skal nå at spire, at vokse, at sætte blomst og kaste nye frø på en enkelt sæson. Chili har det på samme måde. Også den skal tidlig i gang, og tidlig - det er altså nu.
Selv om der kommer mere og mere lys, så er det lys, der kommer, ikke altid helt nok til at få gode kraftige og sunde planter ud af anstrengelserne. De fleste planter kræver mindst 12 timer med lys og helst dagslys. Det kan vi ikke sådan lige skaffe her og nu, så vi skal have fat i de kunstige lyskilder.
Gadelamper er for høje i drivhuset
I de store gartnerier bruger man højtryksnatriumlamper, der giver noget af det lysspektrum, som planterne skal bruge, men ikke er ideelt. Til gengæld giver de et lys, der gør det lettere for gartneren at sortere planterne. Det er de samme lamper, vi har i de fleste gadebelysninger.
Men natriumlys koster- ikke mindst på elregningen. Derfor eksperimenteres der på livet løs med de meget mindre energikrævende LED lamper. En gruppe forskere på Syddansk Universitet i Odense har længe undersøgt forskellige planters respons på forskellige typer af lys. Det har ført til en danskproduceret LED lampe rettet mod gartnerierne. På sigt drypper sådan noget jo også af på hobbyavlere, for på godt og ondt nyder vi godt af det, storproduktionen skal bruge.
Regnbuens farver
Planter kræver især blåt og rødt lys- i perioder mest blåt og i perioder mest rødt, mens gult bruges meget lidt. Med de nye lamper kan man skrue op og ned for farverne. Det er smart.
Det blå lys stimulerer højdevæksten, og det røde lys er til gavn for både rodvæksten og for tætheden af planten, det vil sige gavner sideskud, og får planten til ikke at ligne en lang bønnestage.
Også den svenske tekniske højskole i Gøteborg har forsket med LED lyd. Resultaterne her er de samme, som de danske forsøg, nemlig at den ideelle LED lampe er den, hvor man kan justerer farven af lys. En stor økologisk fordel er, at LED lamperne i modsætning til natriumlamperne ikke indeholder kviksølv.
Se lyset
Men hvad skal vi så bruge, os der bare vil dyrke i det små, og måske bare synes, det er sjovt at skabe liv i et frø, få det til at vokse og til at sætte frugt?
Kan vi bruge en ganske almindelig elpære? Nej!! Den er på vej ud, og den giver ikke det optimale lys.
Bedre er at bruge et neonrør. Vi ved alle, at de ofte giver et koldt lys, det er fordi, det er det blå lys, der er mest af, og blåt kan være koldt. Dagslys indeholder også meget blå lys. Mængden af blå og rødt lys måles i noget, der kaldes Kelvin. Dagslys indeholder mellem 5000 og 6000 Kelvin. Jo højere tallet er, jo mere blåt er der i lyset, og 5000 er temmelig meget blåt.
Neonrør er derfor -i forhold til hvad planter gerne vil have- slet ikke det værste, vi har. Det røde lys der kan mangle, kan der delvist kompenseres for fra dagslyset.
Endnu bedre er det at bruge et neonrør, der har en passende mængde af blå og rødt lys. Man kan kalde det en slags gennemsnitslys. De sælges som plantelys, og måske skal du lede i afdelingen for drivhuse efter den slags. En sparerpære er en slags mini-neonrør og kan udgøre det for neonrøret. Læs hvor meget Kelvin der står på emballagen og prøv at nærme dig de ca. 5000 K.
Pas på naturen
Miljøulempen ved neonrør og sparerpære er, at de som natriumlampen også indeholder kviksølv, så når lampen er udtjent, så skal den på genbrugsstationen og ned i en særlig container. Det må du ikke sjuske med.
Tilbage har vi så LED lamperne med de fordele, der tidligere er beskrevet. De er dyrere i indkøb, især de der er beregnet til planter, men de holder længere og er billige i drift.
Så meget rækker lyset
Et er så Kelvin, noget andet er, hvor stærkt lyset skal være. Styrken måles som bekendt i Watt. Jo flere watt jo flere planter dækker lyset. Nelson Garden, der her får lidt gratis reklame, er nok det firma, der har gjort mest for os hobbyfolk - når det gælder lys til vore små planter - har et planteneonrør på 39 watt, der med en afstand på 20 cm over planterne dækker et areal på 25 X 60 cm. Man kan sætte to af den slags i en serie, så har man den dobbelte plads.
Ligner det et bordel?
Kan du ikke holde den ene eller den anden farve lys ud, fordi dine småspire står i stuen, eller er du bange for, at naboen måske tror, du har åbnet et bordel, ja så kan du gå på kompromis og købe en LED pære med et varmt hvidt lys og så lade planterne få det dagslys, de nu kan få. Det er slet ikke så ringe.
3 Kommentarer til dette indlæg

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Birgitte
22 feb 2014 09:44
Hvor tidligt kan de spirende tomater og chili komme under LED lampe med blåt/rødt lys? Er det for tidligt, når de kun lige titter op med deres kimblade? Mvh Birgitte
Kirsten
26 feb 2014 16:24
Kan man stadig nå at så ?
Anja Egeriis
26 feb 2014 17:34
Først til Birgitte - de kan komme under LED, så snart du kan se dem :)
Og Kirsten - ja, du kan nå det endnu, men det er ikke godt at vente længere :) De langsomme sorter (Chinenserne - f.eks. Habanero) er meget længe om det, så det kan knibe med at få moden frugt før en gang sidst i september, men de fleste andre sorter kan du godt nå at så nu.